Ligustrum sinensis - "lemn cainesc".

zamfira

Member
Irina a spus:
Buna ziua.
Am primit astazi un bonsai si nu stiu nimec despre el nici macar specia. ce sa fac? L-am udat ca era uscat rau pamantul. Atat. O sa fac o poza dar unde s-o trimit?
Nu stiu cum sa-l ingrijesc si cu ce sa-l fertilizez, daca trebuie. Pare destul de matur.
vali a spus:
Buna,
Daca l-ai primit abia astazi, nu te panica. Ai timp sa te bucuri de el pana deseara, iar de maine poti sa incepi sa-ti faci si griji :) .
Citeste asta http://www.egradini.ro/resurse/plante/bonsai_udare.htm pentru ca e foarte important sa intelegi de la inceput in ce consta udarea unui bonsai. In timp ce citesti, poti sa-i mai trimiti si lui cate-o bezea, asa... sa stie ca e vorba de el :).
Nu te complica cu fertilizantul; inafara de faptul ca nu ai garantia ca n-a fost fertilizat ieri de cei de la care a fost cumparat, mai e si inceput de iarna (iar ei o simt chiar daca stau in interior) si nu e o prioritate.
Pana te lamuresti despre ce specie e vorba, concentreaza-te pe trei aspecte general valabile: 1. locul in care sta sa-i furnizeze lumina suficienta; 2. uda-l cat de corect esti in stare (vezi articolul): 3. nu-i pune funda-n ramuri si nu vorbi cu el, ca nu-ti mai raspund :rofl: .

Nu, treiul se referea la temperatura: locul bonsaiului e bine sa nu fie deasupra caloriferului sau in vecinatatea unei usi care se deschide/inchide de 100 de ori pe zi. Indiferent de specie, daca-i asiguri temperatura fireasca a unui apartament si cat mai constant, nu va avea probleme (deocamdata).

Dupa ce te-ajuta admin-ul sa bagi o poza si ne lamurim cum il cheama, om mai vedea.
Irina a spus:
Am reusit sa postez niste poze cu bonsaiul nou primit:
http://home-and-garden.webshots.com/pho ... 1068SGAbZo

Stie cineva ce specie e, va rog...?[/img]
Irina a spus:
Multumesc mult pentru sfaturi (si pentru umor), am pus o poza daca imi spuneti ce specie este... si cam ce trebuie "sa-i fac" :D
vali a spus:
Ai un Ligustrum sinensis, sau mai pe romaneste "lemn cainesc". Fisa sa este aici http://www.egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=596
Deocamdata lasa-l sa se acomodeze cu noua locatie. Uda-l asa cum ai citit, adica abundent iar urmatoarea repriza de udare numai dupa ce suprafata substratului s-a uscat si in rest... bucura-te de el.
Are nevoie de mici ajustari, dar asta mai tarziu, in primavara.

