maghiranul...sau magheranul...

masha

Member
MAGHIRANUL (magheran) – MAJORANA HORTENSIS (sin. Origanum majorana) – fam. Labiatae

Planta aromatica si condimentara, maghiranul are utilizari atit in industria alimentara, cit si in medicina populara.
In alimentatie se consuma ca planta proaspata, dar si uscata, pentru condimentarea preparatelor din carne, in diferite mincaruri (mini-pizza, supa de rosii, salate, ornarea diverselor preparate reci sau calde etc). Pentru utilizarea acesteia in perioada de iarna, fie se pastreaza ca planta de ghiveci cind se consuma in stare proaspata, fie se recolteaza frunzele care se pot pastra atit in ulei de masline, cit si in saculeti de pinza, tocat marunt si uscat in prealabil.
Ca si utilizare medicinala, se stie ca, datorita principiilor active continute (tanin, principii amare, vitamina A si C, uleiuri eterice: terpineol, terpinen, acid ursolic, beta-sitosterina, carvacrol etc), maghiranul are o larga intrebuintare in diferite afectiuni, comportindu-se ca sedativ, carminativ, tonic, diuretic etc.
Ceaiul de maghiran, in functie de concentratie, are efect antidepresiv (infuzie din 6 lingurite de planta la o cana de apa fierbinte), calmant (infuzie dintr-o lingurita la o cana de apa fierbinte), fortifiant (2 lingurite se macereaza 24 ore intr-o cana de apa rece, la care se adauga miere in functie de gust), antigripal (o lingurita de frunze maruntite se infuzeaza intr-o cana de apa fierbinte, la care se adauga un virf de cutit de ardei iute si miere, dupa gust).
Ceaiul de maghiran stimuleaza si digestia, ajutind la eliminarea gazelor, combate inapententa si insomniile, avind rol totodata si in calmarea colicilor abdominale.
Ca uz extern, se foloseste sub forma de cataplasme obtinute prin fierberea a 150 gr maghiran in 500 ml apa, in prurit (mincarimi ale pielii) sau sub forma de infuzie de maghiran (20 g maghiran la un litru de apa) pentru revitalizarea parului. De asemeni, partea terestra intreaga (herba), tocata, se introduce intr-o sticla peste care se adauga ulei de masline si se lasa cca 10 zile la macerat la soare. Este un extract excelent pentru ungerea ganglionilor limfatici inflamati.
Infuzia de maghiran este utilizata si in nevroze (insotite deseori de miscari involuntare ale capului, ochilor sau miinilor); se indica in acest caz infuzarea a 50 gr de flori si frunze (flores et folium) la un litru de apa si consumarea a 2-3 cani zilnic.
Si ca sa inchei totusi prezentarea utilizarii maghiranului (desi ar mai fi multe de scris), trebuie sa atrag si atentia asupra contraindicatiilor acestei plante minunate: a nu se utiliza de catre hipertensivi sau de catre persoanele cu stari febrile (care depasesc 38 gr Celsius)!
Sanatosi sa fim, sa nu avem nevoie de ceaiuri si infuzii, ci sa ne bucuram de plante doar ca decorative si mirositoare! :*
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Dar la fripturici???? :rofl: Ce ziceti??? :wink:
Este un condiment foarte intrebuintat in bucatariile orientale in special.In salata de patrunjel de ex.se pune putin maghiran.
 
A

Anonymous

Guest
In tocanite,mincarici,...Eu il cresc pe gradina vara,iar toamna,pun in diverse si-l car in casa.
Pt sucul de rosii si zacusti,toamna, fac un buchet asortat :maghiran,salvie,rozmarin,telina,patrunjel,tarhon,cimbru,marar,fenicul.Pe ultimul clocot ii dau drumul in vas.Dupa ce si-a lasat aromele(fiert) il scot afara,stors bine.
 
A

Anonymous

Guest
gabriela jalba a spus:
In tocanite,mincarici,...Eu il cresc pe gradina vara,iar toamna,pun in diverse si-l car in casa.
Pt sucul de rosii si zacusti,toamna, fac un buchet asortat :maghiran,salvie,rozmarin,telina,patrunjel,tarhon,cimbru,marar,fenicul.Pe ultimul clocot ii dau drumul in vas.Dupa ce si-a lasat aromele(fiert) il scot afara,stors bine.
multumim pentru idee,le aveam si eu in gradina,dar nu m-a dus capul sa pun in bulion sau zacusca,de acum asa voi face
 

gino

Member
Nu stiu cum se comporta in gradina, pentru ca are nevoie de multa apa...
Probabil ca in timpul verii ar merge undeva mai la umbra...direct in sol.
 

mirela06

Active Member
Pai , am sa incers si treaba asta, cum fac si cu oregano. Soer sa fiu eu cea care sa fac o ”descoperire” :rofl: in materie de aclimatizare.
 

gino

Member
Ehe....aclimatizarea au facuto oltenii...demult, de unde si versurile celebre : Frunza verde maghiran, m-a facut mama oltean...asa ca nu ne ramane decat sa-i dam replica olteanului care canta : Da ce-ai fi vrut nene, sa te faca ministru ? :D
Acum serios vorbind, cred ca se poate cultiva in aer liber fara probleme, doar ca trebuie supraveghiata continuu...
 

gino

Member
Aha ! Deci nu l-a facut ministru...
Stiam eu....pentru ca sunt oltean ! :D
Foarte bun la fripturici, sa stiti !
Maghiranul, nu olteanul.... :D
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Eu nu l-am incercat :mrgreen:......... ..olteanul..........E bun si uscat?Maghiranul :rofl:
 

gino

Member
E buns si uscat...maghiranul !
In ceea cel priveste pe oltean, se spune ca este...mic, negru ...si-al dracului...indiferent ca-i verde sau uscat... :D
 

mirela06

Active Member
Ahaaa. De aia am plecat eu din Banatul meu, in Oltenia sotului :rofl: . Mi-a placut olteanul.... pardon, MAGHIRANUL :rofl: :rofl:
 

mirela06

Active Member
:rofl: Da , Gabiuta, pt. ca si ei sunt un fel de Olteni. Sotul le spune teleolteni :rofl: Tot neamuri sunt si iuti si buni :rofl:
 
A

Anonymous

Guest
mirela06 .maghiranu nu trece iarna afara,dar din mai pana prin octombrie il potzi ingropa cu ghiveci sau fara in gradina,toamna insa il "aduni" si il mutzi in casa ,undeva unde e mai racoare
altfel e bun la ceaiuri dar si condiment
ca si rozmarinul de altfel
maghiranul se tunde de cateva ori pe an,se prinde sin butashi semilemnificati,in apa sau in nisip ,sau chiar pamant nisipos;sau prin marcotaj,daca ii intinzi crengile prin ghivecele vecine
ps...........n-am incercat niciodata sa inmultesc un oltean da banuiesc sa poate fi si el intins prin ghiveche sa-i creasca radacini! :twisted:
 

gino

Member
Am senzatia ca poftiti la....teleoltean cu sau fara maghiran drept garnitura...Va stau la dispozitie acum cat sunt inca viu, dar de raspuns, n-am sa va mai raspund, in fond si la urma urmei, cel mai bun teleoltean, este ala care tace primul... :D
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Doi olteni trecura Oltul, dupa ei trecura doi,cati olteni trecura Oltul inainte si-napoi? :rofl:
 
Sus