Liquidambar styraciflua "strâmb"

dumit81

Member
Ok am uitat sa specific ca rana este veche dinaintea cumpararii copacelului si cicatrizata. Sunt insa ingrijorat de evntuale probleme pe termen lung.
Am observat-o acum la o analiza mai atenta insa altfel nu realizam prezenta ei... scoarta la liquidambar este vargata si casanta si da impresia ca este ranita deseori.
 

AnDu

Active Member
Curata bine locul in jur.adica scoate scoarta afectata care mai e pana dai de ceva verde apoi speli bine si dai cu o periuța sa indepardezi resturi ce nu se vad si dai cu mastic cumparat de la o farmacie a plantelor pentru scoarta roasa de rozatoare. Eu asa am salvat un zarzar foarte bun si s.a acoperit la loc coaja de pe exterior. Deci spor la treaba ;-) trebuie facuta treaba asta pe vreme cu soare sa nu se formeze ciuperci pe rana copacului de la prea multa umiditate
 

Ariana

Member
Din cate stiu eu aceasta specie asa are coaja, nu cred ca e vorba de ceva grav pe termen lung. Am sa-i fac poze si copacelului meu, pe tulpina, sa se vada cat este de striata coaja. Eu personal l-as lasa asa, este posibil sa se refaca singur, au puterea sa se refaca. Vineri am sa ajung si eu sa-i fac poze mai in detaliu. Sunt foarte curioasa daca i-au dat frunzele. Stiu ca ei pornesc, primavara, putin mai tarziu. In plus, al meu, este plantat la poalele muntelui iar temperaturile nu au fost prea ridicate in zona.

20160318_112403.jpg

Poza e facuta imediat dupa ce i-am acoperit radacina cu pamant. Inaite sa-i pun apa si pietre pe langa.
 

AnDu

Active Member
Pocneste coaja dar depinde cum. Daca punea si o poza @dumit stiam exact. Din cate stiu eu coaja acestui copac pocneste la exterior. Daca este profunda....este alta poveste :p avem in Bacau in parc si.s foarte frumosi :D
 

dumit81

Member
Poza este postata putin mai sus. Repet descrierea a ceea ce se vede: pe o lungime de 10cm si jumatate din circimferinta tulpinii a cazut scoarta. Zona este cicatrizata insa miezul tulpinii desi este uscat este expus direct la factorii de mediu. Intrebarea este: o las asa (pare sa fie in aceasta stare de ceva vreme fara probleme evidente) sau o acopar cu ceva..mastic, rasina sau alta solutie?!
 

Ariana

Member
20160401_110446.jpg 20160401_110417.jpg
Asa arata rana de pe coaja copacului meu iar in imaginea din dreapta este forma coroanei. Desi vineri au fost 23 de grade, din pacate mugurii au ramas la fel ca si in data e 8 martie cand l-am plantat. Incep sa am emotii ca s-ar putea sa nu se prinda, desi era cu ghiveci si pamant, cand l-am cumparat.
 

dumit81

Member
Buna dimi!
Vad ca pomisorii nostrii sunt la fel... cu coaja crapata si intarziati. Eu cel putin m-am linistit... asa sunt ei. Ai rabdare este inca prea devreme sa infrunzeasca. Arunca un ochi la artari sa vezi ca sunt la fel... doar mestecenii am observat ca au infrunzit serios.
Pe masura ce apar schimbari o sa postez aici.
O zi buna!
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Pomii inmuguresc pe diferite perioade, de la foarte timpuriu la foarte tarziu.... de exemplu asa ca s-ar putea ca asta sa fie unul care inmugureste tarziu....
 

dumit81

Member
20160409_185058.jpg 20160409_185240.jpg20160409_185656.jpg
Astazi am vizitat si eu pomisorii... am uitat sa spun imi plac atat de mult liquidambarii incat am pus doi: unul mare si unul mic. Au inmugurit mai mult decat ma asteptam desi explicatia este simpla... caldura de afara. Pozele spun totul!
 
Ultima editare:

Ariana

Member
Se pare ca dau semne ca sunt prinsi. Cel de-al doilea e perfect ca forma. Iar defectul celui mic, il face cu totul special. Ce frumoasa e forma frunzelor... astept sa-l vad si pe al meu.
 

dumit81

Member
Asa este cel mare are o forma super. Din nefericire este cel cu problema scoartei pe care am expus-o mai sus. Cred ca daca a rezistat pana acum... va rezista si de acum inainte.
O seara buna va doresc!
 

dumit81

Member
20160427_181228.jpg 20160427_180544.jpg 20160427_182030.jpg A trecut ceva vreme iar pomisorii dau semne ca s-au prins bine. Acum incep sa arate ce pot, dar este si normal dupa atatea ploi. Nu neg imi pare bine ca ploua dar nu-mi place frigul parca pre ofileste frunzele. Insa numai maine nu-i poimaine si o sa ne plangem de caldura.
Insa pana atunci foto ☺
 

Ariana

Member
IMAG0035.jpg

Asa arata acum copacul meu de ambra. Pare sa-i mearga bine si cred ca s-a acomodat cu solul si zona. Mi se pare ca momentan arata ca un bat lung cu un ciuf in varf. Ma gandesc ca pe viitor urmeaza sa se dezvolte mai mult coroana si atunci va fi mai echilibrat.
IMAG0033.jpg
 

dumit81

Member
Ff fain!
La mai mare!
Ar fi bine sa tinem aici un mic jurnal privind ritmul de crestere al acestor copacei... mai alea ca se spune ca ar creste repejor. Mai updatez si eu pe masura ce pot.
O zi buna!
 
Sus