Livezi

mig21

New Member
Livada!

Salut,

Sunt nou p-aici. Am studiat putin ce s-a discutat, si vreau sa arunc manusa!
S-a apucat cineva de ceva serios? din cate am vazut se discuta doar de chestiute artizanale (2,3,7 pomisori).
Eu, pe 1200 de mp am pus 100 de meri, s-au prins toti si sunt plini de frunzulite.
Pentru toamna asta ma gandesc la vreo cateva hectare.
A mai facut cineva asta? Poate ca avem ce discuta. (nu trebuie sa fie neaparat meri).
 

exigentul

New Member
Re: Livada!

Fara sa fiu specialist, pot sa fac trei observatii (de amator pe care il preocupa subiectul).

1. 100 de meri pe 1200 de mp inseamna o densitate foarte aproape de limita maxima (poate chiar prea mult) - depinde de pichetaj.

2. Daca ai pus 100 de meri din acelasi soi, sau nu ai studiat atent compatibilitatea fertilitatii (pentru polenizare), s-ar putea sa ai niste recolte infime. Cele mai multe dintre soiurile de mar sunt autosterile - in absenta unui alt soi, bun polenizator, nu fructifica, desi infloresc. Unele dintre soiuri se polenizeaza incrucisat (de exemplu, ionatanul cu goldenul). Altele au, insa, chiar "polen rau" ...

3. In cartile de pomicultura, specialistii pretind ca o livada devine rentabila - ca business - doar de la 10-15 hectare. Si asta in conditii intensive... Pentru varianta traditionala, ti-ar trebui vreo 20 de hactare. Deci, din acest motiv se discuta pe aici despre cativa pomisori. Eu, de exemplu, am plantat acum doi ani vreo 40 de pomi fructiferi, plus alte zeci de arbusti - si ma descurc destul de greu cu timpul pe care trebuie sa il dedic lucrarilor (sapat, taiat, stropit etc.), in conditiile in care este un hobby din care - evident - nu traiesc...

Cu speranta ca nu te-am descurajat, iti doresc totusi succes. Avem cu totii nevoie de fructe si mai ales de cat mai multi copaci!
 

mig21

New Member
descurajare

de descurajat nu m-ai descurajat.
nu prea sunt documentat cu partea cu stropirea (nu a fost nevoie).
despre partea cu rentabilitatea nu cred ca e chiar asa.
pentru plantare, io m-am dus la statia de cerceare, si am luat pomii cu tot cu plantare (adica un om, care e cercetator si face asta de 30 de ani).
Soiurile sunt intensive, iar plantarea asta (3 m intre pomi si 4 m intre randuri) daca imi permiti sa te contrazic, e din contra, la limita minima de cultura intensiva.
despre restul, eu ma astept la un venit (minim) de 6k eur la hectar pe an (cu toate dezastrele naturale pe cap).

asa ca contrazice-ma cat poti, ca am nevoie.
 

exigentul

New Member
Re: descurajare

Nu tin sa te contrazic, pentru ca nu de asta intru pe acest forum.

Totusi, vreau sa iti spun ca gresesti cand zici ca pomii tai nu au avut nevoie de stropire. Pana acum, ar fi trebui sa ii stropesti de cel putin doua ori "in negru" - cand inca nu intrasera in vegetatie. O data cu un insecticid uleios (care anihileaza oua si larve "gazduite" peste iarna) si apoi cu un fungicid - in general o solutie cuprica (de tip zeama bordeleaza) cu care se spune ca faci o "imbaiere albastra". Iar de acum incolo, chiar daca pomii tai nu au inflorit (si nu vor fructifica), va mai trebui sa faci cel putin 5 - 6 stropiri (cu insecticide si fungicide de contact). Pomicultorii recomada pana la 10 stropiri anuale - daca vrei sa faci totul ca la carte.

Iar in privinta rentabilitatii... Estimezi venituri de 6.000 de euro, dar calculeaza si costurile lucrarilor (arat, taiat manual, stropit, cules manual etc.), ale substantelor si depozitarii...

Oricum, e de apreciat optimismul tau. Pe unde e livada asta de meri? - ca poate ne vedem la umbra unui ionatan sa mai schimbam pareri...
 

mig21

New Member
mda buna obsevatie!

O sa ma interesez legat de stropiri.
De umbra nu prea e rost ca livada e compusa din nuiele aliniate, cu frunzulite pe ele. :wink:
Din cate am inteles eu despre stropiri. Nu zic ca sunt competent, dar uite:
Stropirile sunt necesare in caz de invadare iminenta cu daunatori. cei de la statia de cercetare, mi-au spus ca ma anunta in timp util daca e nevoie.
O mare problema eu gasesc ca sunt buruienile! hmmm.

