pana la urma si un tub normal (T5 in cazul de fata ,si mi se pare ca e chiar cu neon) bate la fund acele lampi colorate dedicate ,toata treaba e din putere , conform clipului :
In duelul lumina alba normala de 86 W vs lampa colorata blue sau red de 9 W sau 28W , a castigat lumina normala.
Am gasit link in descrierea clipului cum sa va feriti de scammeri care vand lumini colorate pentru crestere.
Studiati bine piata, faceti calculele daca trebuie, informati-va inainte sa aruncati cu bani pe lampi colorate. Asa cum a spus si persoana care a facut testul, " daca e LED colorat 'pentru cresterea plantelor' asta nu inseama ca face minuni la plante"
Videoclipul de fata mi se pare destul de impartial, pentru ca sigur or mai fi clipuri pe youtube cu teste indiferent ca sunt chinezarii sau nu, cum ca ar face minuni astfel de lampi colorate dar de fapt sa nu fie clipuri de promovare a unui produs.
Desigur ca adevaratul test de comparatie (adica ideal) ar fi intre lumina normala si cea colorata asa zis pentru crestere, dar la aceleasi puteri consumate si la aceiasi lumeni/lx pe fiecare ceea ce cred ca e imposibil asa ceva sa obtii aceiasi lumeni din lumina rosie cat se obtine cu lumina normala (rece sau calda) pe o anumita putere conumata (wattaj).
Asa cum a spus persoana in clip : "conteaza cantitatea de fotoni aruncata pe planta pentru a putea sa isi devolte clorofila si alte procese si o cantitate mare se obtine doar cu o putere mare" pe o lumina normala ,completez eu, ca din punct de vedere al costului proiectului este mult mai mic.
Suna un pic prea stiintific toata treaba asta dar avem nevoie de stiinta cand vine vorba de eficientizare. Plus ca e si logic cele spuse mai sus ,asta in semn de respect pentru Spock din Star Trek

.
Cu alte cuvinte : un bec cu led de 30W ( sa zicem 2 in paralel de 15 W) asigura o crestere mai buna a plantelor fata de o lampa de 20 W colorata ? Raspunsul este Da conform testului . Este un tub cu neon sau cu LED mai ieftin decat o astfel de lampa ? Raspunsul este Da.
Atat timp cat consumul de curent nu va duce la faliment si certuri in casa atunci parerea mea e sa mergeti pe un tub normal dar de o putere mai marisoara decat ar avea lampa colorata pe care doriti sa o cumparati.
Sau faceti un test ca in video dar nu uitati sa comparati cu acelasi fel de plante/seminte semanate, acelasi fel de sol folosit, aceeasi cantitate de apa, etc.