Lycaste

cornelia

Fondator
Membru staff
Genul Lycaste are manifestari interesante in privinta caderii frunzelor. In functie de varietate, frunzele sunt cazatoare in diverse grade. Lycaste aromatica (flori galbene) de exemplu are frunze cazatoare 100%. Lycaste skinneri isi pastreaza toate frunzele. Genul produce flori spectaculoase, cerate, triunghiulare si de lunga durata (asemanatoare cu Cattleya). Pseudobulbii sunt aproape rotunzi iar frunzele plate. Cel mai cultivat hibrid este Angulocaste (Lycaste x Anguloa).

Album:



Sursa imaginilor:
Jeff's orchids
http://community.webshots.com/user/jeffinorchids

Lumina
Necesitatile cu privire la lumina variaza. Speciile cu frunze cazatoare necesita aceea iluminare ca si Cattleya. Umbrirea speciilor de Lycaste se face la 50-70%. O cantitate mai mare de lumina este necesara atunci cand apar noile cresteri. Speciile care isi pastreaza frunzele cresc si la lumina mai putina, umbrirea putand sa ajunga pana la 80%.

Temperatura
Pentru speciile care isi pastreaza frunzisul este indicata temperatura constanta si niciodata prea ridicata. De preferat temperatura nocturna sa fie de 60-75 F in timp ce ziua poate sa ajunga la 75-80 F. Speciile cu frunze cazatoare tolereaza o plaja mai larga de temperaturi: 50 F in perioada de repaus si 95 F temperatura obisnuita de zi.

Udarea si umiditatea
In perioada de crestere, de obicei vara, apa poate fi administrata din belsug. Tineti cont totusi de faptul ca este indicat ca intre doua udari sa lasati putin substratul sa se usuce. Dupa ce isi pierd frunzele, speciile cu frunze cazatoare sunt pastrate aproape in intregime neudate. Atunci cand apar cresteri noi feriti-le de stropii de apa pentru ca pot aparea patari fungice – lucru atat inestetic cat si nesanatos. Umiditatea se pastreaza in general la 40-60%. In perioada de repaus, Lycastele cu frunze cazatoare se pastreaza chiar si la 40% UR. Este indicata o buna circulatie a aerului pentru a preveni bolile de natura fungica.

Fertilizarea
Se fertilizeaza intens pe perioada de crestere cu solutii cu azot NPK 30-10-10. Dupa incheierea perioadei de crestere, atunci cand planta se pregateste de inflorire, se administreaza ingrasamant cu fosfor predominant NPK 10-30-20.

Transplantarea
Se face de obicei primavara, atunci cand apar cresteri noi. Substratul trebuie sa asigure o buna drenare dar sa si retina umiditatea necesara plantei. Daca sunt mai mult de 4 pseudobulbi in acelasi vas, puteti sa-i separati, dar nu mai putin de 2 per vas. In acest fel se asigura suficient spatiu de dezvoltare pentru noile cresteri. Radacinile se rasfira in ghiveci sub forma de con si aveti grija sa fie bine acoperite cu substrat (presat ferm).
 
Sus