lizinca

mirela06

Active Member
Am deschis acest topic pt. acunoaste o plantuta minunata si pt. a va raspunde ,cumva, la intrebarile voastre de pe pm-uri
LIZINCA
Este o planta v.verde, perena de un verde-galben placut cu putere mare de crestere si desi pare atit de frageda este o luptatoare.Chiar daca o calci isi revine imediat. Ai place lumina soarelui si cind este cald ,sa fie udata.Drept multumire creste f. repede si se extinde acoperind solul pe fiecare milimetru. Florile ai apar, galbene si destul de mari, in luna mai.
Aceasta planta este minunata si in ghivece, jardiniere, etc
Trebuie doar, cind si cind sa o mai raresti si sa o” aerisesti” putin,luind din stratul de deasupra, iar cele din ghivece tunse daca deranzeaza prin faptul ca atina mult lsau inestetic.
Inmultirea se face numai din crengutele ei(tufa) care fac radacini pe toata lungimea lor.Chiar si cele fara radacini, daca sunt puse in pamint si udate constant, revin la viata.
Nu este o planta toxica de aceia surplusul poate fi dat pasarilor sau animalelor de curte.
In ghivece daca este lasata sa atirne poate ajunge si la 2m iar fiecare grenguta umplindu-se la rindul ei de altele, o face frumoasa, ogata si interesanta.

Iata citeva imagini ale ei:
http://mirela06.sunphoto.ro/floooori_si ... e/16027807
http://mirela06.sunphoto.ro/floooori_si ... e/16028285
http://mirela06.sunphoto.ro/floooori_si ... e/16050076
http://mirela06.sunphoto.ro/floooori_si ... e/17412220
http://mirela06.sunphoto.ro/floooori_si ... e/17780415
http://mirela06.sunphoto.ro/aranjamente ... a/17334947
http://mirela06.sunphoto.ro/aranjamente ... a/18247245
 

melimeli

Active Member
:) pe mine m-a fermecat aceasta verdeata
sa mai cresca un pic si peste cateva zile voi pune si eu poze :wink:
 

ghia_don

Active Member
Ce mi-ar place si mie s-o am!!! Am un loc unde ma termina niste buruieni incapatinate :x ..
Mirela, daca ai surplus, cumpar si eu :) ..
 

mirela06

Active Member
S-a facut fetelor. Cine doreste sa-mi dea adresa pe pm si pun 5 fire (cu radacina) la 3 lei + taxele postale.
 

mirela06

Active Member
Irinuca . Dupa cum se vede in poze , nu urca si nu deranjeaza plantele. Din contra tine umiditate vara si cald iarna, la radacina lor.Totusi, din cind in cind fac cu mina , in jurul celor mai mici, putin spatiu ca lizinca sa nu perturbeze nimic.Este foarte frageda dar interesant lucru, daca mergi pe ea se ridica dupa un timp ca si cum nu s-a intimplat nimic.
Si altceva.Eu ca sa fiu sigura ca nu va permite cresterea buruienilor am avut grija sa la curat pe acestea din calea lizincai pt. ca radacinile ei sa se formeze pe sol curat :)
 

mirela06

Active Member
Multumesc Iza :) O ud aproape zilnic pt. a o motiva sa creasca si sa-mi acopere, perfect, totul.
M-a incintet culoarea si contrastul ei cu celelalte flori.
Este eleganta, frageda si atit de deosebita fapt care ma face sa ma felicit ca am ales bine atunci cind am pus-o in gradina ,desi era specificat ca este planta de ghiveci.
Fac mereu incercari , daca am mai multe fire, sa vad comportamentul si rezistenta lor.Uneori pierd, dar si cind reusesc , sunt atit de nultumita si fericta pt. ca am descoperit alte calitati decit cele mentionate.
 

mirela06

Active Member
Fixule, nu stiu. Am cumparat-o cu numele acesta. Am dat si eu pe google sa aflu mai multe dar nimic cu numele acesta asa ca am facut experiente le cu intretinertea, rezistenta, etc. de la mine putere.Asa am pus-o nu umai in ghiveci ci si pe sol.
Am observat ca-i place umezeala,dar nu exagerata si faptul ca ramane verde iarna inclusiv ocrotind radacinile celorlalte plante.
Am calcat pe ea cu toate cele 68 de kg. ale mele si am vazut ca se ridica dupa un timp desi devin aproape una cu pamantul.
Am sesizat ca face flori galbene-verzui destul de maricele in luna mai-iunie si faptul ca daca o pui in pamint ud(malos) fac radacini, desi citeodata,daca se rupe gresit, nu au.
Mi-a placut culoarea ei care este in nuanta discordanta cu celelalte si faptul ca noaptea , la lumina becului, parca este fosforescenta si emana lumina, asa cum ati vazut si in poze.Nu are daunatori si este f. rezistenta la boli. Cind toate celelalte plante sufereau ea continua sa se extinda.
Cam asta Fixule :)
 

mirela06

Active Member
Ca sa-mi ajunga :rofl: nu am avut delucru si am pus in pamant, acum ceva zile un puiut taare mic de grasita. L-am udat si am hotarit sa-l las sa vad cit creste. Apoi o facea taaare sirguincios. Nenorocul lui ca, fina, femeie grijulie, trecind pelinga el l-a smuls....”nasa, am gasit buruiana asta mare si am luat-o.Stiti eu o pun si in ciorba ” :rofl: Na ca mi-a luat ”leguma” din gradina :rofl:
 

fisulix

Member
Mirela 06 trebuie sa-mi dai un miel pt ca eu nu's "fix", is "fisulix" :rofl:
Glumeam, evident.
Da, e foarte frumoasa planta aceasta si intr-adevar de asta am si intrebat de denumirea ei stiintifica pentru nici eu nu am gasit nimic pe net despre ea, asa ca banuiesc ca o fi avand totusi o alta denumire...Mai cercetam :D
 

Blitz

Active Member
Mirela, foarte faina lizinca- daca mai ai in plus- as vrea si eu vreo 10 fire. Vorbim maine sau luni pe pm? Multzam fain :D
 

mirela06

Active Member
Eiii fix, fisu.fisulix...na, acum ca sunt si nasa...alta-i situatia.Nu dau mieleul, il primesc de la fini. Asa ca sa nu uiti sa-i pui si o fontita rosie :rofl:
Cercetari am facut eu, pe viu ,asa ca nu mai fi Toma necredinciosul :rofl:
 
Sus