LED-uri ca lumina artificiala la plante - Pro si Contra

VI se pare o idee buna pentru plante?

  • DA

    Votes: 11 84,6%
  • NU

    Votes: 2 15,4%

  • Total voters
    13

danero2004

Well-Known Member
Moderator
LED ,de curand am inceput sa le folosesc ca si alternativa la clasice , oare vor fi rezultate?
 

martyt13

Member
Subiectul este grozav, ce parere aveti? Ati experimentat asa ceva? Care sunt avantajele? Dar dezavantajele?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Eu zic ca pe datele prezentate d producator chiar sunt o varianta de iluminare maiales in iernile intunecate
 

martyt13

Member
Sigur ca ne referim la iluminatul cu LED de culoare rosie cu lungimea de unda in jur de 660nm cat si la culoarea albastra cu lungimea de unda in jur de 460nm. Fiecare culoare are beneficiile ei si aici danero ne poate lamuri mai bine. Piesele necesare pentru un asemnea proiect sunt destul de accesibile ca pret si cu putina experienta se poate construi un modul de iluminat. Sigur ca nu va arata ca cel care costa cateva sute de USD dar pe mine ma intereseaza eficienta sistemului si nu estetica lui.
In ultima vreme s-au produs si au ajuns pe piata LED-uri care cuprind tot spectrul necesar cresterii plantelor iar preturile nu mai sunt atat de mari. Eu am de gand sa realizez un astfel de corp de iluminat si sa experimentez cresterea plantelor la lumina rosie-albastra.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Comentariu precedent sters , eu vreau ceva creativ nu bazdaganii indrugate de necine. Ledurile avanseaza asa de repede ca deja se pare ca ne indreptam tot mai mult in folosirea lor , breloc , lanterna , bec , televizor , baterie apa calda , masini si nu in ultimul rand plante.

Acum e de vazut ca cei 660nm sa fie respectati , sunt chinezi de calitate si vand ce trebuie si altii copie ce fac primii .
Eu voi lua si benzi cu led care comparativ cu un neon nu doar ca ocupa mai putin loc dar si consuma mai bine la raport W/ lumen.
Acum sunt cu luminile spectrale , multumit de cresterea lor dar sa vedem

Martyt , ai un plan ceva desenat ?
 

martyt13

Member
Hai sa vedem ce avantaje sunt la iluminarea cu LED:
- in primul rand sunt foarte economice, consumul lor fiind foarte mic in comparatie cu becurile obisnuite
- la aceeasi putere cu cea a becurilor intensitatea luminoasa este mai mare
- alimentate corect nu isi schimba intensitatea luminoasa in timp
- alese corect dau exact spectrul de lumina care este necesar pentru cresterea si inflorirea plantelor
- accelereaza cresterea; cresterea poate fi controlata prin raportul intre rosu si albastru
- durata mare de functionare in timp; teoretic tin minim 20.000 ore de functionare
Astea imi vin in minte acum, probabil ca mai sunt si altele.
 

LadyBug

Well-Known Member
Am discutat despre leduri acum cativa ani buni cand mi-am luat ceva profesional, dar nu stiu cine o fi sters postarile?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
A fost dar nu stiam ca mai este , recent lucrurile au deja un viitor , au aparut ledurile Cree cu personalizare in full spectrum si aici gasim o calitate destul de buna , sistemele gata facute nu sunt decat aratoase , nu dau nicio magie ledului dar "arata bine" fara de un DIY

Oricum sunt la primele incercari si vad ca sub lumina alba reactie e medie constanta pe cand in combo blue-red reactia e oarecum vulcanica si mult mai responsiva
 

LadyBug

Well-Known Member
Cat costa un LED si cate folosesti intr-o instalatie si de ce intensitate? A reusit cineva sa faca niste comparatii? E important pentru noi sa stim cum evolueaza plantele sub diverse tipuri de lumini, dar nu stiu daca are cineva rabdare sa faca aceste comparatii. Pe mine ma intereseaza plantele de la suprafata solului, nu cele subacvatice.
LE: Eu pot sa va spun ca nu am folosit prea mult LED-urile, stau acasa bine impachetate la parinti. Erau bunicele iarna, ca sa mai lungesc ziua, faceau si ceva caldura, numai ca la sera mea nu am curent electric, asa ca nu le pot folosi.
 
Ultima editare:

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Pai depide de sursa si de putere , daca e pe Samsung se duce si la 10 lei bucata , daca e pe China probabil mult mai ieftin , sunt zeci de oferte tentante . Apoi trebuie sa vezi si daca vrei de 1W sau mai mari , eu personal cred ca mai multe de 1w suna mai bine decat o duzina de 3W sau mai mari , suprafata radiata de lumina fiind mai mica.
Eu am in teste acum , ce am observat , comparativ Led - Tub Fluora sau Biolux

1. Ledurile nu incalzesc plantele la fel , neonul in sine nu e o sursa de caldura dar droserul da.
2. Lumina e instant utila si nu trebuie "gadiliti" diferite entitati din tub.
3. Alimentat corect dispersia si calitatea luminii la un led e mult mai corect dispersata.
4. Costuri mult mai mici sau..... pe acelasi consum un randament lumen/w mai bun

Intre led cu culoarea Nature White si Ledurile Blue-red

1. Plantele si-au ridicat frunzele catre lumina semn ca vor cat mai multa , deci Blue-red au un plus
2. Cei 1-3-6-10-20W in functie de solutia aleasa de fiecare sunt focusati doar pe ce consuma o planta , astfel nu se iroseste spectrul cu un consum inutil
3. Sunt un pic inferioare Ledurilor Full Spectrum dar totusi destul de sus pe randament.
4 Plantele nu vor apa la acelasi interval ca la ledurile Nature White.

Si probabil sunt mai multe , ne putem referi si la conversia zaharurilo din seva bruta in seva elaborata prin corectia luminii cazute pe frunze si mai ales de calitatea ei

Da, ai dreptate , primele solutii au fost acvaristice dar pentru acelasi lucru , plante.
 

LadyBug

Well-Known Member
Intr-adevar, cf celor spuse pe youtube sau prin diverse alte site-uri, sunt mai bune LED-urile. Doar ca parca pana cand nu vezi cu ochii tai nu-ti vine sa crezi, nu, cam asta e ideea topicului, mai ales ca sunt f scumpe si nu stii daca merita investitia... LED-urile mele se incalzeau destul de mult, aveau un ventilator care daca era oprit, se incingeau... insa erau de 3w bucata, si erau parca 84 de LED-uri in total, cu niste mici "oglindute" conice ca sa se castige mai multa lumina... si cu niste spectre care spuneau producatorii ca sunt absorbite bine de plante... insa acum depinde si de plante: unele plante au nevoie probabil de anumite lungimi de unde, altele de altele. Eu vreau sa cresc orhidee, streptocarpusi, citrice si camelii. Probabil ca au nevoi un pic diferite fata de rosii, ardei si vinete. Cred ca e vorba si de lungimi de unda diferite, nu doar de intensitatea luminoasa, pt ca, ma gandesc, au frunzele de nuante diferite de verde, corect?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Orice planta consuma la fel doar ca focusarea ledului poate induce una sau alta , 3blue + 1red = crestere vegetativa , 2-2 = crestere duala frunze flori , 1-3= stimulare inflorire.
De ex , la ardei iuti as prefera 1-3 unde am nevoie sa mentin florile , la lamai 2-2 si la salata 3-1
Ideea de a avea full spectrum e o idee buna , inca analizez daca tehnic se poate dar e posibil.
 

LadyBug

Well-Known Member
Atunci si mie imi trebuie 1-3, pentru flori.

Un subiect inrudit si care nu-mi da pace pt cazul meu, ca nu am curent electric, este: panourile fotovoltaice si acumulatorii lor. Are cineva? Dar mai ieftine, asa, ca pe net am vazut niste preturi de zeci de mii de euro... sau eolienele? Dar la eoliene mi-e frica sa nu sara elicea aia la un moment dat si sa-i ia gatul cuiva...
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Surprinzator as vrea si eu asa ceva desi acum o luna am incheiat un nou contract , insa as vrea tot pentru plante , cam 500-1000w

Am gasit surse bune , stiu destule despre ele dar inca ma gandesc la stocare , bateriile ce se dau in RO drept Solare nu sunt chiar asa de performante chiar daca pretul te duce la ideea asta.

Eu as vrea sa nu mai tin in casa si as amenaja in casuta de vara o zona unde sa le iernez , dar as vrea sa se autosustina sistemul

Faza e ca un panou foto la iarna asta ar fi fost cam inutil , la noi cel putin a fost foarte intunecat , soarele a iesit vreo saptamana cap-coada iar in rest doar nori densi

Pentru mine ar fi util 4 x 240W panouri monocristaline obligatoriu , o eoliana de 300-sper 600W si un charger inteligent.

Bateriile sunt bune cele folosite in afara pe la motostivuitoare electrice , sunt foarte performante , mai bune ca cele Deep Cycle.