Sa-ti traiasca.
Irina a spus:
Bonsaiul meu a stat prea aproape de un calorifer si i-au cazut frunzele, nu chiar toate. L-am mutat si si-a mai revenit. Acum vad ca e multumit, mai ales cand il ud (am "prins" treaba cu udatul). Au inceput sa-i creasca frunze si ramuri noi insa din cauza asta arata cam ciudat: pe dedesubt e cam chel si spre varfuri are ramuri noi. As vrea sa-l tund la primavara insa nu prea stiu cum si eventual sa-i schimb pamantul.
Cum trebuie tuns?
vali a spus:
Buna Irina,
nu sunt convins ca doar din cauza caldurii emanate de calorifer si-a pierdut copacelul frunzele... de obicei, acestea doar se "fleoscaiesc" in asemenea situatii. Daca insa adaugam si lipsa umiditatii in substrat (o perioada anume) la aerul cald si uscat provocat de calorifer, atunci e posibil ca frunzele sa-si si ia zborul...
E normal ca acum sa-i apara muguri si noi ramurele doar in zona de varf a vechilor ramuri... pt. ca acolo este pompata energia plantei si de-acolo ii este cel mai usor sa recupereze.
Lasa-l sa-si revina acum (si sa-i treaca supararea)... In primavara, cam cand incep sa crape mugurii pomilor de-afara, poti sa incerci o tundere de formare, care consta in:
1. curatarea (eliminarea) tuturor ramurilor moarte si a segmentelor de ramura uscate.
2. eliminarea tuturor ramurilor primare (cele care ies direct din trunchi) care nu-si gasesc locul in forma pe care vrei tu s-o dai coroanei.
3. scurtarea cam cu 1/3 a ramurilor primare pastrate, pentru a readuce energia plantei mai aproape de trunchi si pentru a "da semnalul" ca poate trece la ramificare.
3 bis. dupa ce incep sa apara noi ramificatii, vei vedea ca asta se va intampla tot in treimea superioara a ramurilor primare (e vorba de "dominanta la varf" specifica oricarei plante). Vei lasa sa creasca acesti lastari pana la 4-6 perechi de frunze, dupa care ii vei scurta la 1-2 perechi de frunze. De asemenea, ii poti elimina definitiv pe cei care nu-si au locul in "silueta" coroanei, asa cum o vezi tu. Acest lucru nu se face numai din motive estetice, ci si pentru a pastra sau mentine energia plantei cat mai aproape de trunchi, pentru a o face sa inmugureasca din ce in ce mai aproape de acesta.
4. toate taierile trebuie facute cu scule ascutite (indiferent ca vorbim de foarfeci sau clesti), pentru a nu ramane in urma rani cu fisuri, dizlocari ale scoartei, sau tesut zdrobit.

Referitor la replantare:
Fiind vorba de un Ligustrum, este indicat ca aceasta sa se faca in fiecare primavara. Specia prezinta o dezvoltare a radacinilor extrem de puternica... Daca nu s-ar face replantarea in fiecare an si nu s-ar tunde radacinile, ar exista riscul ca acestea sa se sufoce din cauza aglomerarii.
Cum se face:
1. se pregateste noul amestec de substrat, care trebuie sa fie cat mai aerisit si cat mai drenant posibil. Este singura pretentie pe care o are lemnul cainesc, in materie de substrat. O combinatie de 50% pietris (3-5mm granulatie), 25% turba si 25% pamant de flori, ar fi cea mai ieftina si indicata. De mentionat ca si turba si pamantul de flori ar trebui cernute, pentru a elimina particulele foarte mici.
2. se desprinde planta cu grija din vas (cu tot cu substrat) prin miscari usoare de stanga/dreapta, inainte/inapoi. Daca nu da semne de eliberare, se poate introduce o lama (de cutit, nu de ras :rofl: ), de jur imprejurul vasului.
3. odata scos din vas, se trece la "descalcirea" radacinilor. Asta se face in mod normal cu o "mini-grebla" prezenta in toate trusele bonsai, dar se poate face la fel de bine si cu o furculita veche. Se "piaptana" radacinile de la exterior catre interior, astfel incat sa se desprinda, ocazie cu care se elimina si vechiul substrat. O mentiune: pentru ca aceasta operatie sa fie usoara si placuta, e bine ca bonsaiul sa nu fi fost udat in ultimele trei zile.
Se lucreaza de jur imprejur si se inainteaza cat mai aproape posibil de trunchi, pentru a elimina cat mai mult din vechiul substrat si pentru a elibera cat mai mult din radacini.
4. e indicat sa se lucreze rapid (dar atent in acelasi timp) pentru a nu da voie radacinilor sa se usuce. Daca totusi operatiunea e de durata, e bine sa ai langa tine un pulverizator, pe care sa-l folosesti din cand in cand, umezind radacinile.
5. se trece la tunderea radacinilor. De obicei, in cazul unui Ligustrum, se poate elimina fara riscuri cam 50-70% din radacina. Prin asta intelegem ca poti taia jumatate sau 2/3 din lungimea radacinilor si ca poti elimina si ramificatiile mai groase care au pozitii nedorite. Ca si in cazul ramurilor, si radacina activa trebuie atrasa cat mai aproape de trunchi. In special, trebuie eliminate radacinile care pornesc direct de sub trunchi si sunt orientate in jos. Este si locul cel mai putin oxigenat din tot substratul si, deci, cel mai predispus la aparitia de ciuperci daunatoare. Se pastreaza (pe cat posibil) ramificatiile laterale si de suprafata. Este bine ca taierea radacinilor sa se faca cu "o scula" ascutita, care sa lase in urma taieturi curate, fara crapaturi, fisuri, sau tesut zdrobit. In trusele bonsai exista clesti speciali pt tunderea radacinilor, dar un foarfece ascutit (pentru ramificatiile fine) si un cutter (pentru cele mai groase) isi pot face treaba la fel de bine, daca sunt folosite corect.
6. odata ajunsi aici, mai "tragem o pufaiala" radacinilor si trecem la vasul in care vom planta copacelul (care poate fi acelasi vas in care a fost, sau altul nou). In general, bonsaii sunt ancorati cu sarma in vase, pentru a nu risca dezradacinari accidentale... In cazul tau, voi trece peste acest aspect, pentru ca incercand sa-l ancorezi, ai putea face mai mult rau.
Se toarna in vas "o movila" din noul substrat pregatit, astfel incat sa acopere tot fundul vasului, iar varful acesteia sa fie cam la niveul buzei vasului (sau chiar mai sus un pic). Se pozitioneaza copacelul in vas, cu radacinile cat mai uniform rasfirate si se apasa (cu blandete), astfel incat sa ai garantia ca varful "movilei" a fost "bine turtit" de partea de imediat de sub trunchi. Cu o mana se tine copacelul, iar cu cealalta se adauga substrat, astfel incat sa se acopere radacinile rasfirate. Substratul trebuie "lucrat" cu un betisor (merge si cu un creion), pentru a elimina eventualele "pungi de aer" ramase. Se completeaza cu substrat, apoi se lucreaza iar cu betisorul. Pe masura ce faci asta, vei vedea ca bonsaiul devine din ce in ce mai stabil.
7. In momentul in care vasul a fost reumplut cu substrat iar copacelul poate sta si singur in el (fara a mai fi sustinut cu mana), se trece la udare. Este vorba de "prima udare de dupa replantare", care nu are nicio legatura cu udarea bonsailor, in general. De data aceasta vom uda "in dusmanie"...
Cu o stropitoare cu dusul fin (daca ai), sau cu o sticla de plastic al carei dop a fost gaurit, uzi cu grija, fara a "spala" substratul, adica fara ca acesta sa curga afara din vas. Se incepe cu blandete, dar se termina in forta :) . Uzi in mai multe scurte reprize, pana apa incepe sa iasa prin gaurile de evacuare ale vasului. Iei o pauza de 10 min. si revii cu o udare mai insistenta, pana ce apa ce curge din gaurile de evacuare este curata, limpede si fara particule de substrat.

Daca ai ajuns pana aici fara sa intampini probleme, inseamna ca ai reusit prima replantare "ca la carte" si poti fi mandra de tine :) .
Lasa vasul sa se scurga bine si apoi pune-l intr-un loc aerisit, luminos, dar fara soare direct.
Cand vei vedea primii muguri ce apar dupa replantare, vei putea rasufla usurata (sau vei putea sari in sus, dupa caz...) :) .

