LILIUM MARTAGON PROTEJAT DE LEGE!!

CristianG

Well-Known Member
Crinul de pădure (Lilium martagon) face parte din familia Liliaceea și crește în zona pădurilor de stejar și fag, fiind o specie mezofilă.
Poate fi întâlnit foarte rar în păduri cu substrat calcaros, molidișuri sau în zona de munte. Este o specie rară, declarată monument al naturii și este ocrotită prin lege.

Crinul de pădure poate fi recunoscut ușor în natură datorită florilor de aproximativ 5 cm, cu șase petale roz-violet, ce prezintă pete roșii și cu șase stamine lungi, parfumate numai seara. Este o plantă sălbatică, perenă, originară din Europa și înflorește în lunile mai - iunie.
Celor care vor avea bucuria de a întâlni crinul de pădure în drumețiile lor le amintesc recomandarea lui Emil Popvalabilă și pentru alte flori: “Aviz stăruitor celor care cu toată opreliștea oficială, nu-și vor birui ispita: să rupă ori să taie numai partea aeriană, să cruțe organul din care va renaște floarea; păcatul lor va fi mai mic.”

Ieri am întâlnit această floare...Din start mi-am dat seama că este o plantă rară și bănuiam că este protejată de lege...Am admirat-o și m-am bucurat de ea! Mulțumesc Doamne, pentru posibilitatea de a vedea această floare rară, pentru prima dată în viața mea...Când o privești, pur și simplu ceva din tine te oprește să rupi această floare. Are o gingășie aparte, un rafinament deosebit, o floare mistică....:h::h:
 

Atașamente

CristianG

Well-Known Member
Ieri m-am dus și am văzut din nou Lilium Martagon...Crinul de pãdure se gãsește în lista florilor rare și ocrotite în România. Este declarat monument al naturii! Într-un singur loc l-am vãzut pânã acum.....Îl gãsesc la 20 de minute de casã...Atât de aproape de mine! Nu-i minunat? Sã știu cã acești crini sunt acolo în pâdure în fiecare an la sfârșit de mai? Anul acesta am observat cã sunt mai mulți în comparație cu anii trecuți. Este un semn bun! Plantele rare mai au o șansã în România! Sã le iubim și sã le protejãm. Sã le atragem atenția și oamenilor care nu știu cã sunt plante rare...Acest crin are ceva magic în el, este ca o sclipire printre fruzele ruginite ale fagilor....Întreaga planta aratã magnific!
 

Atașamente

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Foarte frumoasa floarea , dar sint destui oameni care au creat hibirizi cu aceasta planta .... hibrizi care se preteaza in gradina foarte bine. Cred ca am avut initial hibirizi de martagon vre-o 7-8-10 soiuri... sa vedem cite or mai fi ramas.
Unul din hibridizatorii cei mai prolifici cred ca a fost Chris North , din scotia. Cred cam am vre-o 3-4 hibirizi de-ai lui. Sint de o frumusete rara.

Ma bucur ca ai gasit crinul in realitate... eu cred ca foarte rar am vazut lilium martagon in padure...

Uite exemple de furnizori mai jos,
https://www.hwhyde.co.uk/catalog/martagon-lily-bulbs
https://www.thelilygarden.com/asiatics/ariadne
https://plantlilies.com/shop/martagons.html

Si o istorie relevanta..

https://localgardener.net/taking-on-the-martagon/



Iata si citiva la mine in gradina:


 
Ultima editare:

CristianG

Well-Known Member
Foarte frumoși! Să ai parte de ei mulți ani de acum înainte...Îți mulțumesc că ai completat materialul postat de mine...;-):)
 
Ultima editare:

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
vezi ca ai raspuns in cadrul "quote" meu.. trebuie sa scoti rapsunsul tau din cadrul raspunsului meu... ca sa fie vizibil.
 
Ultima editare:
Sus