Măslin

Adysb72

New Member
Buna ziua,
Am un maslin de aproximativ 50 cm si de o luna au inceput sa se depuna foarte multi pureci,atat pe fata cat si pe spatele frunzelor dar si pe tulpina sau crengute.
Am luat acum 2 saptamani un praf de la o fitofarmacie si am facut o solutie cu care l-am stropit dar niciun rezultat.
Acum o saptamana i-am schimbat si pamantul cu care l-am adus din Grecia si am pus pamant nou pt plante in care am mai pus ingrasamant special pt maslin.
Va rog sa ma sfatuiti ce sa-i mai fac sa-l scap de pureci.
Multumesc frumos!
 

crysty

Active Member
Buna dimineata, nu stiu ce praf v-a dat dar daca este eficient impotriva insectelor daunatoare de pe planta, ar trebui sa se vada insecte moarte cazute pe sol sau ramase pe frunze si nu mai misca.
Depinde si ce fel de pureci de plante, pentru ca nu vad poze si nu i-ati descris si unele insecticide nu au spectru larg pe mai multe specii. Plus ca depinde de insecticid, unele sunt doar de contact, altele doar sistemice (patrund in sistemul circulator al plantei si o face otravitoare pentru daunatori) , sau pot fi doar bio ceea ce nu prea am eu incredere in eficienta lor sau au efect temporar.
Daca nu vedeti nicio schimbare, ca insectele nu dispar/nu mor atunci eu va recomand sa cumparati de la o fitofarmacie o fiola mica de Calypso (e din plastic) , este un insecticid produs de firma Bayer si este sistemic si are si spectru larg de combatere, o decupati cu foarfeca cu atentie (pe lung un pic nu trebuie neaparat in jumate ca sa va murdariti pe maini) si ii dati drumul intr-un bidon de 5 litri plin cu apa, puneti capacul si agitati bine pana vedeti ca incepe sa se dizolve substanta din fiola. Sau ca sa va vina mai usor la agitat faceti la inceput intr-o sticla de 0,5 litri si pe urma o rasturnati in bidonul cu 4,5 litri apa. Nu stropiti cu solutie din bidonul mic prea concentrtata ca riscati sa distrugeti planta. Rasturnati solutie intr-o pompa, eventual de aia de curatat geamuri, si stropiti bine planta si pe sub frunze.
Tineti minte cand ati stropit si exact in a 7a zi mai stropiti inca o data la fel. Dupa a2a oara mai asteptati 6 zile si in a 7a zi stropiti iar. Deci in total 3 stropiri. Ar trebui sa vedeti rezultate inca de pe la 2a stropire.
O fiola de Calypso costa 5 lei si este atat de popular incat ar trebui sa se gaseasca in orice fitofarmacie.
Daca totusi nu gasiti atunci Calypso poate fi inlocuit cu Movento dar mai bun e CAlypso adica cu el am stropit leandri plini de paduchi si stiu ca da rezultate.
E posibil sa fie atac si de la paianjenul rosu de cand cu caldurile mari care au fost asa ca va recomand ca in bidonul de 5 litri sa puneti si jumatate de plic de Nissorun tot de la fitofarmacie. Asta costa 4,5 lei.
Restul solutiei o aruncati in toaleta daca vedeti ca daunatorii au disparut sau nu mai misca cand ii starniti cu un creion. La fel si cu Nssorunul ramas dupa ce terminati tratamentul plantei.
Nu uitati sa puneti eticheta pe bidonul cu solutie si eventual infasurati capacul cu banda scotch daca aveti copii si tineti bidonul departe undeva sus sa nu ajunga la el.
Daca maslinul a suferit prea tare si va permiteti inca vreo 12 lei puteti cumpara si o sticluta de 100 ml de Amalgerol tot de la fitofarmacie. Amalgerolul este un antistress pentru plante si le ajuta sa se recupereze sau sa treaca cu bine peste stresul secetei, frigului, tratamentelor chimice si cu amalgerol puteti stropi planta/plantele din cand in cand si la iarna atunci cand temperatura din casa de la pervazul geamului e mai scazuta. Amalgerolul e o solutie uleioasa care se dizolva mai greu in apa rece asa ca apa trebuie usor calduta,putin peste temperatura camerei. Dar asta daca va decideti sa luati si amalgerol si repet nu e obligatoriu si nici nu o sa faca minuni, doar ofera niste sanse in plus plantelor.
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
Din poza pare ca este colonie de paduche testos, daunatorul nu se vede ci doar carapacele lor ,daunatorul este sub carapace.
Din cauza carapacelor tratamentul plantei este acelasi cum v-am spus mai spus, cu Calypso dar sa stiti ca apa normala cu insecticid nu patrunde mai deloc sub carapecele de pe frunza si ca atare va recomand sa cumparati o fiola de Siltim care este adjuvant pentru tratamente. Nu e scumpa, e vreo 2-3 lei si se foloseste la 10 litri de apa. Puneti o jumatate de fiola in acei 5 litri de apa cu Calypso.
Siltimul are rol de a sparge duritatea apei, si ajuta ca solutia sa se intinda pe frunze ca uleiul pe hartie, astfel ajutand sa intre pe sub carapacele daunatorilor.
Se gaseste cam greu Siltimul la fiole ,desi e produs la Timisoara, dar exista si la bidonas de 100 ml dar ala costa 25 de lei si e prea mult pentru o planta cat aveti in casa.
Se poate stropi pana la urma si fara Siltim, doar cu Calypso dar acum vine partea interesanta, indiferent ca folositi sau nu Siltim, trebuie sa pensulati planta pe fiecare frunza si sub frunze, cu o pensula de vopsit, deoarece asa sigur mai intra solutie sub carapacele lor mai bine.
Paduchele testos este usor de tratat adica cu Calypso scapati de el , cum v-am spus mai sus , cu 3-4 tratamente dar este unul din cei pacatosi de combatut din cauza ca ei se prind de frunza si au o carapace care ii protejeaza si doar pensulatul insistent faca ca sa intre solutie peste tot.,
Nu uitati sa pensulati si tulpina.
La cum arata poza ,invazia e mare si o sa aiba sanse mici adica timp scurt de recuperare pana vine iarna.
La pensulat ei or sa se mai desprinda de pe frunze dar unii or sa ramana pe frunze adica cu carapacea lipita dar sa fie morti.
Va veti da seama ca planta a scapat de ei cand incepe sa scoata muguri noi de frunze pentru ca nu or sa mai fie daunatorii care sa suga din seva plantei si asta abia dupa al 3lea tratament incolo adica dupa o luna cel putin.
Nu uitati sa pensulati si crengutele si tulpina principala, sa nu va scape nimic , inclusiv ghiveciul pe dinafara si ii mutati un pic locul sau spalati si sub vas pervazul cu solutie. Folositi manusi ca sa nu intre in piele solutia, nu arde, dar pielea stiti ca absoarbe orice, si va spalati bine pe maini dupa aceea.
Tot asa erau pe frunze multi la 9 leandri la un restaurant , aveau leandrii aia ( erau mari de vreo 1,5-2 metri) si paduche testos dar si paduche lanos dar am scapat plantele de ei cu calypso si movento plus siltim , trebuie rabdare .
Prima oara trebuie neaparat pensulata planta, pe urma la al 2lea si al 3lea tratament puteti doar stropi, alegeti cum vreti, pensulatul e mai bun bineinteles, mai ales daca nu gasiti Siltim sau orice alt adjuvant siliconic natural pentru insecticide.
De regula se fac 3-4 tratamente la plante din cauza ca daunatorii chiar daca mor in cateva zile ei mai pot avea depuse oua de asta tratamentul in timp de 1 luna (1 stropire pe saptamana) o sa prinda si noii pui care ar putea apare din oua. De asta e bine sa faceti minimul de 3 stropriri si sa nu diluati solutia prea slaba.
 