Sper ca aceste cateva randuri sa fie de folos.
Spor :D .
 

zamfira

Member
Irina a spus:
Doamne, ce complicatie. Multumesc mult de tot pentru instructiuni, o sa le printez pentru cand ma apuc la primavara... ca sa le am in fata. :rofl: Exista persoane care se ocupa cu asa ceva, contra cost :?
Nici nu stiu de unde sa cumpar "trusa pentru bonsai" :eek:
Voi incerca macar o data la primavara sa fac "operatiunea", intre timp sa caut sol, foarfece, etc...
In fisa speciei scrie ceva de niste flori mici, albe ?
Face asa ceva?
vali a spus:
Irina a spus:
Doamne, ce complicatie.
:cry: De ce trebuie sa vezi lucrurile asa?!? Se presupune ca placerea in bonsai este data de faptul ca te ocupi de ei si nu de simpla contemplare a acestora...
Irina a spus:
Nici nu stiu de unde sa cumpar "trusa pentru bonsai" Surprins
Poti cumpara de aici http://www.bonsaiclub.ro/forum/viewtopic.php?f=7&t=1280 ... desi nu e obligatoriu. La fiecare element din trusa bonsai, ti-am dat un echivalent prezent in mai toate "gospodariile"...
Irina a spus:
Exista persoane care se ocupa cu asa ceva, contra cost Confuz
Sigur ca poti gasi si astfel de persoane, daca asta te intereseaza... Dar revin, iti poti creste copilul precum Monica Columbeanu platind pe cineva (insa fara sa simti nimic), sau o poti face tu "de mana", iar senzatiile traite nu le vei uita niciodata.

Daca esti interesata, pe alte site-uri s-au mai organizat intalniri de genul "atelier bonsai"... Impreuna cu un grup restrans de pasionati ai genului, eu am continuat ideea. In primavara, daca vrei, poti participa la asa ceva, ocazie cu care iti va fi modelat si replantat copacelul... si nu va fi nimic "contra cost".

Flori albe face... Dar e mai greu sa-l aduci in starea de a-i veni sa infloreasca. Desi un simplu copacel, are si el pretentiile lui...

Cum spuneam, spor...
Irina a spus:
Eu l-am primit cadou, nu mi-am inchipuit ca e asa complicat de ingrijit sau cel putin asa mi se pare. Poate dupa "operatiunea transplant si tuns" n-o sa mai gandesc asa.
Imi e teama sa nu gresesc, de asta am intrebat daca pot face altii contra cost. Dar, o data si o data trebuie sa incerc. Intr-adevar, altul e sentimentul cand te ocupi personal...
Inca o data multumesc, o sa incerc sa respect tot ce scrie acolo. In martie e bine pentru el sa purced? :D
vali a spus:
Irina a spus:
In martie e bine pentru el sa purced? :D
N-am de unde sa stiu daca va fi martie, sfarsit de februarie, sau inceput de aprilie... De-aia am si spus sa urmaresti copacii de afara... cand acestora "le crapa" mugurii, inseamna ca au simtit ca "vine primavara". Ligustrumul, chiar daca tinut in casa, are si el un "ceas biologic" care-i spune acelasi lucru... :D
Ai incredere in copacii de-afara... calendarul e strict pt oameni... :wink:
vali a spus:
Irina,
daca ti se pare prea complicat in cuvinte, incearca asta (referitor la [re]plantare) http://www.youtube.com/watch?v=W8sC2U1B3J8 desi nu este cea mai elocventa prezentare...
Irina a spus:
Inca o data multumesc, o sa incerc sa...
Cu placere... :oops: nu apucasem sa spun.

Alte filmulete descarcabile legate de ABC-ul bonsai, se pot gasi aici http://www.bonsaifarm.tv/content/category/4/13/37/
Nu trebuie decat sa-i multumim (chiar si numai in gand) d-lui Lindsay Farr pentru amabilitatea de a le pune la dispozitie "free".
Irina a spus:
Vali,
ce era cu sirmele din filmulet? A pus o cana de pamant in vas, a asezat copacul si apoi a rasucit si a taiat niste sarme... :?
vali a spus:
:) Treaba cu sarmele din filmulet se refera la ce spuneam aici:
vali a spus:
In general, bonsaii sunt ancorati cu sarma in vase, pentru a nu risca dezradacinari accidentale... In cazul tau, voi trece peste acest aspect, pentru ca incercand sa-l ancorezi, ai putea face mai mult rau.
:) Personal, nu-l agreez pe nenea ala si nu agreez nici felul in care lucreaza... dar pentru ca un incepator sa-si faca o idee despre cam ce inseamna o anume operatiune, acele filmulete sunt bune (mai ales ca filme despre "ce si cum in bonsai", nu prea gasesti moka).
Irina a spus:
aha, got it.
deci eu am sa sar partea cu sarmele...
vali a spus:
:rofl: ... Din felul in care scrii, tind sa cred ca iei totul ad litteram... sau nu musai ad litteram, dar tinzi sa iei prea ca "absolut" ceea ce citesti, vizionezi, sau asimilezi in alt mod (ma refer strict la bonsai, subiectul topicului). Probabil de-aia te-a si "confuzat" poliloghia din postul meu cu tunderea si replantarea... :)