Sa vedem ce ne aduce iepurasul sau cel tarziu Mosul :)
 

LadyBug

Well-Known Member
Eu nu am gasit inca ceva convenabil, adica preturile pe care le-am vazut pe net mi se par exagerate, nici in 20 de ani nu-ti scoti investitia, mai ales ca mi-e teama ca se strica acumulatorii in timp si vor trebui inlocuiti... Daca e pe undeva o varianta mai iefina si buna, as vrea si eu sa o studiez.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Am gasit eoliana pe bucati , parca undeva la 1500 , si la noi parca era 2700. La panouri am o sursa de panouri de 2 ani de la campuri solare cu 500 lei buc
Restul recomdarea e sa fie luate de noi si de foarte buna calitate , chargerul e cel mai important dar da , costurile bateriilor chiar nu sunt de neglijat.
 

gomez99

Well-Known Member
am instalat vara trecuta o eoliana care a costat pe undeva pe la 8000eur cu toata nebunia - soclu betonat, baterii, etc.
acu, ce pot sa va spun de asta e cam asa:
daca bateriile nu permit o utlizare de minim 70% a energiei stocate, nu renteaza. nici sa nu va ginditi la baterii auto decit daca faceti un DIY cu ce se gaseste prin curte ca atunci nu mai conteaza.
bateriile nu tin mai mult de 2-ani. asta si costul serviciilor de intretinere sint "greul" la costul pe KW
cu cit paletele turbinei sint mai lungi cu atit randamentul e mai mare sensibilitatea la vint mic e mai buna dar uzura e mai mare. plus ca odata pe an tre sa dai jos magaoaia si sa o cureti. dpdvul asta eu prefer turbina Savonius, desi are uzura foarte mare si randament mic, dar e f usor de intretinut si e usor de facut DIY.
daca vreti sa va conectati la reteau de 220, costa destul in plus convertoarele si alte alea.
acu, ca si chestie generala, atit dpdv al zilelor insorite cit si al intensitati si constantei curentilor de aer, romania nu este in zona oprima. pentru panouri solare, zona optima se opreste pe undeva pe la sudul litoralului bulgaresc, pentru vint nu mai reusesc sa gasesc harta, da stiu ca numai dobrogea se apropie pe undeva pe la 70% din normele de randament. da oricum, asta e pentru cine vrea sa produca energie, nu pentru cine vrea sa se joace in curte.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Mda , stocarea rupe , pana la urma cugetam coborand de la gradina si ma uitam la toti care au cate un panou ca producerea e chiar foarte usoara , un dinam de la o banda de alergat , o eoliane DIY sau una profi , un panou China Town ...e chiar ok si usor de procurat dar ....dar... cum o stocam si cum o folosim mai ales.

De ce sa te conectezi la 220v , sunt becuri pe 12v , frigidere pe butelie de gaz cu randament excelent in exploatare dar si frigidere cei drept fara congelare la 12v. Masina de spalat e o mica provocare .

Sistemul hibrid e cel pe care il recomand desi la mine vant e aproape permanent peste 4m/s cat e minim ajungand iarna la cote mari.

Oricum , desi am curent activ EON , tot ma bate gandul ca cel putin in casuta de iernare sa am totul auto-sustinut , cel putin lumina si incalzirea , pierderile termice nu sunt mari , e special facuta sa coboare cat mai greu gradul din termometru si as vrea mai ales pentru ca din caldura din sobita de acolo nu pot face un optim , fie in foc e prea cald fie la rece e prea rece , ori eu am nevoie doar de o mentenanta.

Mai gandim , dar mersi Faur de interventie!
 

gomez99

Well-Known Member
uneori asa cere proiectul sa te conectezi la 220v.
acu si panourile sint o chestie, cele cu siliciu amorf nu au o viata mai lunga de 3 ani si au randament mic, da sint ieftine si la indemina oricui, le fabrica toata lumea. cele policristaline sint mai bune da mult mai scumpe si calitatea e mai greu de gasit la un pret accesibil.
eu am facut un test, am luat o chinezarie de lampa cu leduri de pe piata si am montat-o in hol. panoul e lipit de geam. vara incarca 4 acumulatori li-ion de 1,2 de n-ai treaba, tinea toata noaptea si mai si raminea, iarna mai mult de 3 ore n-am lumina corecta, dupa aia e numa asa, sa se stie ca e un led acolo. a functionat ok cam un an, porma a inceput sa dea semne de obosela panoul.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
asa e , de aia trebuie obligatoriu combi , am unul pe o culme de deal cu 12 panouri si iarna cand e frig si trec pe acolo vad si eoliana la treaba fara frana pusa :)
 
Sus