Leandru - partea a II-a

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
Am acasa doar fungicid de contact si cu asta am stropit,sapt asta imi aduce cineva Score (sistemic) si o sa-i stropesc iarasi.Cam 80 % din ei au semnele boli ,dar nu atat de grav ca la astia doi,au cateva frunze afectate ici colo,oricum am cules toate frunzele si le-am ars,sunt aproape convinsa ca score o sa-i ajute,adica sper ......ca de nu .........:ros_unghii:

Nu a fost brusca trecerea pt ca din pivnita i-am scos in solar.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Anna, fa-le tratamentul complet si tine-ne te rog la curent cum evolueaza. N-ar fi stricat sa faci niste poze la frunze sa stim la ce sa fim atenti. Din experientele astea invatam si noi. Uite pe langa obisnuitii testosi si paianjeni rosii ca sunt si alte boli ce ne pot lovi cand nici nu ne asteptam.

V-am aratat in toamna ce surpriza neplacuta am avut si eu cu omizile alea uriase bine camuflate. Au distrus in 2-3 zile cresteri de saptamani la leandrii mei tunsi. Acum insa par sa isi fi revenit. Cei mari au iesit de o saptamana la aer si se bucura de soare din plin. Piticii sunt inca la scut, in interior. Vor iesi afara dupa ce noprile vor fi mai calde.





[URL=http://s1282.photobucket.com/user/Adina2013/media/leandru/leandru%202015/de%20Pasti%202015%2011_zps4rlbooje.jpg.html][/URL]
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
Adina,ai tai sunt superbi :-)

Maine am sa fac poze sa va arat ca mai am cativa mici pe care inca nu am avut timp sa-i curat.
Azi am primit si fungicidul si maine o sa-i stropesc.
Intre timp am citit pe forumurile de afara ca si la altii a aparut acest fenomen,de acum incolo o sa trebuiasca sa-i stropesc cu fungicid si inainte de ai baga la iernat(toamna) cica ar fi o solutie.
 
Buna. Cativa din leandrii mei au niste pete negre pe frunze, revin cu poze azi, poate stiti voi ce au...
Eu i-am scos pe terasa de o saptamana, daca se anunta nopti reci ii bag imediat in casa.
 

cristinaf

Well-Known Member
La mine situatia e pestrita. Am leandri din diverse surse si de marimi diferite.
La unul i-au cazut frunzele complet, desi are tija florala formata, iar in rest mai mult sau mai putin.
Pe net citeam ca si zeama bordeleza/ alcumpralul/ champul ar fi indicate.
Musai trebuie sa-i stropesc si pe ai mei.
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
Cristina ,ala care a pierdut toate frunzele e posibil sa aiba paianjeni ,restul cu pete pe frunze ar fi bine sa-i stropesti cu ceva sistemic ,nu stiu zeama bordeleze cat mai ajuta ....
 

oanaiulia

Member
Fetelor, pot sa tund leandrii acum? Am primit 4 de la soacra mea,( cu flori roz) si nu sunt prea bogați in ramuri... Ma gandesc ca daca ii tund, nu vor mai face flori.... Unii au cateva tije florale acum, crescute peste cele de anul trecut.... Si daca ma sfătuiti sa i tund, sa i tund drastic, sau doar din vârfuri?

Multumesc:)
 

belisima

Well-Known Member
oana, daca i tai mai de jos vei face din ei tufe bogate si ordonate, in plus, eu am tuns un oasis prin mai , anul trecut, si pana toamna a facut flori, in schimb la cei tunsi tarziua, si acum stau sa resuscitez la ei, ca au intrat cruzi in iarna si s-au ofilit varfurile, nu te uita ca e lemn jos , ca ei dau.auta in urma la adina, si vei vedea exemplu de leandri tunsi
 

oanaiulia

Member





Asa arată ei acum ... Maine am sa i tai drastic pe cei mici, aproape de baza ( cam cati cm sa las de la pamant?) , iar pe cei mari, ii tund , dar le las cate o tulpina ca un copacel.
Ramurile tăiate le pot pune în apa pt inradacinare ? Sau direct in pamant?