Fii mai relaxata... Nici eu nu sunt un "guru" al bonsailor, nici nenea "expertu'" din filmul cu replantarea nu e atat de expert si nici Lindsay Farr nu e chiar "tampitel" sa dezvaluie la modul "free" legatura intrinseca dintre bonsai si posesorul sau (care - la urma urmei - e tot ce conteaza :D ).

Incearca sa faci un amestec care sa ti se potriveasca din tot ce-ai citit si vizionat, condimenteaza-l cu ceva specific persoanei tale si, odata realizat fundamentul, porneste la drum impreuna cu bonsaiul tau. Iti garantez ca veti invata unul de la altul si - in definitiv - asta-i tot dichisul... Iti garantez si faptul ca nu doar tu actionezi asupra lui... fara sa stii, si el te modeleaza.

Dar, probabil ca am mers prea departe... :oops:
Deocamdata replanteaza-l (cu curaj), bucura-te de primii muguri in primavara, tunde-l astfel incat sa te reprezinte, iar mai departe, vedeti voi...
Irina a spus:
Da, m-ai "citit" destul de bine. Intr-adevar tind sa iau totul "de bun" si nu doar cu privire la bonsai :( din pacate...
In schimb imi place ca ai un simt al umorului tare dezvoltat :wink:
O sa-l replantez la primavara si o sa-l si tund (intr-un mod sicos) sper 8)
vali a spus:
Irina a spus:
Da, m-ai "citit" destul de bine. Intr-adevar tind sa iau totul "de bun" si nu doar cu privire la bonsai :( din pacate...
Nu a fost intentia mea, dar daca tot s-a intamplat, fii sigura ca nu voi spune la nimeni :D
Irina a spus:
In schimb imi place ca ai un simt al umorului tare dezvoltat Wink
Crede-ma, e tot ce ma tine in viata... In Romania zilelor noastre, fara simtul umorului, esti mort, chiar daca nu stii... si nu sunt singurul, pentru ca suntem vreo douazecisiceva de milioane...
Irina a spus:
O sa-l replantez la primavara si o sa-l si tund (intr-un mod sicos)
:clap: Asta-i tot ce vroiam sa aud (mai putin treaba cu "sicos"; raspunsurile primite pe un forum sunt mult prea generale pentru a putea fi aplicate strict individual... nici nu se poate altfel)... Nu e nevoie sa faci totul "cat mai sicos posibil" (revenim la ce spuneam, vis-a-vis de ad litteram...) Principalul este sa gasesti o modalitate de a te apropia de ce vrea copacelul tau si nu de ce vor sa spuna cei ce-ti raspund pe forum... Acestia conteaza mult prea putin...

Deci, asteptam poze cu copacelul replantat... (in primavara, nu te grabi).
Irina a spus:
ok si multumesc de incredere. cred ca trebuie sa ne mutam dialogul la "plantare/replantare bonsai" - ceva de genul asta... ca l-am identificat deja. adica tu... ca te cred pe cuvant. desi m-am cam "desumflat" cand ai zis ca face flori destul de greu... :cry:
 

