Leandru - partea a II-a

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
Gabrielais ! ideea e ca atunci cind ai un lastar inradacinat si plantat ,dupa ce porneste sa creasca sa nu lasi sa creasca drept in sus un metru ,cind are 15-20 cm ciupesti varful ,de acolo o sa faca minim trei lastari ,lastari pe care vor aprea florile si langa flori iar apar cite 3 lastari si tot asa !
sper ca nu m-am balbait atat sa nu intelegi nimic :rofl:

ideea e ca din prima sa nu cresti un bat de un metru :D
eu asa fac ,dar asta nu inseamna ca nu le mai aranjez cu foarfeca citeodata ,ma uit la ei minute in sir pina vad ceva de taiat :rofl:
o sa incerc sa fac maine ceva poze explicite :wink:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Ana,eu am inteles :) explicatia.Sper ca si Gabriela.Si mai e ceva:nu ghivece mari la inceput.Vor lastari de jos.
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
da da ,ghivece cit mai potrivite ,eu pe aia mici le transplantez si de doua ori pe vara ,in fuctie de cum cresc :wink:
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Fiind inca incepatoare in cresterea leandrilor (abia fac 3 anisori in toamna), am facut si eu greseli. Asa ca leandri mai mari sunt cam dezlanati. Culmea e ca am bagat binisor fooarfeca in ei in februarie trecut, dar intre timp au depasit dublul in inaltime.

Dar, cum din greseli invatam, anul acesta m-am pus si eu pe treaba. Asa ca va istorisesc voua, celor mai experimentate, ce am facut si ce am de gand sa fac in speranta ca ma veti corecta, de gresesc!

Am observat ca distanta dintre noduri e mult prea mare de parca ar fi etiolati, cu toate cele 6-7 ore de soare pe zi, asa ca de anul acesta i-am mutat in cel mai insorit loc din curte unde au soare depe la 8 dimineata pana pe la 7 seara. Acum sunt plini de boboci, asa ca m-am gandit sa ma bucur de florile lor inca o data si apoi sa-i tund temeinic! In iulie am de gand sa tai serios din ei. Ma intrebam, Gabiuto, cat de mult sa tai dintr-un leandru de 1,5m. Ma gandeam sa las maxim 0,5m (sau chiar mai putin :twisted: ), mai ales ca lastarii nu sunt lemnificati. Uite si niste poze cu cei mai mari, batraiorii de 2-3 ani.


Seria mijlocie- leandrii albi si variegatul- chiar o voi tunde la 20-25cm. Sunt inca mici, asa ca nu e prea tarziu sa ii corectez. Dupa prima inflorire, bineinteles. (de fapt ii mai vreau pe toti o data infloriti si pentru a-i eticheta, fiind 4 varietati diferite, ca i-am cam incurcat :) )


Si pentru ca spuneam ca si invat din greseli, iute aici "gradinita" , puii inradacinati au fost scurtati drastic si nu am de gand sa-i las sa infloreasca pana nu prind o forma frumoasa. Deocamdata sunt tunsi aproape 0, dar deja reactioneaza pozitiv:


Fetelor, astept sfaturi, critici...
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Adina,acuma nu ma dau eu specialista in leandrii ca nu am de ce decit ca stiu sa tai :mrgreen: dar fara falsa modestie am format leandrii frumos asa ca am ales o poza dupa care sa iti spun ce as face eu ,cum as taia:

din cite vad este tulpina principala cu trei craci.Fiecare craca as taia-o pina la penultimul nod daca nu chiar la ultimul.Drastic dar eficient pentru a se forma o tufita frumoasa si mai ales sa nu schimbi de loc ghiveciul.
Nu pot sa va povestesc cum fac eu la leandrii cind ies radacinile prin ghiveci ca m-ar alerga iubitorii de plante prin tot forumul si nu mai am suflul necesar :evil: dar....cind ghiveciul e mic si leandrul se pastreaza altfel si da din rada formind o tufa compacta .

La cei proaspat taiati pune-le apa ca vad ca au pamintul uscat.Stropeste-i si pe tulpinile ciuntite neaparat.
Eyu iti urez succes si la cit mai multi,mai frumosi si la mai multe flori.Sunt niste plante atit de frumoase (zic eu :oops: ) si imbraca terasele si gradinile bine chiar prin forma lor si a frunzisului.Plus ca sunt nepretentiosi.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Gabiuto, raspunsul tau e fix ce imi doream eu. Vreau leandri mai bogati si compacti. Nu au ei un singur bat de un metru, dar nici frumosi nu sunt!

Cred ca am comunicat prin telepatie. Fix la leandrul cu pricina nu stiam cum sa fac taierea. Mii de multumiri pentru sfat! (de ai fi mai aproape te-as si imbratisa. :D) Eu una voi taia dupa varianta cea mai dura, la ultimul nod.

In ce priveste mutatul din ghivece, nici vorba s-o fac. Tocmai ce i-am transplantat ca stateau sa pocneasca vechile ghivece.

O ultima intrebare: dupa taiere ii mut temporar in loc ceva mai ferit sau ii las permanent in plin soare?
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Inseamna ca eu sunt norocoasa, ca tot nu ma pricep, eu am doar unul, si-acela mi l-a daruit cineva cand era pui de 10 cm, din samanta si n-am ous inca foarfeca pe el, s-a format singur, a dat 4 lastari de jos, perfect simetrici si altii de mai sus, asa ca deocamdata n-am grija lui :rofl:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Dar ce are taierea cu soarele?Lasa-i acolo evident. :hug: Ma bucur ca mai e inca o tzaca ...ca mine :rofl: Nici Ana nu e departe :wink:

Daca ai niste ingrasamint poti sa le pui dupa tundere.Ii mai hraneste putin si le da altfel frunzisul,mai ....imbogatit. :D

Claudia ghiveciul precis a fost mic,nu l-ai schimbat asa ca e clar ca a fost si noroc.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
ok. Am inteles. Ma gandeam doar ca vor fi stresati de tundere, fiind in plina vegetatie si pana se domelesc ranile sa nu ii bata si soarele in cap. :D :)

Ingrasamant primesc periodic ai mei avand in vedere ca nu le schimb des ghivecele, deci nu au pamant proaspat.
 

MASCHA

Active Member
Singuru leandru pe care l-am tuns "controlat" a fost acesta
http://mascha.sunphoto.ro/leandru/48249797
pentru ca am vrut sa-l dirijez sub forma de pomisor,la restu nu am facut decat sa le tai florile uscate,iar ei au lastarit asa cum ai vedeti.Cred ca cel mai mult ai ajuta sorele ca sa creasca tufe frumoase,la mine stateau in soare de cand rasarea si pana apunea si apa la radacina sa nu se usuce pamaintul.
 

ramona

Member
:eek: mascha e super "pomisorul" tau. eu am un butas in apa de vreo 2 luni. nu se usca dar nici radacini nu are. ce sa-i fac? il pun in perlit?
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
:eek: citi multi ani are copacul tau Mascha :eek: ???
Daaaaaaa,sunt frumosi si ai tai.

Kati ma bucur ca esti in clubul nostru
:rose:
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus