Ledebouria socialis

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
tot reorganizand Necunoscutele am identificat ieri o plantuta pe care mi-a facut-o cadou cineva la intoarcerea din concediu acum 3 saptamani. cu a mea inca nu am o poza dar postez un link de pe google: http://images.google.ro/images?hl=ro&q= ... a=N&tab=wi.
vazand ca nu are un topic pe forum m-am gandit sa deschid unul si asa poate aflu si eu cateva informatii despre ea.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Am si eu asa ceva.Si Iudit......este de doua feluri:verde inchis si verde deschis.Nu necesita multa apa,rezista cu stoicisam la zile intregi si chiar saptamini neudata,se inmultesc bulbii repede si.................este pitica :) .Este o plantuta frumusica :)
 

marean

Active Member
Si eu am,si eu am !
Am inteles de la un nenea care creste ambele variante ca cea cu frunze mai inchise la culoare (pe care o am si eu) ar fi L. socialis var. violacaea .
E verisoara cu frumosii crini de gradina , ii place lumina multa , substrat drenat si sa fie udata rar,cum spune si Gabiuta,eu o ud din an in Paste,cand imi mai amintesc de ea :oops: :oops: !
Floricele sunt ca de portelan,minuscule si seamana foarte bine cu margaritare mult micsorate.Sunt alb-verzui si au o picatura de mov,prin culoarea frumoasa a staminelor ; exteriorul florilor are cate o dunga verde pe fiecare coltisor de petala , insa tijele(care cresc din mijlocul bulbilor- de acolo planta nu mai se inalta,ci doar se inmulteste) sunt extrem de dezordonate , cresc incolacite,drept pt care,de multe ori,eu le tai la cateva zile dupa inflorire si le tin in apa :wink: .
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Şi uite ce rapid şi uşor am mai aflat, cu ajutorul vostru :* , numele unei necunoscute pe care o admiram în curtea unei prietene în plin sezon de înflorire!
Cum am de gând să obţin şi eu această plăntuţă vă rog să-mi mai împărtăşiţi din experienţa voastră cu ea în ce priveşte iernarea.
Are nevoie de repaus iarna, ca suratele suculente? (din câte am aflat despre ea, ar fi suculentă) Unde o ţineţi? Cum procedaţi?
 

marean

Active Member
Tocmai sus am scris ca e verisoara crinilor(lilium) :mrgreen: ... dar iarna se cam trateaza suculenteste 8) :) !!!
Apa rar , nu ii plac ghivecele mari,mai degraba (cum am vazut si in poza ta) ghivecele cu o suprafata mai mare (bine,nici chiar foarte mare,mai ales daca incepi cu o diviziune micuta).
Iarna o tin in camera incalzita , la fereastra,si o ud cam o data pe luna - depinde de temperatura si marimea ghiveciului .
Bafta !
 
Sus