Lithops

anne`mary

Member
oh god. se instaleaza panica.
Deci in vara cand am cumparat-o era in plina "dezbracare" si ea trebuia sa fie in repaus. N-am stiut, a stat la geam si nu a fost udata. Septembrie octombrie nu a inflorit si nu i-a iesit a2-a pereche de frunze ci a continuat sa iasa frunza noua si sa se usuce frunza veche...in continuare neudata. Noimebrie -martie aveam programat repausul si pentru ea si pentru toti cactusii dar l-a refuzat. Acum sa o tin la rece? dar nu am unde....doar sa scot ghiveciul pe casa scarii unde sunt 10 grade. Cred ca asat am sa fac.
ACum panica ma cuprinde pentru ca ma gandesc cu groaza ca daca temperaturile ridicate au determinat lithops-ul sa nu intre in repaus, atunci poate niciun cactus nu a intrat in repaus. Ce ma fac eu atunci? Mai ti minte Tzep ca in noiembrie eram disperata ca o sa fie frig iarna si ma gandeam ca o sa bag un calorifer sa incalzesc atmosfera? Crezi ca ma gandeam ca de fapt o sa fie prea cald pentru ele? Ce sa fac daca balconul e pe est, bate soarele, se incalzeste si se pastreaza caldura si pe timpul noptii. Astfel se face ca in medie am avut 14-16 grade cu maxime de 20 de grade cand este insorit si minime de 10 grade seara (in cel mai fericit caz). Nici nu vreau sa ma gandesc ce prapad o sa fie printre dragii mei in primavara, mai ales ca acum stiu ce este etiolarea si ce inestetica este. Groaza, groaza I tell you !
 

Liviutz

New Member
Anne, se pare ca esti chiar asa cum te-ai caracterizat PM ! :D

Nu te panica, nu ai de ce ! Daca nu ai udat cactusii, nu se va produce etiolarea pentru ca nu pot pleca in vegetatie ! In cel mai rau caz, unele suculente si cactusii f. mici/tineri pot suferi de deshidratare excesiva - pentru ei se admite o derogare=udare slaba.

Lithopsul tau arata bine, nu-l uda, iar daca este posibil pune-l mai la rece, dar ar fi bine sa fie si lumina, caci practic frunzele din centru cresc absorbind umiditatea celor vechi.
E normal ca n-a inflorit, e prea tanar (1 an, cred). Solul este adecvat ?

Daca poti, aeriseste balconul la amiaza, pentru scaderea temperaturii produse prin insolatie.
 

estefana

Member
ajutor!
am semanat niste seminte de lithops optica rubra, au rasarit, cred, din toate semintele
adica vreo 15 buc
si de-atunci, desi pulverizez constant cu apa ( ca daca n-o fac se stafidesc )
au decedat pe rand de-am ramas cu 7
i-a semant in substrat de cactusi, si-s intr-o sera.
oare unde gresesc?
 

Liviutz

New Member
Buna dimineata !

Stefana, parerea mea este ca pulverizarea cu apa este o buna metoda de udat a plantulelor, dar iarna e mai problematic, trebuie sa asiguri simultan anumite conditii, de ex:

- iarna, udarea se face pe cat posibil cand e soare afara, sau la temperatura mai ridicata (15-20C) insotita de ventilatie artificiala. Practic, plantele nu trebuie sa ramana ude la suprafata mai mult de 30 minute !
- ventilatia este obligatorie dupa udare in toate situatiile; Lithopsii sunt plante desertice foarte sensibile la umezeala remanenta;
- intre 2 udari solul trebuie sa se zvante bine la suprafata (ramane f. usor umed numai la interior).
- zici ca ai folosit pamant de cactusi ? Ce compozitie are ? Sper ca nu e din supermarket..

Concluzionand, pare sa fie vorba de o udare excesiva la suprafata cu ventilatie insuficienta (+poate, sol neadecvat, retine prea multa apa si are componente organice care intretin culturi nedorite de mucegaiuri).

