Maestrii ai vietzii vegetale

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Aici as dori sa facem cit de cit un "inventar" a celor care au fost virfuri in acest domeniu si ce au spus ei in legatura cu plantele, viatza lor si felul in care au intzeles ei natura.


Am sa incep eu cu o mica lista pe care o completez:


Luther Burbank
A fost unul dintre primii hibirdizatori americani recunoscuti ca fiind de exceptie.
Zicale...o sa traduc...

“Heredity is nothing but stored environment”

“Do not feed children on maudlin sentimentalism or dogmatic religion; give them nature”

“If you violate Nature's laws you are your own prosecuting attorney, judge, jury, and hangman.”


George Washington Carver

http://www.ideafinder.com/history/inventors/carver.htm

Citeva maxime si zicale ale lui Carver.

If you love it enough, anything will talk with you.

Daca iubesti ceva suficient, orice acel ceva iti va vorbi intr-un tirziu.

Sa citim despre natura e ok, dar daca o persoana umbla prin padure si asculta cu atentie poate invatza mai mult decit din carti, pentru ca i se vorbeste cu vocea lui Dumnezeu.

Reading about nature is fine, but if a person walks in the woods and listens carefully, he can learn more than what is in books, for they speak with the voice of God.
 

vali

Active Member
Moderator
Mi-as permite sa-l adaug pe Dr. Alex Shigo, cercetator american, considerat de multi ca fiind parintele dendrologiei moderne. Desi doctor in fitopatologie, este mult mai cunoscut pentru teoriile sale (destul de controversate la vremea respectiva) privind "arborele ca fiinta vie".

Shigoisme:
- Cand lovesti o vietate, ea reactioneaza. Cand lovesti un copac, nu sta acolo pur si simplu... acesta creeaza bariere.
- Sunt mult prea multi oameni care lucreaza in teren, fara sa inteleaga copacii si iarba.
- Atingeti copacii pentru a-i simti si intelege.

Si cateva articole pentru cei interesati
http://www.treedictionary.com/DICT2003/shigo/
 