Ultima editare:

Adysb72

New Member
Buna,
Ieri am facut solutie cu Amalgerol si l-am stropit pt ca a scapat de pureci dar acum toate frunzele sunt uscate iar majoritatea au inceput sa se rasuceasca si au forma tubulara.O sa il mai stropesc din nou peste 7 zile,cum ati spus.
Asa arata ieri,sper din suflet sa isi revina pt ca tin mult la el,nu degeaba l-am adus 1000 de km din Grecia.
Multumesc mult pt sfaturile dvs!20200926_175845.jpg
 

crysty

Active Member
Cu placere. Pai daca spuneti ca a scapat de ei si mai ales pentru ca frunzele s-au rasucit si sunt aproape uscate nu mai are rost sa ii mai dati insecticid . Am mai vazut planta (leandru) ajunsa in starea asta si sansele de recuperare sunt foarte mici. Zgariati cu unghia pe crengute si tulpina principala ca test sa vedeti daca sub coaja se vede lemnul verde si bun/umed atunci e semn bun ca isi va reveni. Continuati sa stropiti o data pe zi cu Amalgerol si alternati cu apa normala goala pe tulpina si pe crengi dar nu abundent, ci cat sa ii oferiti un pic de umiditate sa se inmoaie lemnul si sa scoata muguri mai usor. Daca crengile sunt uscate atunci tulpina principala macar sa mai fie verde sub coaja.
 
Sus