Magnolie tanara si liliac tanar - se usuca frunzele la varf

monicas

New Member
Magnolia si liliacul din gradina mea au fost plantate anul asta in aprilie, a facut si niste floricele, dar acum majoritatea frunzelor se usuca in varf, insa ambele plante mai fac muguri si le-a mai crescut cate o tulpinita cu frunze mai mari si neafectate. Aici sunt poze cu toata magnolia si detaliu la frunze:
http://picasaweb.google.com/monicado/Pl ... 4343097874
http://picasaweb.google.com/monicado/Pl ... 4904893042

Si aici e liliacul:
http://picasaweb.google.com/monicado/Pl ... 5950483218
http://picasaweb.google.com/monicado/Pl ... 5549041826

Aveti vreo idee de la ce? Mentionez ca avem sistem de irigatie si le mai udam si manual o data la cateva zile. Multumesc mult de ajutor!
 

cory_helen

Active Member
mie personal nu-mi place pietrisul ala in care au fost plantate... este si ceva pamant dedesubt sau sunt puse in pietre?

ca - dupa umila mea parere - nu au cum sa creasca asa... poate apare ruxitza care este peisagist si-ti spune mai multe...

numai cactusii au nevoie de sol arid - mie nu-mi pare a fi nici macar nisip... acolo trebuie cautata cauza...

la magnolie nu am vazut... tot asa este pusa...?

:)
 

monicas

New Member
Este pamant, peste pamant e pusa folie si peste folie e pus pietrisul decorativ, cei care ne-au facut gradina au spus ca e mai usor de intretinut asa, nu trebuie sa plivim buruienile. Dar de plantat radacina e plantata normal, in pamant. Si la magnolie la fel, sunt in aceeasi formatiune.
 

cory_helen

Active Member
am inteles... totusi ceva s-a intamplat cu ele... ma gandesc sa nu aiba daunatori... poate intra fetele noastre specialiste si iti spun mai multe... cele care au gradini... o sa-i atrag atentia lui achimenes... :wink:
 

Simina

Active Member
Moni, am o nedumerire. Plantele care incep sa se usuce sunt amplasate pe centrul gradinii?
Cele de pe margine, de langa gard, sunt OK?
Am vazut ca ai pietris si pe margine si in portiunea amenjata din centrul gradinii.
De ce incep sa se usuce plantele de pe mijloc? Trebuie sa fie o cauza.
Intreb ca simplu cititor, cine se pricepe la arbusti si amenajarea gradinii ar putea sa descopere cauza.

Folia ce rol are in afara de rolul de a impiedica aparitia buruienilor? Cand uzi peste folie sau cand ploua, cum se scurge apa in pamant?
 

monicas

New Member
Simina, da, am pietris de jur imprejurul gradinii si mai am in centru doua formatiuni. Intr-una am o Photinia, o salcie altoita si 2 conifere moonglow, carora le merge minunat. Magnolia si liliacul sunt in cealalta formatiune. Mai sunt si pe margine cateva plante care par sa se usuce, deci nu numai in mijloc. Folia e decupata de jur imprejurul plantelor si e din mai multe bucati, deci si in interiorul formatiunilor se mai imbina cate doua folii si pe acolo se mai strecoara buruieni, nu e o singura folie mare. Folia din ce mi s-a spus rolul asta l-ar avea, sa impiedice cresterea buruienilor.

Am dat un pic la o parte pietrisul din jurul tulpinilor si am constatat ca radacinile magnoliei arata bine, ies chiar mai multi puiuti, deci magnolia cred ca merge inspre bine. La liliac si thuja nu le-am vazut radacinile, insa nu vad nici urme de mucegai pe sol.

Acum as vrea sa va intreb: oare sa rup frunzele care incep sa se usuce? I-ar merge mai bine plantei? Pentru ca liliacul are o multime de frunze care se usuca dar are si o multime de muguri, oare s-ar dezvolta mai bine daca n-ar mai fi frunzele uscate?
 

sicora fabian

Active Member
AP

Decupeaza un disc de folie de 50 cm diametru in jurul tulpinilor pentru a avea apa si aer la radacini, caci nu sunt inca destul de mari pentru a si le lua de pe langa folie.
Mugurii pe care ii vezi, nu mai pornesc anul acesta.
Inceteaza irigarea pentru ca lemnul sa aiba timp sa se matureze pana la venirea frigului.
 

monicas

New Member
Multumesc mult Sicora. Irigarea manuala o data la cateva zile am s-o incetez, insa avem si sistem de irigatie pentru gazon si de acolo mai ajunge si pe pietrisul unde sunt magnolia si liliacul, ala nu pot sa-l opresc ca sa nu se usuce gazonul. Dar oricum, fiind si pietris nu ajunge f. multa apa de la sistem pe pomisori, de asta ne-au si spus sa ii udam si manual din cand in cand. Si deja am hotarat sa udam mai putin si cu sistemul ca e prea ud pamantul.
 

