Marantha leuconeura

Tina

Active Member
Denumire stiintificã: Marantha leuconeura

Denumire populara: -

Imagini:



http://i40.photobucket.com/albums/e250/ ... floare.jpg

Gabarit:
Inaltime aprox. 20-30 cm, diametru aprox. 20 cm

Lumina si temperatura:
Asezare in zona semi-umbrita, tolereaza bine lumina artificiala. De preferinta, asezati-o la o fereastra orientata spre est. In soare direct, frunzele se innegresc. Temperatura minima 15 grade.Temperatura ideala se situeaza intre 18 si 22 grade. Plantele sunt sensibile la schimbari bruste de temperatura si la curentii de aer. Pe masura ce temperatura creste, trebuie sa fiti atenti la umiditatea atmosferica. In acest caz, poate fi stropita cu apa necalcaroasa (ideal ar fi apa de ploaie) calduta sau asezata pe bile de argila umede. Poate fi asezata in baie, atita vreme cit are lumina suficienta.

Flori, frunze:
Infloreste primavara si vara. Florile nu sunt foarte spectaculoase, fiind mici, albe cu puncte rosii.
http://www.mob-zabrze.pl/flora/foto04/m ... veana3.jpg
Frunzele ovale au nervuri verde inchis, cu pete simetrice de-a lungul nervurii centrale, usor satinate pe deasupra si adeseori rosii sau gri-verzui pe dedesubt. In conditii adecvate, in fiecare an cresc 5-6 frunze.

Solul:
Prefera solul usor, bogat in materii organice, bine drenat. De exemplu, puteti folosi un amestec alcatuit din parti egale de pamint, nisip si perlit. Solul nu trebuie lasat sa se usuce. Ghivecele joase ii convin, deoarece are radacini suferficiale. Transplantarea plantei se va face anual in primii ani (februarie sau martie), apoi la 2-3 ani.

Udarea:
Prefera apa necalcaroasa. Solul trebuie sa fie usor jilav, dar nu umed; In timpul perioadei de crestere (mai-octombrie), udati-o cu apa la temperatura camerei, imediat ce pamintul de la suprafata s-a uscat, dar nu lasati apa in farfuria ghiveciului. In timpul iernii, lasati pamintul sa se usuce in profunzime intre udari.

Aerul:
Tolereaza o umiditate medie, dar, daca e posibil, prefera o umiditate mai ridicata, care previne innegrirea frunzelor pe margini

Ingrasaminte:
Fertilizati saptaminal cu un ingrasamint echilibrat pentru plante de interior, diluat la jumatate din instructiunile de folosire. Este sensibila la excesul de elementi nutritivi, deci pamintul trebuie sa fie destul de umed inainte de a o fertiliza, pentru a evita arderea radacinilor. Nivel pH 5.5-6.0

Inmultire:
Se realizeaza primavara prin diviziunea tufelor sau vara, prin butasire. Prelevati butasi de 7.5-10 cm, care au minim 3 frunze, intr-un amestec de turba si nisip umed (marimea ghiveciului 5-8 cm). Butasii trebuie tinuti 5-6 saptamini la umbra, la temperaturi intre 22° - 25° C. Acest lucru se poate realiza prin acoperirea ghiveciului cu un pet sau o punga transparenta. Frunzele vor transpira abundent. Aceste conditii trebuie mentinute pina la aparitia de radacini noi, iar apoi trebuie acomodate progresiv.

Conditii de iernare:
Faptul ca florile se trec, poate indica inceputul perioadei de repaos. In acest punct, udati-o mai putin si inlaturati-i frunzele moarte. Dupa o perioada, va incepe sa creasca din nou, frunzele noi fiind colorate si destul de fragile. Daca planta nu a beneficiat de repaos pe timp de iarna, conditiile in care este tinuta trebuie sa ramina aceleasi in tot timpul anului, ceea ce este destul de dificil (lumina si temperatura)

Boli si daunatori:
Frunzele se rideaza si se innegresc - ii este frig. Frunzele palesc si se decoloreaza - lumina este prea puternica. Marginile frunzelor se ingalbenesc sau se innegresc - aerul este prea uscat. Frunzele se faneaza si se ingalbenesc rulindu-se- acest lucru semnaleaza o umiditate scazuta, fie in ghiveci, fie in aer sau amindoua. Daunatori plantei sunt paianjenii rosii si cosenilele.

Particularitati:
Frunzele trebuie curatate frecvent cu un burete umed sau sub dus, cu apa usor calduta. Ca masura de precautie, asezati-o in locuri inaccesibile copiilor sau animalelor.

Specii si varietati:
Maranta leuconeura var. kerchoveana, massangeana, erythroneura.

Surse bibliografice:
http://aggie-horticulture.tamu.edu/inte ... neura.html
http://hortidactique.11vm-serv.net/page ... signis.pdf
http://www.plantoftheweek.org/week123.shtml
http://mrec.ifas.ufl.edu/Foliage/folnotes/maranta.htm
http://www.aujardin.info/plantes/maranta.php
http://nature.jardin.free.fr/vivace/nma ... onera.html
http://www2.ville.montreal.qc.ca/jardin ... dPlante=94
http://www.jardins-interieurs.com/pl-in ... nta.d.html

Discutii despre Marantha:
viewtopic.php?t=691
 
Sus