Cat despre contrazicere, momentan e un proiect, eu sunt profan (sper nu pentru multa vreme), si vreau forma constructiva.
Revenind la intretinere vs productivitate:
O observatie simpla, petru ca nu m-am mai ocupat de agricultura: daca un hectar de grau produce 3t de grau, 1 t de grau e aproximativ 100 eur (cu ridicata).
Deci productivitatea la Ha pt grau e 300 eur, din care trebuie sa il si intretii.
la pomi fruntiferi, daca platesti oameni, estimarea mea este de 1000 - 1200 eur/ha/an. costurile astea se acopera la o productivitate grosiera de 3.5 t/ha (care din cate stiu este mult mult sub productivitatea toala).
 

acacia

Member
Densitatea pomilor poate sa fie si mai mare, in ultimii doi-trei ani a aparut si sistemul superintensiv, pomii sunt plantati 1/1m -1/1,5-1/2 adica 1 m intre pomi pe rans si 1, 1,5, 2 m intre randuri
Pomul are doar formatiuni scurte,forma coroanei se numeste ,, balerina,,.
Pomul intra pe rod din al doilea an, cu o productie destul de buna. O asemenea livada exista in judetul Bistrita si da o productie ff buna,am vizitat o astfel de livada.
Exista si o carte ,, Sistemul superintensiv,,si iti spune amanuntit ce trebuie sa faci.
Despre stropiri stiu ca sunt 12 pe an, obligatorii, eu nu prea sunt de acord cu ele...dar la facultate le-am invatat:).
Nu pot sa-ti dau sfaturi practice decat teoretice(din pacate).
 

mig21

New Member
Am uitat...
tehnica superintensiva e buna, dar e foarte foarte costisitoare la implementare (adica de la cateva mii de euro, sari la cateva zeci de mii). Rasplata e pe masura, dar iti trebuie un bmw sa il vinzi! :D
 

acacia

Member
Despre sistemul superintensiv...ai dreptate e foarte scump, dar merita:).
Merita sa faci si ce ai inceput tu, o sa-ti fie foarte greu, dar o sa ai rezultate foarte bune, sunt convinsa:), te invidiez :p
Multa bafta!:)
 

mig21

New Member
idared, florina, gold spur - proportia e de 1/3 pentru fiecare.
asa cum spuneam cele 100 de nuiele sunt (au fost) de test. sa vad daca se prind, cum e colaborarea cu cei de la statia de cercetare, etc.

pana acum - rata de prindere 100% (au toti frunzulite), suportul superprofesional (ma ingrijoreaza un pic ca nu mi-au spus de stropire) - ce e drept nici eu nu am intrebat, nici contract nu am avut).
pe de alta parte banuiesc ca au avut un motiv (adica probabil ca nu au fost necesare), pentru ca io le-am explicat foarte foarte clar ca am planuri de viitor.

ma ingrijoreaza buruienile, si parca nu vreau ierbicide. uf.
 

mig21

New Member
am uitat.
sunt altoite. adicalea, daca imi aduc aminte corect - port altoi de prun, si altoi pentru fiecare soi (sper sa nu spun prostii).
 

acacia

Member
Sunt aloiti pomii....altfel aveai padureti:p
Daca ai meri portaltoii nu pot sa fie de prun:p, asta nu conteaza acum sanatosi sa fie!
Am sa ajung acasa si am sa-ti scriu cand se fac stropirile:), acum sunt la munca si am treaba, imi testez livada de acte :rofl:). Pana maine dimineata o sa le ai.:)( tot ce iti dau eu este teoretic, sa nu uiti, eu nu am pus in practica, pt ca nu am unde).
Nu te speria, daca pomii nu sunt bolnavi nu o sa ai probleme, sunt multe stropiri care se fac preventiv e drept, dar stai linistit ca nu o sa pateasca nimic:).
Cu soiurile e ok, nu o sa ai probleme de polenizare:p.
Apropos...sper ca atunci cand i-ai achizitionat ai cerut si o garantie.....:).
Mai am o intrebare depre taierile de formare a coroanei ai vb cu cei de la statiunea de cercetare?
 

mig21

New Member
taierile de formare, din cate am vorbit cu ei se vor produce la toamna.
oricum o sa vorbesc, poate mai trebuie jumuliti din mugurasi si frunzulite, ca la cat sunt de mici, nu ai putea spune ca ar putea sa aiba asa o productie mare de frunzulite.
 

mig21

New Member
he he - ai dreptate

ce proba de contabil iesea din mine:

- soiul idared, specia: mar, portaltoi: mar M106, Malus Domestica :)
- soiul goldspur , specia: mar, portaltoi: mar M 106
- soiul florina, specia: mar, portaltoi mar m106.

partea cu prunii cred ca mi-o aduceam aminte de la o manuta (vreo 20) de piersici si caisi, care i-am luat pentru o ruda.
 