mirela06

Active Member
Este adevarat . Stiu ca bunicul, ma ducea prin padure, in plimbari pe care le asteptam cu atita drag. Ma lua de mina si-mi spunea tot felul de lucruri despre plante.Am ajuns sa cred ca vorbesc cu mine si ca-s precum oamenii. Ma punea sa imbratiseg gorunii si -mi spunea ca ei imi dau putere daca- tin asa si-i iubesc. Mai tirziu am aflat ca asa este . Stiau batrinii lucruri ce la aflam acum spuse cu cuvinte pompoase. Astazi nu mai sunt oameni sensibili care sa arate si sa ne invete dragostea fata de natura. Poat o mina din cei adevarati, care se lupta cu morile de vint. Insensibili, fara scrupule ceicare fac rau doresc distrugerea naturii si asta pt. interesul, placerea si inavutire lor. Ma doare si ma va durea, atit cit voi fi ca m-am trezit intr-o realitate prea dura . As vrea sa intorc anii, sa-mi ascult bunicul cu povesti despre zinele padurii , despre susurul apei care le cinte si te cheama sa bei din cristalul ei, despre platele pe care mergeam sa le culegem si sa facem ciaiuri atit de bune
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Copacoterapia (terapia cu ajutorul arborilor)
Stim ca ne putem trata cu ajutorul arborilor vii, dar si cu fragmente din lemnul acestora. Acest tratament este util in diverse boli, dar pina in prezent nu s-a stiut ca fiecare arbore are un bioritm al sau – cu ore de repaus si ore de maxima activitate biologica. Aceste perioade de maximum sint cele in care arborii ne aduc un folos maxim din punctul de vedere al efectelor terapeutice.
Unii arbori ne atrag, altii sint neplacuti, resping si sperie, produc emotii negative. Fiecare dintre noi isi poate gasi copacul care i se potriveste, a carui energie o va resimti si care il va ajuta.
Este necesar sa mentionam, de asemenea, ca arborii au unii energie pozitiva, altii energie negativa. Spre exemplu, energia pozitiva este proprie mesteacanului, stejarului, pinului, catanului, artarului, teiului, frasinului, salciei. Acesti arbori ne alimenteaza cu energia lor vitala, dind sanatate organismului uman.
Arborii cu energie negativa sint plopul, plopul tremurator, bradul, platanul, malinul, arinul. Acesti arbori absorb energia din corpul omului si, o data cu ea, extrag si durerea, eliminind din organism energia daunatoare.
Mesteacanul
Intre orele 2.00 si 3.00 (ora Bucurestiului) , mesteacanul se afla in perioada de pauza. Perioada activa este cuprinsa intre orele 4.00 si 8.00 (valoare maxima – in restul timpului nu se obtine efectul maxim). Energia mesteacanului este moale, cu efect linistitor. Persoana apasata de stres se lipeste de scoarta mesteacanului, varsa lacrimile cuvenite, iar dupa ce a fost eliminat stresul, linistea sufleteasca revine..
Stejarul
Este in repaus intre orele 14.00 si 16.00. Perioada cea mai activa este intre orele 21.00 si 3.00 dimineata. Energia stejarului este puternica, atotstapinitoare. De stejar nu te poti apropia oricum. Cei ce sint iritati, plini de nervi, ar face mai bine sa nu se apropie de un stejar. In prima etapa este nevoie de energia unui plop tremurator sau a unui arin, pentru a scapa de starea de nervi si, abia dupa aceea, ne putem apropia si de stejar, pentru a beneficia de aportul energiei sale.
Pinul
La fel ca toate coniferele, pinul este in permanenta activ (fara pauze). Energia pinului este puternica. El este capabil sa preia orice depresie, preia si anihileaza socul psihico-emotional de la persoana afectata.
Artarul
Perioada de repaus a acestui arbore este intre orele 3.00 si 4.00, iar cea de activitate intre orele 6.00 si 9.00. Energia artarului este moale, relaxanta si aduce intr-o stare de armonie invelisul energetic (aura) al omului. De asemenea, deochiul este cel mai bine alungat sub coroana unui artar.
Frasinul
Are o energie pura, subtila. Aceasta purifica foarte bine cimpul energetic uman si redreseaza si psihicul. In apropierea unui frasin este recomandabil sa meditam, aici realizindu-se o concentrare puternica a atentiei. Frasinul inregistreaza un maxim al activitatii intre orele 10.00 si 12.00. Acest arbore se recunoaste usor dupa semintele ca niste elice.
Castanul (salbatic)
Este activ intre orele 12.00 si 14.00, perioada de pauza fiind intre 6.00 si 7.00. Energia castanului elibereaza, genereaza fantezie, dar exagerarea contactului cu acest arbore poate duce la halucinatii.
Teiul
Acest arbore se afla in repaus intre 5.00 si 6.00, fiind activ intre orele 1.00 si 5.00. Energia teiului este de factura moale, blinda. Senzatia pe care o da energia teiului este de caldura si pace. In China teiul este numit (si nu degeaba) copacul uitarii.
Salcia
Repausul salciei este intre 1.00 si 2.00, iar activitatea intre 17.00 si 20.00. Energia salciei este moale, calmanta, relaxanta, capabila sa refaca organismul ce revine in contact cu energia ei. In preajma salciei trece senzatiile de furie si oboseala. Salcia este capabila sa ne scape de durerile de cap si sa readuca armonia in intregul organism.
Plopul
Pauza este intre orele 3.00 si 4.00, iar activitatea intre 14.00 si 17.00. Energia este uniforma, moderata, mobilizeaza fortele din noi in directia dorita, realizeaza corectia psihicului. Daca imbratisam plopul pentru citeva minute, scapam de oboseala. Dar nu este bine sa exageram, caci se produce un retur al energiei, ceea ce da senzatia de ameteala.
Plopul tremurator
Acest arbore se odihneste intre 1.00 si 2.00 noaptea si este activ intre orele 13.00 si 16.00. Creste in zone umede. Plopul tremurator aspira energia ca un vampir, de aceea nu se recomanda stationarea in apropierea acestui arbore mai mult de 10 minute. In general, oamenii se resimt intr-o padure de plopi tremuratori, caci aici domneste disconfortul. Totusi, raminerea un scurt interval de timp linga un asemenea copac este benefica, deoarece el va pompa din organismul nostru tot stresul si surplusul de energie daunatoare. In doar 10 minute, cu o crenguta de plop tremurator putem scapa de durerea de masele, doar lipind ramurica de obraz. De fapt, plopul tremurator alina orice durere, in afara de durerile de cap si crizele cardiace.
Arinul
Creste, de asemenea, in zonele umede. Ramine in repaus intre orele 0.30 si 3.00. In rest este in permanenta activ. Energia arinului este negativa, deci nu trebuie sa ne sprijinim de acest copac. Dar, daca folosim o bucatica de lemn de arin, pe care o aplicam in zona ficatului, scapam de criza biliara. Totodata, arinul ne ajuta sa ne eliberam de durerile sufletesti, cauzate de suparari, iar in reumatism este bine sa se frictioneze locul dureros cu frunze de arin.
De retinut
Pentru a ne reface din punct de vedere energetic si emotional, trebuie sa alegem totdeauna copacii cei mai sanatosi, cu scoarta fara umflaturi sau cicatrice, pentru a avea certitudinea energiei lor de calitate (si a unei zone bioenergetic corespunzatoare) .
 
Sus