Maranta tricolor

carmenn

Member
Vad ca o tii pe frigider... nu o deranjeaza zgomotul si trepidatiile frigiderului ? Am mai auzit per care tin flori pe frigider, insa eu n-am riscat, inca. Vad ca a ta o duce foarte bine. Sa creasca mare. ..Eu am una mica , de vreo 7 frunze, insa n-a inceput sa coboare...dar imi place mult ritualul ei seara cum isi ridica frunzele . :)
 

miha

Member
Da...acolo am tinut-o de prima data...adica de vreo 3 ani...prea statea gol locul ala si m-am tot gandit eu cam ce planta ar merge acolo...Si hai sa va mai zic ceva...fiind acolo...destul de sus, era mai dificil sa o ud...si citind eu ca ii place umiditatea ...inclusiv in aer dar nu direct pe frunze...am pus-o intr-un vas in care e apa permanent, astfel incat i-au iesit radacinile prin gaurelele ghiveciului si stau pur si simplu in apa ...si eu o ud o data la cateva luni...cand vad ca s-a evaporat apa...completez rezerva... Nu stiu daca e o regula generala asta...dar eu asa am invatat-o de mica...si eu cand am luat-o avea cateva frunze...acum e iesirea din iarna...vara e mult mai frumoasa... :D
 

marean

Active Member
Super,si a mea a fost inflorita acum cateva saptamani bune,insa inca nu am incarcat pozele in album . A mea e din cea cu pete maro simple,iar floarea a fost alba :wink: .
 

IZA

Active Member
Bucurati-va de ea !!!!! dar pana la urma tot gaseste ceva ce sa nu-i placa si moare. A avut-o sora mea 3 ani, a crescut minunat cam un metru si stufoasa de ti-era mai mare dragul sa te uiti la ea . Incet, incet dar sigur a trecut in nefiinta ca sa zic asa. Am mai citit despre ea dar raman la parerea ca a murit de batranete :(
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Deşi marantele mele nu au ajuns la această considerabilă mărime (de fapt nici nu am lăsat-o pe prima să se lungească, ci am înmulţit-o pentru toţi doritorii), o cunoştinţă de-a mea a avut un exemplar bogat şi l-a pierdut din cauza udatului excesiv.

Din propria experienţă cu această plantă (era şi eu să o pierd) am aflat că necorelarea udatului cu temperatura şi umiditatea mediului e fatală. E iubitoare de umiditate atmosferică care nu poate fi suplinită prin udare. Depinde udarea şi de locul în care e ţinută. Eu le ţin într-un hol cu expunere sud-vestică, un loc foarte călduros vara, şi nu le ud nici în perioadele caniculare mai des decât de 2 ori pe săptămână, în schimb le pulverizez des cu apă de ploaie şi anul acesta încerc varianta pietrişului umed în farfurioară. Până acum nu mă pot plânge de ele, deşi pe prima o am de 4-5 ani.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Ai dreptate, marean, sunt mult prea mici florile, dar de-ar fi mai mari, nu ar fi de ignorat!

Noroc cu frunzele foarte frumoase:
 

Hemlock

New Member
Buna, poate cineva sa-mi spuna si mie oare de ce nu creste Marantha mea? Am primit-o cand era micuta, in primavara, avea doar 2 frunze cred si a mai facut doua dar acum stagneaza si arata la fel de..nici nu mai stiu cata vreme :( Am vazut ca fac tufe chiar bogate cand cresc si a mea e asa firava, nu stiu ce sa-i mai fac. Merci mult din timp oricui are vreo idee de ce-as putea face in plus pt planta.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Dă te rog mai multe detalii despere substrat, udare, condiţii de mediu. Pune eventual o poză.
Deşi nu am păţit ca marantele mele să nu se dezvolte (stagnează doar iarna şi nu dau frunze noi doar când au tije florale), ba dimpotrivă au crescut ca nebunele anul acesta, ţi-aş recomanda următoarele:
-verifică starea rădăcinii (eu aş schimba substratul cu unul care se drenează bine);
-asigură-te că are un ghiveci micuţ, potrivit cu mărimea plantei, în care umiditatea poate fi mai uşor controlată (nu tolerează excesul, mai ales când nu a acaparat bine ghiveciul);
-udă rar, numai după ce s-a uscat substratul, în schimb asigură-i umiditate atmosferică: pune-o pe pietriş umed, pulverizeaz-o când e cald;
-ţine-o într-un loc bine luminat, fără soare direct în exces (tolerează câte-o rază sau două)

Nu te lăsa păgubaş, porneşte mai greu, dar după ce se acomodează e de neoprit! :D
 

Hemlock

New Member
Mersi mult de raspuns, Adina! Pai marantha mea saracuta nu are f multa lumina ca locuieste la intrare-n bucatarie, ca nu prea mai am alt loc..am sa-i schimb substratul sa-i adaug niste pietris c-am observat ca ramane umed prea multa vreme. O sa revin cu poze.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Nu îi place umezeala asta constantă. Mai ales dacă e la loc ferit, întunecos, răcoros. Verişoara mea a avut una mare pe care o uda prea abundent şi o ţinea la umbră. O vreme a stagnat, apoi a murit. I-au putrezit rădăcinile. Şi eu era să pierd la început prima plantă. Am udat-o prea mult iarna, noroc că mi-am dat seama la timp de starea rădăcinilor, am mutat planta şi am înrădăcinat partea afectată. Deci un ghiveci mic, udare rară (să se usuce bine substratul între udări) şi umiditatea aerului (pietriş umed în farfurie, chiar pulverizarea frunzelor când e cald) e tot ce are nevoie. :D
 

Dea

Active Member
Maranta mea pe care o am de vreo doua saptamani
am lasat-o sa se acomodeze, deocamdata ii merge bine, da frunze noi.
Voi avea grija cu udatul si voi pune ghiveciul pe pietris, pentru umiditate. Dupa mine pietrisul din farfurioara este cea mai buna solutie pentru plantele sensibile la putrezirea radacinilor, plus ca asigura un anumit grad de umiditate.
Prefera un substrat anumit/specific? sau doar unul care sa asigure un drenaj bun al apei?
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
La marantele mele am încercat diferite substraturi. Nu au anumite pretenţii, cât timp drenajul e bun. Eu am făcut un amestec de pământ universal pentru flori (Florimo, Florasol), pământ de grădină, nisip de râu şi perlit. Pe fundul ghiveciului întotdeauna pun pietriş mărunt "mărgăritar" şi protejez găurile de scurgere. Nu s-au plâns deloc, ba dimpotrivă au crescut mult anul acesta: :D
 

sarselia

Active Member
Moderator
Pe Maranta mea nu o bag deloc in seama.nu o stropesc si de udat o ud cand imi aduc aminte si asta mai els ca sta pe un raft la care ajung mai greu.
si a crescut de numa' si a si inflorit.
Dar din pacate nu sunt plante foarte rezistente.
Am avut de-a lungul anilor o gramada si pana la urma mai mult de 2-3 ani nu au rezistat.
se supara din te si miri ce motive si dau ortul popii.
dar sunt frumoase..

aceasta e Maranta mea

http://picasaweb.google.com/sarselia/Pl ... 6214218466
 
Sus