Liquidambar styraciflua "strâmb"

dumit81

Member
Salutare!
Sunt nou pe acest forum si evident fara experienta in gradinarit si alte activitati conexe... de unde rezulta ca am nevoie de ajutor!
Anul trecut am decis ca ar fi momentul sa plantez niste pomisori pe un teren tinand cont de proverbul conform caruia cel mai bun moment sa plantez un copac ar fi fost acum 20 de ani, iar urmatorul ACUM. M-am informat cam care ar fi oferta, cam ce este recomndat sa plantez si printre altele am decis sa pun si un Liquidambar, cucerit fiind de coloritul de toamna al acestuia. Zis si facut: am facut comanda pe un magazin online, am primit pomisorul, l-am plantat... pare sa se fi si prins, insa pe masura ce-a trecut timpul (la inceput am fost prea entuziasmat sa vad neajunsuri) am observat ca are tulpina cam stramba si bineinteles mai trebuie sa-l si coafez in primavara. De aici deriva si intrebarile:
1. Pana la ce inaltime sa-i suprim ramurile in asa fel incat sa-i incurajez cresterea in inaltime? (mentionez ca are 1,2m inaltime)
2. Cam cum as putea sa-i indrept tulpina? Ar functiona un tutore plantat fff aproape si legat de aceasta... sau se va indrepta in viitorul indepartat?!

Va multumesc pentru ajutor!

20160206_111922.jpg
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Eu spun ca pomul nu are nici o problema.... eu nu as incerca sa il indrept.... dupa mine se va indrepta in timp. Eventual ramurica aia care porneste de jos trebuie indeparata...
 

AnDu

Active Member
Ar merge lasata ramurica de jos. Tuns in timp ii dai o coroana superba. Urmareste ochiul care pleaca in exteriorul coroanei si taie varful la 0,5-1 cm de ochiul pornit in exterior. In caz ca vrei sa indepartezi crenguta pornita de jos(eu as lasa.o,fiecare copac are o coroana aparte) eu zic sa mai astepti pana in primavara. Frigur si umezeala ataca rana facuta si risti sa pierzibtot copacul :)
 

dumit81

Member
Nici nu se pune problema sa il tai mai devreme de venirea primaverii.
Dupa cum imi dau seama taierea ramurilor tine cont de forma pe care vrei sa o dai coroanei dar.... ce fac cu tulpina stramba?! Din experienta voastra se indreapta natural in timp?
 

AnDu

Active Member
Pentru mine arata ok asa. Nu se va indrepta in veci.doar odata cu ingrosarea ei sa iti reduca putin din curba care banuiesc ca te deranjeaza. Emult mai ok pentru un copac decorativ prin frunze sa aiba o coroana cat mai sofisticata...decat drept. Parerea mea :D
 

dumit81

Member
Nu pot sa neg cred ca ar arata mai "sofisticat" cu tulpina stramba! Insa pe langa ceilalti copacei ar arata ca un clown...
Sa inteleg ca trebuie sa ma las pe mana naturii in privinta tulpinii.
Cat despre ramuri, nu se aplica regula de genul daca tai ramurile de jos il incurajezi sa creasca in inaltime?!
 

AnDu

Active Member
Pentru a incuraja cresterea. Este deajuns sa faci o coroana pe placul tau ca de...tu te bucuri de el si sa incerci sai indepartezi tot ce create spre interior. Lasa tot timpul crengile iesite spre exterior. Pe etaje pe cat posibil ca vad ca ai de unde(adica asemanator bradului,ceva spatiu intre crengi) si va arata super :D sper ca te.a ajutat cu ceva.
 

dumit81

Member
Arata bine copacelul acela... insa mai adauga o tulpina stramba si vezi ce iese!
In martie o sa-l aranjez si o sa va tin la curent. Va multumesc pt sprijin!
 

Ariana

Member
Am descoperit acest copac acum 10 ani si de atunci mi-l doresc. Astazi am si un loc care imi permite sa-l plantez asa ca visul meu s-a implinit. L-am primit in seara asta si maine am sa merg la livada sa-l plantez. Si eu am fost cucerita de colorituul frunzelor toamna dar si de inaltimea lui. Pe unele site-uri am citit ca poate ajunge la inaltimea de 45 de metri iar diametrul coroanei ajunge la 20 de metri.
Parerea mea este ca, faptul ca este usor stramb nu este o problema, se va corecta in timp, cu siguranta. Al meu are in jur de 1,80-2m. I-am tuns toate ramurelele de jos si i-am lasat doar spre varf cateva crengute, de unde as vrea sa se formeze coroana.
 
Ultima editare:

dumit81

Member
Se pare ca toti au aceeasi problema:-) dar vorba ta in timp se indreapta ei. Mersi!
De abia astept sa infrunzeasca!
 

Ariana

Member
Al meu are deja muguri verzi, o parte i-am indepartat, care erau situati mai la baza. Inca ma gandesc in ce parte a terenului sa il plantez maine. Ar fi o parte care are mai mult apa si e usor mai adapostit, in timp va fi singur si stapan in acel colt. Ori o alta parte a terenului unde a avut loc o alunecare de teren. Am sa revin maine cu poze, sper ca vor fi ceva mai clare.
 

dumit81

Member
Esti fericita daca ai spatiu suficient pentru copacel. Eu voi fi nevoit sa-l controlez in timp... dar mai intai sa-si ia avant. Oricum mai devreme de 10 ani nu am motive sa ma ating de el.
 

dumit81

Member
Da, am taiat prima crenguta de la baza si cateva altele mai micute care cresteau in sensul gresit.
Am cautat solutii sa-l indrept dar m-am.convins rapid ca nu poate fi convins usor. Cred ca mai simplu va fi sa-l formez in genul copaceilor cu crengute care cresc cat mai la baza si acopera toata tulpina.
Voi vedea anul acesta ce vrea sa faca.
 

AnDu

Active Member
Poti sa incerci sa.i dai o coroana si in verde. Atunci ti.e usor sa vezi cum va arata anul viitor. Asta daca ai ochi de agronom :D :rofl:
 

dumit81

Member
20160327_154240.jpg Buna seara!
Mai revin cu o problema. Copacelul meu are tulpina descoperita de coaja pe o lungime de 10cm si latime cam jumatate din circumferinta acesteia, ca in foto. Reprezinta asta vreo problema?! Pot face ceva sa-l ajut? Sau imi fac griji degeaba?
Se vad urmele unei rasini care a incercat sa acopere rana insa nu a fost suficient.
Multumesc, orice idee este binevenita!
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Nu e de bine deloc... dar...da, se poate face ceva.. nu mai stiu retzeta.. trebuie sa o caut..
 
Sus