Multumesc de sfaturi! :)
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Oana, daca ar fi leandrii mei m-as mai gandi in privinta tunsului acum. Nu ma intelege gresit, sunt mare prietena cu foarfeca si nu vei gasi pe nimeni care sa isi fi taiat leandrii mai drastic ca mine. Am prezentat pe aici cele doua taieri masive ce le-am facut plantelor mele si evolutia lor ulterioara de care sunt foarte multumita.

Daca leandrii sunt afara acum, atunci as amana taierile pana cresc temperaturile noaptea. In plus frigul de acum e asociat cu umiditate mare. Vezi ce probleme fungice pot sa apara pe neasteptate. In conditiile unei taieri masive acum planta ramane fara frunzis, iar in ghiveci se acumuleaza multa umiditate. Cicatrizarea ranilor poate sa intampine si ea probleme in asociere cu frigul si umiditatea atmosferica. In plus cat timp e inca rece, planta va inmuguri mai greu, asa ca nu e niciun avantaj.

Daca plantele sunt intr-un mediu controlat, in interior unde temperatura e mai mare noaptea acum e perioada propice pentru tundere. Acolo intrunesc ambele conditii ( lumina si caldura) pentru a lastari rapid.

In ce priveste cum sa-i tunz, am un singur raspuns. Daca vrei tufe bogate, tunde-i drastic. Nu pot zice in centimetri ce inseamna asta-depinde de la leandru la leandru- ci in noduri: lasa 2-3 noduri. Leandrii prezentati mai sus (cu doua exceptii: cei trei leandrii pusi impreuna intr-un ghiveci si Papa Gambetta care formeaza singur tufa compacta) au fost tunsi drastic in iulie trecut. Am prezentat operatiunea atunci (vezi cu cateva pagini urma). Asa m-am bucurat de prima inflorire si le-am dat si suficient timp sa intre cu lastari vigurosi in toamna.

In ce priveste inmultirea, eu am avut mare reusita la inradacinarea in apa. Lastarii cu 4-5-6 noduri, taiati imediat sub nod, cu majoritatea frunzelor inlaturate si restul taiate pe jumatate pentru a reduce dezhidratarea prin transipatie se pun in vase cu apa nu prea multa. In 7-10 zile pot aparea radacinile. Bineinteles au nevoie de caldura si lumina, dar nu soare.
 

oanaiulia

Member
Multumesc Adina-Ioana de Info. Mai aștept cu tăiatul pana vin temperaturi mai ridicate.... Chiar e rece acum...am vazut postările tale de mai sus di sunt foarte Frumoși si bogați leandrii tai! Sper sa ajung si eu la asa performante... Cândva.... :) . Dar de leandrii tunsi in forma de copacel.... Ce zici, macar este posibil asa ceva, cred ca ar arată frumos... Cum mi imaginez eu...
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
O sa ajunga leandrii bogati cam dupa doua taieri drastice. In ce priveste leadrul copac, am vazut exemplare minunate in excursiile mele prin tara la cateva manastiri. Din pacate eu nu am loc de iernat pentru astfel de exemplare de asta ii formez tufa pe care o pot tine sub control in ce priveste volumul.

Sigur ca e posibil sa ii formezi asa. Totul e sa lasi un singur lastar si sa rupi orice lastari laterali da sub inaltimea dorita pentru teunchi. Daca mi-as dori un leandru copacel probabil l-as lua de la zero, adica de la butasul pe care l-as pune la prins. As lasa un butas mult mai lung ca ceilalti, ca sa am trunchiul asigurat.
 

popescu gp

Well-Known Member
La mine marea majoritate a lendrilor au boboci si nu am ce sa tai caci pe fiecare ramura a aparut un smoc de boboci;anul acesta ii las asa;sper sa fac o poza cu ei si sa o pun in album
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Asa e si normal sa se intample, d-le Popescu. De asta nici eu nu pot tunde devreme leandrii. Vreau sa ma bucur de un val de flori macar.
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
cam asa incepe boala ,despre care am vorbit zilele trecute ;

asa ajunge in doua zile


asa arata acum Papa Gambetta

si asa era anul trecut :cry:
 

oanaiulia

Member
Sannamaria, oare leandrii mei pe care i am scos asa din beci au aceeași boala, sau s au uscat pur si simplu?
Asa arată ei :



 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus