Lilium candidum ciudat sau bolnav?

rodica09

New Member
Buna ziua tuturor,

Va citesc de foarte multa vreme si va multumesc ca existati, pentru ca, de-a lungul timpului, aici am gasit rezolvarea pentru diferitele probleme pe care le-am avut cu florile mele. Dar, acum am probleme cu niste crini albi de gradina (lilium candidum), ce cresc foarte ciudat si nu am gasit nici aici , nici pe net ceva care faca referire la ceeace se intampla cu crinii mei. Ar fi al 4 an de cand sunt in gradina la mine, anul trecut au inflorit spectaculos. Anul acesta, mai mult de jumatate dintre ei, au tulpinile latite si (oarecum) disgratioase. Sunt ei ciudati ? le-am facut eu ceva de cresc asa? sunt bolnavi si trebuiesc scosi?
 

geodezia

Well-Known Member
tare ciudat ..nu am patit niciodata asa ceva este o boala sigur
 
Ultima editare:

adrianam

Well-Known Member
Eu cred ca vor avea foarte multe flori si de aceea are tulpina aceea groasa, sa-i poata hrani pe toti!
Nu l-ai pozat de sus?
Asa este ca se vad foarte multi boboci?
 

adrianam

Well-Known Member
Poate reusesti sa faci totusi si o poza de sus sa ne dam seama daca sunt multi boboci sau nu!
 
Ultima editare:

tzep

Well-Known Member
Moderator
Banuiesc ca este vorba despre o cristatiune. La cactusi e destul de des intalnit fenomenul si am vazut ca plantele stau langa cele normale, care nu sunt afectate.
 

rodica09

New Member
@adrianam: cand ajung la tara voi face poze din mai multe unghiuri pentru a se vedea mai bine fenomenul. Am avut in intentie sa ajung in acest w-e, dar... am ramas doar cu intentia. @tzep : rog frumos, poti detalia? Pe net am gasit: Cristatiune, monstruoziati, aberatii :cry: si nu m-am lamurit daca trebuie sa-i scot sau sa-i las in gardina. S-ar putea la anul sa revina la forma normala?
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Din ce stiu eu de la cactusi si suculente, plantele cristate nu-si revin, ele raman asa pana .....la adanci batraneti. Pentru ca nu se cunoaste exact cauza care a dus la aberatie, infectii, mutatii genetice, factori fizici s.a. poate ar fi bine ca sa izolezi planta, s-o muti si sa observi cum se manifesta in continuare. :gandit: :nu stiu:Interesant experimentul! ;-)
 

cristinaf

Well-Known Member
Eu am avut la o tufa de crini acum 2 ani acelasi fenomen, iar in anii urmatori si-au revenit la normal fara sa le fac nimic.
 

rodica09

New Member
am ajuns ieri la tara si am mai facut poze crinilor. acum crinii arata asa:
http://light.sunphoto.ro/photos/thumb/103121718_YNLUNXD3.jpg
http://light.sunphoto.ro/photos/thumb/103121723_ZABQTVQ.jpg http://light.sunphoto.ro/photos/thumb/103121713_JADWATT3.jpg
http://light.sunphoto.ro/photos/normal/103121734_LKFEQRA.jpg http://light.sunphoto.ro/photos/normal/103121732_NMQGIHL.jpg

Experimentul nu fost voit, doar s-a intamplat.:nu stiu: Promit sa fac poze cu evolutia lor si , de vor trai pana atunci, pe toamna sa-i mut , sa-i indepartez de celelalte flori. Imi este totusi mila de ei sa-i mut acum, mai ales ca nu ajung la tara in ritm constant, sa-i pot ingriji dupa mutare . Orice o fi fost la crin cred ca nu s-a transmis si bujorului, acesta fiind plin de flori si cu tijele si frunzele absolut normale, inca....
 

cristinaf

Well-Known Member
Imi pare rau ca n-am mai gasit poza, dar sa stii ca pana la urma floarea a fost frumoasa, avea doua randuri de flori.
In engleza fenomenului i se spune fasciation.
La mine si-a revenit complet; si anul trecut, si anul asta, tufa respectiva a facut flori normale.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Rodica, ultimele link-uri nu se deschid. Nu ai pus link catre pagina cu poza, asa cum ai procedat la inceput. Acelea se pot vedea.
 
Sus