acacia

Member
Tratamente:
1.primul in iarna, T=0 grade , zi fara vant , cu Carbetox, Sinoratox , acest tratament se poate asocia cu sulfat de cupru 3kg/100l, se stropeste in general pt prevenirea infestarii pomilor cu paduchele de San Jose si a altor paduchi teposi
2. primavara inainte de inflorit pt fainare, monilioza,ciuruirea micotica, si paianjeni cu sulfat de cupru, topsin 7PU, Bavistin, Metoben
3. se aplica in faza de boboc roz, adica floarea nu este deschisa inca , are culoarea roz, tratamentul se face pt rapan, viermi paduchi, viespi, se folosesc: Decis, Fastac, Ecalux
4. cand 10-15% din petale s-au scuturat se fac tratamente tot pt rapan, viermi, paduchi, gargarite, acarieni, molii,fainare: Polisulfura de bariu, Sumilex, Dithane, Captadin astea pt boli si pt daunatori Decis , Fastac
5. cand toate florile s-au scuturat pt rapan si fainare
6. cand fructul are 1.5cm, se fac tratamente in aceasta perioada pt daunatori.
7. cnd fructul are 2.5cm idem 6
8.cand fructul are 3.5 cm idem 6
9.la intrarea in parga idem 6( 7.8.9 pot sa nu se faca daca nu se vad niciun daunator)
Pe toata perioada fructelor trebuiesc urmariti pomii sa nu apara daunatori...daca ii observi le faci un tratament:)
Dupa recoltare se face un sau doua tratamente pentru prevenirea aparitiei paduchelui de San Jose(in general daca apare acest daunator in livada, e urat, este un daunator de carantina, nu prea ai cum sa scapi de el)
Astea sunt cele teoretice , mergi la cei de la statiunea de cercetare si vezi ce iti mai recomanda ei:), eu nu am apucat sa vb si cu prietena mea care este ing la o livada sa vad ce pune ea in practica:)
Scuze ca a durat mai mult pana sa raspund , dar ...munca:D
Mult succes!
 

mig21

New Member
bine bine.
dar cum faci sa obtii produse "organice"...
tratamentele (sper sa nu gresesc) au doua efecte:
- obtii productivitate in detrimentul "produs natural"
- pierzi valoare adaugata, in favoarea cantitatii (ff urat - cantitate mare, calitate discutabila, valoare de piata mica - imi iau un storcator si fac suc, calitate buna - valoare de piata mare din cate stiu spre dublu) - ma cunosc pe mine, si dupa ce am vazut (la mine in familie si la altii) rata de decese este predominant cancer (am cunoscut o singura persoana care a decedat din alte motive, la o varsta inaintata). avand in vedere cunostintele mele (sumare) de medicina, cancerul este dat in special de substante foarte active chimic invazive (adicalea ce mananci, ce respiri, ce bei).

nu ma intelege gresit. scopul pe care m-i l-am propus este profitul (evident) dar pot sa renunt la 10-20% ca nu mor de foame.
 

acacia

Member
Produse netratate deloc nu exista pe piata, daca reusesti tu sa faci asta, atunci toate respectele mele.
Inca nu s-au descoperit soiuri de catre amelioratori care sa fie rezistenti la toti daunatorii si toate boliele.
La facultate inveti cum sa obtii productie mare:D, cum sa nu dai faliment:).
Eu nu-ti iau in nume de rau comentariul tau pentru ca nici eu nu sunt de acord cu tratamentele si prefer fructele care mai au un vierme sau e mai au urme de boala pe ele.
In excursiile de studiu atat la livezile particulare cat si la livezile din cadrul statiunilor de cercetare, la intrebarea noastre:,, folositi substante chimice pt tratamentul pomilor" toti raspundeau afirmativ.
Eu iti urez mult succes !
 

CM

Member
livada

iata ma bag si eu in discutia voastra.
Eu am 7000 mp teren si am plantat o parte livada, cat am considerat ca am nevoie, din fiecare cate ceva.

Ce am invatat eu din experienta practica si ca raspuns la anumite intrebari:

1. Buruieni, am erbicidat pana la a deveni obsedata de buruieni. Nu am rezolvat nimic. Acum, dupa 2 ani, mi-am luat un utilaj de la Honda, se numeste Huricane, taie tot, orice buruiana, singurul dezavantaj este ca ai nevoie de ceva forta ca sa-l intorci. Pentru suprafete mari se poate lua modelul cu scaun si atunci totul este confortabil.

2. Este inprejmuita livada? Daca nu, iepurasii te rezolva, adica papa tot la iarna si trebuie sa inlocuiesti pomii;

3. Taieri. Eu nu m-am priceput, cu toate ca tot citeam din carte. I-am taiat si aiurea, acum insa ii stiu in functie de soi ce tip de coroana au. Cand e vorba de nuiele de abia plantate este o regula general valabila: tai pomul la 50 de cm de la punctul de altoire si lasi cate 3-4 lastari sa dea, restul mugurilor ii smulgi. Daca e pornit de jos pomul, incap mai bine cand se dezvolta;

4. Stropiri. Sunt adepta culturilor ecologice. Am intrebat o data la Bayer cum sa-i stropesc. Omul ma intreaba daca vreau sa obtin productii record, daca nu, ii stropesc la nevoie, adica cand apar bube pe frunze (cazul piersicului cu basicarea frunzelor), cand sunt mancate frunzele, etc.

5, Polenizare. In orice carte scrie clar: cativa stupi de albine rezolva problema. In orice livada se recomanda. Sotul meu a zis ca va incerca la anul sa ia cativa stupi.

Cam atat din experienta mea,
 
Sus