M-am umplut de bubite de la o buruiana

cataliniv

Member
Saptamana trecuta am facut curatenie in gradina, am aduna niste buruieni cu mana si le-am strans in snop.
Nu le-am dat atentie, dar de cateva zile mi-au aparut pe palme, degete si maine niste bubite mici, care imi fac o senzatie de mancarime puternica. Am patit si anul trecut la fel, doar ca atunci curatasem capsunile de buruieni si crezusem ca ma muscasera tantarii ori vreo alta ganganie.

Tot ce imi mai amintesc despre buruiana asta este ca are o inaltime mica si avea o frunza moale, usor pufoasa care mi se lipise de mana.
Anul trecut m-am chinuit rau sa scap de bubele astea pentru ca s-au transformat in basicute, si imi dau o senzatie de mancarime groaznica.
Are cineva idee de fel de buruina poate fi, daca este toxica? daca o voi mai gasi prin gradina ii voi face niste poze.

Va multumesc frumos
 

cataliniv

Member
Mâine plec la tara și sper sa îi fac o poza.
Nu poate fi urzica pentru ca o simți imediat ce o atingi ca te urzica, de la asta nu simți nimic. De a doua zi apar bubitele și mancarimea groaznica.
 

cataliniv

Member
Am facut azi cateva poze, sper sa se inteleaga despre ce planta vorbesc. Poate ca nu am descris eu exact cum arata. Are frunzulitele inguste si foarte lipicioase.









 

Nicola

Member
Si eu o am in gradina. E foarte invaziva si taratoare, insa nu am patit nimic, aproape tot timpul utilizez manusi.. Ma gandesc ca poate da ceva reactii la persoane mai alergice.
 

LadyBug

Well-Known Member
Si eu am plivit-o anul trecut de la Eforie si am avut nitele iritatii dar foarte minuscule, nu cine stie ce, cred ca ai ceva alergii, cum spunea Geodezia.
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Si eu o smulg fara manusi, dar nu am avut vreo reactie alergica la ea.
 

cataliniv

Member
Vă mulțumesc mult pentru răspunsuri și ajutor.
Probabil este o forma de alege, pentru ca pe unde m-a atins mi-a lăsat bubite care îmi provoacă mancarime. Eu nu foloveam mănuși pana acum când făceam treaba în gradina, dar de ieri le folosesc.
Încă odată va mulțumesc frumos
 

Claudiavis

Active Member
Ioi, cum am citit descrierea din prima postare, mi-a venit in minte planta asta pe care am smuls-o aseara... chiar ma intrebam si eu de la ce mi-au iesit bubite pe mina. Bine macar ca pe mine nu ma maninca.
 

cataliniv

Member
S-a rezolvat misterul, daca pot sa spun asa si am mai dat si vina pe saraca planta.
De la frunzele de pastarnac sunt bubitele. Sambata am adunat samanta de la pastarnac, fara nici o manusa si duminica seara m-am umplut pe ambele maini. Povestea se repeta, iar am mancarimi groaznice. Am cautat pe net si intr-adevar sunt periculoase frunzele nu trebuiesc atinse sub nici o forma.
Am dat cu alifie de galbenele si tataneasa cu frunze aloe. Nu mai stiu cu ce as putea sa dau.
Daca am timp azi sper sa trec pe la o farmacie
 

geodezia

Well-Known Member
Catalinv na totusi fa-ti un test alergogen na mi se pare cam naspa chestiile astea eu am pastirnac si nu pat nimik cind ating frunzele
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Eu am patit-o rau cu frunzele pastarnacului,am si acum urme,pe brate,dupa mai bine de zece ani.De atunci nu am mai cultivat.
 

Antonio2003

Member
Poftim? eu mi se pare ca am atins de nu stiu cate ori planta aia fara sa patesc nimic,o cunosc,dar eu nu am patit nimic din cauza ei
 

IZA

Active Member
Acea planta se numeste turitza (cea care se agata) eu nu am avut reactii alergice la ea in schimb lujerii de dovleac mai ales din cei ornamentali sunt foarte alergeni. Produc mici pete rosii care prezinta prurit intens care apoi se transforma in vezicule cu lichid. Persista semnele pe piele pana la cateva luni. Se comporta ca o arsura...
 
Sus