Iarna, eu nu as uda de deasupra, as incerca sa ud de dedesubt - necesita putina experienta ca sa stabilesti timpul necesar absorbtiei apei in cantitate suficienta (nici prea mult, nici prea putin). De asemenea, ar fi fost mai bine daca asteptai primavara - dar cum pasiunea este mare, te inteleg ..
 

estefana

Member
multumesc Liviutz.
da, solut este din supermarket, Florimo pentru cactusi. singurul ( destul de important ) amanunt pe care nu l-am indeplinit a fost ca nu am presarat pe suprafata compostului nisip fin inainte de a semana semintele.
imi recomanzi o alta variata de substrat de insamantare?
eu nu cred ca au murit de umezeala. substratul e destul de aerat ( nici poveste de mucegai ) si mai degraba cred ca au murit de sete. nu au reusit sa-ti prinda radacinutele in compost si s-au uscat.
oare daca as semana pe turba ( sa scot turba din pastile jify ) as avea mai mult succes?
 

Liviutz

New Member
Buna seara !

Stefana, eu sunt contra pamanturilor de la supermarket, mai toate contin turba excesiv - si in orice caz, daca nu ai cernut si nu ai amestecat cu nisip macar 50-50% poti sa ai surprize neplacute. S-ar putea sa ai dreptate, turba din compozitie initial se umfla si devine "maleabila" dar daca se deshidrateaza se strange si zdrobeste radacinutele fine ale plantelor !

Chiar daca nu ai alt sol la dispozitie (recomand pamant de frunze fag, preluat mai de la adancime, preferabil paduri de munte), tot ar fi trebuit sa mai faci urmatoarele operatiuni:

- componenta organica a amestecului (nu mai mult de 20% zic eu !) trebuie cernuta prin sita si sterilizata (fiarta 1 ora sau cuptor cu microunde 10 minute);
- Restul amestecului ar trebui sa fie format din argila nisipoasa (20%) si nisip (preferabil de cariera, cel disponibil prin comert este de rau)
- preventiv, trebuie amestecat si un fungicid;
- tot preventiv, se uda cu apa de ploaie sau cu apa distilata.

Iata aici 2 linkuri care ti-ar putea indica unde ai gresit, eu pot doar sa dau cu presupusul..

http://users.skynet.be/fhoes/rsasucculents/sowing.htm
 

estefana

Member
multumesc! da, aici am gresit, nu am presarat pretioasele pietricele printre care puii sa-si faca loc iar radacinile lor sa se fixeze bine in compost.
mai incerc. imi place foarte mult acesta varietate optica rubra.
 

diana999

Active Member
multzumesc mult!

Azi trebuie sa plantez puii de lithopsi. Ca sa nu-i incurc ii voi planta separat. Nu am ghivece foarte mici dar n-am de ales. Ca substrat am ales un amestec de pamant de cactusi, caramida sparta si pietricele. Pot sa-i ud dupa ce ii plantez? Daca aveti sfaturi va ascult cu drag. :D
 

Kati

Active Member
Eu as zice sa nu-i uzi deocamdata. Si ar fi bine sa gasesti niste ghivece marunte, altfel cand uzi, planta va avea prea multa apa la dispozitie.
 

diana999

Active Member
multumesc mult Kati. Ei sunt foarte mici, cat un bob de mazare aproximativ. Nu stiu unde as putea gasi ghivece atat de mici.... :? :)
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
:idea: Un ghiveci cu diametrul de 5 cm imparte-l in patru parti (cu ceva plastic taiat dintr-un pahar de ex) si acolo poti planta 4 plantute. Plasticul sa fie cat toata inaltimea ghiveciului. Sper ca ai inteles ideea. Spor la treaba!
 

Kati

Active Member
Iuli, cel cu florile de paie - daca vad bine, este un cereus monstrosa, este un cactus. Ar fi bine sa scoti floricelele din el, ca sa se poata dezvolta normal.
 

Iuli N

New Member
Kati, sa le scot,adica sa le rup?

P. S. Off ...m-am prins...multumesc Kati.Daca nu am mai luat asemenea flori nici nu m-am gandit ca alea nu sunt florile lui. :D asa mai invat
 
Sus