M

cornelia

Fondator
Membru staff
marcotaj= mod de inmultire prin care o planta neseparata complet de planta-mama dezvolta radacini aeriene.

materie organica= produs aparut din descompunerea organismelor vii, in special vegetale. Mranita contine o proportie semnificativa de materie organica.

meristeme= tesuturi embrionare, formate din celule nediferentiate si nespecializate, cu mare capacitate de diviziune.
meristeme primare (apical): in varful de crestere al radacinii si tulpinii; meristeme intercalare: in tulpini articulate, realizand cresterea in inaltime a plantei; meristeme secundare (laterale): in tulpina plantelor lemnoase, realizand cresterea in grosime.

micoza= boala produsa de diverse ciuperci, de ex. mana vitei de vie, taciunele, rugina.

microorganisme= organisme microscopice care pot apartine diferitelor regnuri. De regula se fac referiri la virusuri (desi nu sunt organisme vii), bacterii (procariote), protozoare (protiste) si ciuperci (fungi).

micoplasme = grup de microorganisme, aflate cumva la trecerea intre virusuri si bacterii, care ataca plantele, producand o boala numita Stolbur, care se manifesta prin pornirea in vegetatie in masa a mugurilor laterali.

monocarpica= planta care infloreste si fructifica o singura data in viata, dupa care moare

monocotiledonat= 1. planta al cărei embrion are un singur cotiledon; monocotiledon. 2. Clasă de plante superioare erbacee, rar lemnoase, cu frunze care prezintă nervuri paralele, cu flori compuse din trei sau şase elemente şi cu embrionul alcătuit dintr-un singur cotiledon.

monoica= planta cu flori unisexuate, feminine sau masculine dispuse pe acelasi individ.

mranita= produs provenit din descompunerea diferitelor materii organice. Cele din comert au compozitii adaptate diferitelor specii de cultura floricole si deseori contin materiale artificiale (vermiculit, puzzolane, perlit). O mranita buna trebuie sa contina cel putin trei materii diferite.

mucronata :frunza al carei virf are o formatiune scurta, dreapata, prelungire a nervurii mediane.

mugur (ochi)= organ tanar, acoperit la exterior de catafile (frunza de aspect solzos, cu rol de aparare), din care iau nastere lastari, flori, frunze.

mulcire = acoperirea solului cu paie, frunze etc cu scopul reducerii pierderilor de apa din sol & pentru pastrarea structurii solului.

mutatie= modificare neprevazuta in materialul genetic al unei plante sau al unei parti dintr-o planta.
 

gino

Member
maceratie=operatie de dizolvare chimica a substantelor intercelulare solubile din tesuturile plantelor

macranthus=cu flori mari

macro=lung, mare

macrorrhizus=cu radacini mari

maculatus=patat

malleolatus=de forma ciocanului

mamilla=proeminenta mica si mamelifera

mammillaria=cel mai numeros gen de cactaceae

melano,- melanus=negru

metabolism=totalitatea transformarilor chimice, in cursul nutritiei celulei

micro=mic, marunt

micropil=canal microscopic, situat in partea opicala a ovolului plantelor superioare, prin care tubul polenic patrunde in oosfera

mimetism=proprietate a unor plante, dobandita in cursul selectiei naturale, de a se identifica cu mediul in care traiesc, sau cu alte specii care dispun de mijloace de aparare

monosperm=cu o singura samanta

montanus=care creste in munti

multicaulis=cu numeroase tulpini

multiplex=multiplu, de mai multe ori compus

myri,- myria,- myrio=cu numerosi..., cu foarte multe..., cu nenumarate...( Astrophytum myriostigma = cu numeroase pete...)

mystaceus=barbos
 
Sus