Lewisia cotyledon

ghia_don

Active Member
Lewisia cotyledon

Denumire stiintifica

Lewisia cotyledon

Denumire populara
Lewisia

Imagini


Tipul plantei
Planta perena, suculenta.

Gabarit
Lewisia este de talie mica, cu o inaltime de pina la 15 cm, si o intindere de pina la 20 cm.

Lumina si temperatura
Prefera un loc insorit, dar tolereaza si semiumbra. In conditiile in care solul este suficient de nisipos si drenat, poate suporta orice zona, cu conditia sa fie expusa la soare.

Frunze, flori, fructe
Frunzele suculente ca niste spatule alungite, formeaza rozete mici, dense. De la baza acestor rozete apar tulpinile florale, lungi de 10-20 cm, in virful carora se afla florile de 2-2,5 cm, simple sau semiduble. Acestea sint grupate in inflorescente bogate. Culorile florilor pot fi variate, alb, roz, portocaliu, rosu si sint foarte atractive. Infloresc de la sfirsitul lui aprilie pina in iulie. Deseori infloreste si la inceputul toamnei dar nu atit de spectaculos.
Fructele sint capsule care contin seminte foarte mici.

Solul
Trebuie sa fie bine drenat, bogat in substante nutritive, la care se adauga nisip si pietris marunt. Solul poate fi acid sau neutru, cu Ph intre 5,5-7. Nu tolereaza solul alcalin.

Udarea
Este sensibila la umezeala, de aceea se uda moderat, numai dupa ce se usuca pamintul. Daca radacinile stau permanent in pamint umed, planta poate putrezi.

Aerul
Nu are pretentii. Fiind o planta originara din zone muntoase, rezista bine in zone cu vinturi mai puternice.

Ingrasaminte
In general nu are nevoie de fertilizari daca solul este bogat in substante nutritive. In caz contrar se pot face vara fertilizari usoare, odata la 3-4 saptamini.

Inmultire
Se inmulteste prin seminte si divizarea tufei. Insamintarea se face in februarie, in spatii protejate, dar germinarea este adesea inceata si sporadica. Direct afara se seamana dupa trecerea pericolului brumelor. Plantele vor inflori in al doilea an.
Divizarea tufei este de preferat sa se evite, dar daca vrem neaparat, aceasta operatie se va face cu rezultate bune in septembrie, sau primavera devreme, inainte de aparitia tijelor florale.

Conditii de iernare
Rezista la temperaturi de pina la -3 grade C.

Boli si daunatori

Poate fi atacata de afide si melci.

Ingrijire, particularitati
Nu necesita ingrijiri deosebite.
Lewisia este o planta potrivita pentru gradinile de piatra, se poate planta la marginea straturilor mixte de flori, sau la marginea aleilor.

Specii si varietati
Lewisia cotyledon “Alba”- cu flori albe
Lewisia cotyledon 'Regenbogen'
Lewisia cotyledon 'Sunset Hybrids'
Lewisia columbiana
Lewisia rediviva
 
Sus