helisananca

Member
buna ziulica,am o mare problemaaaa bonsaiul meu are daunatori,am observat aseara in timp ce ii faceam dusul precum o ploicica asa cum i place lui :oops: :) dupa ce l-am udat din pamant au inceput sa iasa niste chestii mici mici mici albe nu viermi mai mici ca viermi insa tot viermi cred ca sunt :( dar foarte mici abia ii vedeam cu ochiul liber,care misuna din pamant si inapoi :cry: :cry: e clar ca trebuie schimbat pamantul insa nu am cum acum ca sunt extrem de prinsa la serviciu,dimineata am observat pe o parte a bonsaiului mai exact jos langa radacina ca este alb ,mucegait de la apa presupun,ce sa-i fac pana reusesc sa schimb pamantul pt ca daca nu il ud imediat se pleosteste :cry:
 

vali

Active Member
Moderator
Tu spuneai prin celalalt topic:
helisananca a spus:
pe zi ce trece i se trec frunzele si mai mult si mai mult si crengutele de la baza se usuca :( e udat asa cum trebuie,e pulverizat ,crent nu e lumina are
Am vazut mult prea multi copacei "udati asa cum trebuie" si care au murit in cele din urma, ca sa mai pot avea incredere in formula aceasta...
Aspectul general al coroanei denota clar o lumina insuficienta (distanta internodala mare, ramuri lungi si subtiri, frunze palide si anemice).
Existenta mucegaiului si prezenta colembolelor, fac dovada faptului ca apa sta cam prea mult pe-acolo...
Daca substratul este de proasta calitate, poti sa faci o replantare de urgenta (desi e cam tarziu, trebuia facuta deja prin februarie-martie). Daca doar mucegaiul si colembolele te-au determinat sa te gandesti la replantare, mai bine lasa-l.

Concluzia mea: mai putina apa, mai multa lumina, aer curat.
 

vali

Active Member
Moderator
Daca vei lasa substratul sa se usuce intre udari, colembolele isi vor lua urgent talpasita. Pe de alta parte, acestea nici nu sunt daunatoare, ci doar inestetice (se hranesc doar cu materia in descompunere din sol, fara sa atace planta).
"Curentul" nu constituie o problema pentru ligustrum. Ba din contra, o pala de vant peste urechi, ii face bine.
 

helisananca

Member
am inteles sa traiti :) si va multumesc ,e foarte adevarat ca eu il ud foarte des mai ales il si pulverizez destul de mult ,am impresia ca daca nu il ud o zi se duc toate frunzele dar am gresit :!: :) ok de azi asa voi face
merci din suflet :D
 

vali

Active Member
Moderator
Faptul ca il pulverizezi nu e rau. Dar trebuie avut grija ca udarea propriu-zisa, alaturi de pulverizarea ocazionala sa nu aiba drept rezultat un substrat vesnic ud.

Cu placere! :D
 

pork

Member
Tot umbland prin florarii in cautarea unei serisse dau peste alte "lemne" care se agata de mine..
Asa ca astazi m-am pricopsit cu un ligustrum. Fata de acum o luna cand l-am vazut prima oara in florarie a mai regresat, ca deh, n-are cine avea grija de ei insa l-am luat pt ca ii trebuie formata o coroana, deci inca un copacel pe care pot lucra si invata :)

Gasiti aici poze: http://pork.sunphoto.ro/Ligustrum

Cred ca am sa ii fac o transplantare in seara asta, desi din cate am citit nu e o perioada adecvata, insa nu imi place cum arata substratul...

Edit:
Am terminat si cu replantatul. Acum inteleg ce inseamna radacini de ligustrum :giggle: . Am scurtat putin din ele, mi-a fost teama sa iau mai mult ca si asa nu e perioada de replantare. Bineinteles, cum m-am obisnuit, solul cam de 2 lei. Era un cocolos de lut sub copacel pe care am incercat sa il elimin in proportie cat mai mare.

Va pun si doua poze dupa, nu stiu de ce, in timpul procesului sunt prins cu "treaba" si uit de pozat :giggle:

http://pork.sunphoto.ro/Ligustrum/21780874 (ansamblu)
http://pork.sunphoto.ro/Ligustrum/21780889 (substrat)
 
Sus