ACHIMENES

Member
Temperaturile excesiv de mari provoaca astfel de arsuri pe frunze.
Au si plantele mele asa ceva dar din experienta am invatat ca nu patesc nimic in afara de faptul ca sunt inestetice, spre toamna cand se racoreste incep sa apara frunze noi iar cele vechi cad.
Ce se poate face in perioadele calduroase:
- dusuri cu apa mai calduta ( apa la mine sta pe furtun ziua, iar seara deja e calda si cu ea le fac dus la cele mai sensibiloase de prin gradina)
- apa din belsug la radacina si ingrasaminte sub forma lichida.

In privinta coniferelor, tot din punctul lui Stan Patitul vorbesc :cry: :cry: am pierdut destule thuja si tot cu aceleasi simptome incepea uscarea.
Sfatul meu ar fi sa nu mai aruncam banii pe conifere, daca stam in zone cu temperaturi f ridicate pe timp de vara, coniferele provin din zona de munte si cu greu se pot adapta (sau deloc) in zona de sud, mai nou si in vest sunt temperaturi mari iar in est e cam la fel.
Haideti sa ne abtinem, desi este foarte greu pt ca sunt niste plante f. frumoase si cu un colorit superb. :D
 

sicora fabian

Active Member
AP

Coniferele se transplanteaza cu balot, asta inseamna ca, daca le tii de tulpina in aer si le scuturi, pamantul nu cade de pe radacini. Balotul este obligatoriu deoarece coniferele absorb substantele minerale din pamant prin micorize, nu prin perisori absorbanti.
Magnolia se planteaza si ea cu balot de pamant, insa este termofila, are nevoie de locatii protejate, langa alta vegetatie inalta sau un zid (gard, casa, alta constructie).
 

ACHIMENES

Member
Sigur au fost plantate asa cum spui tu, nicidecum cu radacina nuda.......dar se mai intampla sa ai ghinion la achizitionare, planta deja sa fie naspa sau conditiile sa nu fi fost ideale in momentul cand s-a facut plantarea.

Am plantat in gradina proprie o magnolie, aleasa de mine, plantata ca la carte tot de mine ( si nu cred ca nu stiu sa fac o plantare ) si apoi dupa o luna sa constat ca planta sufera si apoi kaput :x :x
Deci, unde am gresit? sau deja planta :
- era bolnava din nascare
- a fost tinuta in container de pe un an pe altul
- sau conditiile de transport din Ungaria nu au fost tocmai bune
- sau au fost scoase din pepiniera intr-un moment neprielnic climateric si puse in ghiveci pentru livrare sau nu mai stiu ce sa mai spun.......
 

sicora fabian

Active Member
AP

Hai sa incercam un fel de "distrugatori de mituri", si anume: un puiet plantat ca la carte, nu are 100% sanse sa traiasca.
Observi ca am scris plantat si nu transplantat, deoarece despre conditiile de scoatere, conditionare, pastrare si transport plus pastrare la comerciantul de la care l-ai achizitionat, nu putem face decat supozitii si constatari la verificarea din momentul cumpararii.
Deci, daca a fost aleasa de tine, insemna ca avea coaja turgescenta atat pe tulpina, cat si pe ramuri, fara urme de boli si daunatori ori degeraturi, mugurii neporniti, balot de pamant la radacina (fara sa cada daca-l scuturi, deci nu pamant adaugat, ci pamantul in care a crescut), iar balotul sa fie umed. Am facut enumerarea pentru ca acestea sunt criteriile dupa care aleg un puiet al unei specii caduce, cu balot si sa ne punem de acord in ce inseamna "alegere".
Ai spus ca poate "era bolnava din nascare" - nu cred, ar fi avut modificari morfologice pe care le-ai fi observat cand l-ai ales.
Apoi, daca era tinuta prea mult, ar fi fost deshidratata - ai fi observat.
A treia, conditiile de transport, anume umiditate si temperatura, cam astea ne intereseaza. Caldura insemna pornire in vegetatie, daca este pe o durata mai mare, altfel insemna dezechilibru fiziologic = moarte dupa plantare(parerea mea), coroborata cu o umiditate ridicata, altfel se deshidrateaza si se vede la cumparare.
A patra, scoaterea din pepiniera, nu cred, ei sunt profesionisti si orice greseala atunci le face probleme pana la incarcarea in camion, caci ei nu garanteaza pe parcursul transportului ci DOAR PANA LA INCARCAREA IN MIJLOCUL DE TRANSPORT, asigurarea conditiilor pana la beneficiar fiind datoria firmei transportatoare.
Insa eu am o completare, o relitate care am simtit-o pe propria piele, si nu doar odata, ci permanent - pentru piata de est se trimite cea mai "proasta" marfa. Poate sunt paranoic, dar am patit-o aproape in fiecare an.
 
Sus