Lithops

Lithopsi am de aprox. 3 ani (am mai avut o tentativa acum 7-8 ani, dar i-am pierdut pe toti) si Conophytum de anul trecut; am Lithopsi de la plantute de 2 -3 luni la colonii (cumparate de la un colectionar de pe aici)de aprox. 8-10 ani, dar majoritatea au 3-5 ani; o sa incerc sa mai postez ceva poze, din pacate nu prea am timp, abia am apucat sa fac poze cu plantele inflorite, acuma incercam sa fac un album cu florile de cactusi din august
Ciprian
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Felicitari! :clap: Imi inchipui ce atmosfera este in sera! :hipnotizat: :visator:
Spor la treaba si multe realizari in continuare! :marfa:
 

carmenushka

Active Member
Ieri a trebuit sa mut ghiveciul cu cei 2 lithops si am constata surprinsa ca fiecare avea cate o flare uscata langa el. Dragii de ei au inflorit si eu habar n-am avut! i-am asezat intr-un loc mai ferit si am cam uitat de ei :(
 

estefana

Member
flori intarziate!

o minune floricele tale de lithopsi.
ma mandresc si eu cu doua margarete care acum au devenit fruncte :)

 

anne`mary

Member
buna. Am si eu o intrebare legata de un lipthos pe care l-am cumparat in vara. Era in plin proces de desfrunzire. AM aflat ca nu e voie sa o uzi in aceasta perioada asa ca m-am conformat. in noiembrie, cand am bagat C&S la iernat, lipthops-ul nu avea complet uscata frunza "veche" asa ca a intrat in iarna neudat. Era deshidratat dar arata foarte bine. Sta la 1m de geam unde nu e foarte multa lumina si la o temperatura de 16-17 grade caci mai rece nu am cum sa fac. Zilele trecute am observat ceva activiitate si am crezut ca se pregateste sa infloreasca dar, supriza-surpriza, se pregateste iar pentru desfrunzit. Se vede clar ca este o alta frunza nu floare. L-am trecut la lumina dar va intreb: e ceva inneregula? Are 7-8 luni de cand nu a vazut nicio picatura de apa si acum, daca intra iar in etapa secetoasa, perioada se lungeste. Stiu ca rezista si 2 ani fara apa dar totusi.... nu ar fi trebuit sa fie in repaus? Cum ma comport cu el acum? il las la lumina si astept sa se usuce frunza pana sa il ud?
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Nu uda sub nici o forma! In primavara am pierdut unul ca am considerat ca prea mult a suferit de sete. I-am pus cateva picaturi intr-o margine de ghiveci si-n 2 zile era o meduza (ca sa fiu in ton cu marea)! Asteapta si alte pareri, dar inca nu te avanta. :rusine:
 

anne`mary

Member
stiu ca nu trebuie udat si ma tine inima sa nu-l ud chiar daca arata ca o stafida dar nu pot sa nu ma gandesc daca e normal in plina iarna sa naparleasca pentru a2-a oara, cu atat mai mult cu cat prima haina nu mi se pare a fi complet uscata.
 

estefana

Member
sunt plantele noi care apar acum in acesta perioada. unul dintre ai mei nu a inflorit azi toamna si nu l-am mai udat de atunci. si el se pregateste sa naparleasca alaturi de ceilalati care au inflorit. :D
 

Liviutz

New Member
Buna Anne !

Intai sa vedem cum ar trebui sa se desfasoare lucrurile in situatia in care am asigurat conditii normale de cultura:
- noiembrie-martie - hibernare. Nu se uda deloc iar planta trebuie tinuta intre 5-10 C. Daca e mai frig ingheata, daca e mai cald pleaca prematur in vegetatie. In acest timp, frunzele vechi incep sa se usuce iar cele noi se umfla pe seama celor vechi.
- sfarsit de martie-mai. Frunzele vechi ar trebui sa fie aproape uscate, se uda intai prudent, dupa incalzirea vremii se uda un pic mai mult.
- iulie si august perioada de repaos, fara udare si cu umbrire fata de soarele amiezii. In cazul in care planta devine moale la pipait (temperatura prea ridicata), se uda f. Putin prin scufundarea cateva secunde in apa a jumatatii inferioare a ghiveciului.
- septembrie-octombrie - inflorire (pt plante mai mari de 3 ani) si aparitia unei noi perechi de frunze. Udare de toamna (sfarsit august, inceput septembrie) atunci cand observam ca planta a inceput sa "miste", adica inainte sa infloreasca;

In consecinta, pare ca ai tinut planta la temperatura prea ridicata si a pornit prematur in vegetatie, iar neavand lumina suficienta, noile frunze sunt foarte etiolate si sunt strangulate de cele vechi. Ce se poate face ? Ar trebui stopata dezvoltarea frunzelor noi prin plasarea plantei la 10 C. Poti sa uzi f. slab de jos numai in situatii de urgenta daca frunzele noi sunt f. moi si planta este in pericol de moarte, dar in mod normal nu este recomandat pentru ca accentuezi problema descrisa mai sus.

PS: Recomand numai udarea de jos in sus, intre udari trebuie sa fim convinsi ca solul s-a uscat. Udati numai pe racoare, o planta udata abundent aflata in soare plin va fierbe !
 

estefana

Member
Liviutz, multumesc de explicatii! spuneai ca nu infloreste daca e mai tanar de 3 ani. dar el isi schimba frunzele vechi in fiecare an, cum sa inteleg care e mai batran de 3 ani?! :?
 

Liviutz

New Member
Imi scapa sensul intrebarii tale, e normal sa schimbe frunzele in fiecare an ! In plus, in conditii optime, la baza plantei ar trebui sa apara in fiecare an o noua pereche de frunze (cu varsta planta va avea mai multe capete care urmeaza aceleasi reguli - iarna se usuca frunzele exterioare, etc)

Planta va inflori la maturitate - aprox 3-5 ani, dar numai daca a avut conditii adecvate ...
 

Liviutz

New Member
Pai daca se dubleaza in fiecare an, este o problema de matematica sa calculezi varsta :D !

Atentie, vorbim de capete pornind de jos din aceeasi tulpina, nu de frunzele capetelor !
 

Liviutz

New Member
In principiu poti sa le separi, dupa uscarea eventualelor rani se pune in nisip uscat la prins ca si butasii de cactusi, tot cu udare slaba de jos.

Dar nu-ti recomand, o planta frumoasa trebuie sa arate ca o tufa, daca vrei sa inmultesti comanda pe net niste seminte !
 
Sus