Leandru - partea a II-a

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

cristinaf

Well-Known Member
Nu ma pricep la leandri, dar extinzand ce se intampla la legume si leandrilor, ca doar sunt plante si ele, parerea mea e sa nu-i mai stropiti degeaba cu fungicid ca nu au frunze sa absoarba. Incercati cu Topsin, solutie in concentratie de 0,1% si turnati fiecarei plante 0,5 l la radacina.
Asta e singura solutie ce se poate aplica plantelor pe duca. Uneori da rezultate, alteori nu, dar mai e o sansa.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Imi pare tare rau, fetelor, de leandrii vostri. Ati fost careva cu mostre la specialist sa vedeti ce boala e de fapt? Ar fi bine de stiut. Oricum daca evolueaza asa rapid, e prapad! Ma intreb ce anume a favorizat aparitia bolii si ce e de facut pentru a o preintampina.
Tineti-ne, va rog, la curent cu evolutia leandrilor bolnavi.
 

cristinaf

Well-Known Member
Fetelor, o planta fara frunze e ca un om in coma care nu poate inghiti medicatia. Si atunci nu o turnam pe el, si asteptam sa se faca bine, ci se incearca introducerea prin perfuzie. Asa si cu plantele, daca nu au frunze nu are cum intra substanta prin stropire, e nevoie sa fie turnata la radacina. Daca mai exista viata acolo, va fi absorbita si va intra in sistemul plantei. Un fel de echivalent al perfuziei.
Sistemul de tratare e acelasi la toate plantele, ca si la oameni, fie ei albi sau negri, sistemul dupa care se aplica tratamentul e acelasi, ca sunt tot oameni, iar plantele sunt plante indiferent ca sunt leandri, tomate, geranium (eu am tratat un geranium, de asta mi-a venit in minte ca exemplu cu succes, vad ca a aparut un fir si sunt tare incantata de el... aaa, si un delfinium am salvat asa) etc.
Asa si la plante, incercati dupa inlaturarea partilor afectate sa udati cu fungicid sistemic, ca altfel ii faceti plantei baie in medicament degeaba, ca ea saraca nu mai poate deschide gura sa inghita. De preferat sa repetati dupa 7- 10 zile.
 
Ultima editare:

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
E un fungicid sistemic ce actioneaza asupra agentilor patogeni ce cauzeaza un spectru larg de boli, prin urmare stopeste cu incredere. E pacat sa nu faci nimic si sa lasi boala sa avanseze.
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
@Adina-Ioana ,este o boala fungica care apare pe partile aeriene ale leandrului si apare mai ales in timpul iernarii.
-prima data incep sa se usuce tijele florale ,care aparent se usuca, boala incepe sa afecteze si lastarii verzi din varf ,si incet coboara ''uscaciunea'' pe planta ,daca ajunge jos pe partea lemnoasa ,planta poate muri foarte usor .
-trebuie taiat imediat partile afectate si stropit cu fungicid .
-nu se recomanda taierile de toamna pt ca defapt sunt niste spori de ciuperci care intra in planta prin taieturi sau rani al plantei .
-Si verile ploioase sunt favorabile sporei ,pt ca ploaia raspindeste sporii ,mai ales acolo unde plantele sunt asezate una langa alta si nu se aerisesc .
-Se recoamnda tratament cu fungicid inainte de iernat .

-se poata confunda usor planta afectata cu o planta deshidratata .




( cam asta scrie in mare :gandit:)
 

geodezia

Well-Known Member
mi-au scapat si mie din iarna asta vreo 4 nu ii mai tund cit oi fi in iulie -august ii las sa infloresca si ii tund primavera
oh am pierdut toate bunaciunile imi vine sa ma zgirii pe ochi
asta este eram asa incintata de cel galben de cel rosu dublu
of
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Multumesc, Anna! Stii cumva ce fungicide se recomanda pentru tratament / preventie?

Geodezia, imi pare rau de leandrii pierduti. Pana acum eu am tuns leandrii numai in iulie si n-am intampinat probleme. August mi se pare prea tarziu. N-au timp destul sa se maturizeze noile cresteri. Nu crd ca pierderile se datoreaza taierii din iulie. Probabil cauza e vreo boala ce nu a fost tratata la timp.
 

geodezia

Well-Known Member
pai doar cei taiati au dat coltul cei nataiati traiesc na asta este sper cei ramasi in viata sa ma bucure cu floricele
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Dupa taiere nu au lastarit? Au avut probleme de evolutie? Pe ai mei i-am tuns in iulie, insa au lastarit foarte bine si au crescut destul pana toamna. Cu toate ca i-au dat inapoi destul de mult niste omizi in doar 2-3 zile, au trecut iarna foarte bine si cei mari si piticii. Nu am avut probleme fungice cu ei.
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
am citit in cateva locuri ,ca tot ce contine mancozeb e bun ,gen dithane ,curzate manox .
am mai aflat ca aceeasi boala exista si la clematite si mazare :oops::worried:
 

geodezia

Well-Known Member
au avut lastari dar au dat coltul peste iarna na trebuia sa ii las sa fie al 2-lea an dupa inflorire asa am sa ii las acum erau primul an cind faceau flori
 

geodezia

Well-Known Member
am gasit 4 plantute mici viabile le-am mutat in vase mari de cca 8 kile sper cu vremea asta ploiasa sa se prinda am din cei batrini de la d-na Sica vreo 2 care au formate floricele I-am mutat si pe ei ca erau in vase de 1 kg
cred ca acum or sa lucreze la radacini
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus