Leandru cu pete negre pe frunze și tulpină

Cristina B.

New Member
Bună seara, IMG_20200314_233250.jpgIMG_20200314_233250.jpgIMG_20200314_233214.jpgIMG_20200314_233124.jpg
Am constatat ca pe frunzele și tulpina unuia dintre leandri au apărut multiple pete negre care usucă frunzele și cad. Precizez ca am mai mulți leandri și doar acesta este afectat iar toate plantele sunt tinere. Momentan am făcut o stropire cu Mospilan dar nu sunt sigura ca este ceea ce este necesar. Am vizitat posturile cu păduchi și nu pare a fi cazul meu. Va rog să-mi spuneți dacă știți despre ce boala este vorba și cum sa o combat eficient. Vă mulțumesc. IMG_20200314_233229.jpg
 

Atașamente

crysty

Active Member
Buna ziua, initial cand am citit titlul postarii pe site am crezut ca e vorba de fumagina dar nu este asta.
In general petele negre pe plante apar din 2 motive si anume :
1. din cauza udarii care ori e prea multa , ori este prea putina .
2. atac fungic real.

Motivul nr 1 - udarea
Pete negre din cauza udarii pot apare la unele plante ,cum ar fi dafinul . Am dafin la ghiveci si cum uitam sa il ud la timp ma trezeam cu pete negre pe frunze dar petele sunt de o forma neregulata . Udatul plantei trebuie sa se faca periodic dar nici prea putin si nici prea mult , e in functie si de tipul plantei.
Am avut grija de leandri la ghiveci contra cost la un restaurant si la un bar, erau mari in toata regula deci ditamai copaceii dar astfel de pete nu am vazut sa faca niciodata . Ghivecele erau afara pe tot timpul anului mai putin iarna cand erau bagate la interior si de multe ori au avut o udare precara si vreau sa spun ca leandrul la udare slaba incepe a-si ingalbeni unele frunze si cad . La udare excesiva repetata nu stiu cum reactioneaza ca nu a fost cazul dar faptul ca erau afara nu ii facea sa sufere de la exces de apa pentru ca se evapora repede din pamant. V-as recomanda sa scoateti plantele afara la aer pentru ca de acum se instaleaza caldura si excesul de apa se duce si nu mai are timp sa dezvolte crescatorie de fungi in pamant si pe planta. Stiu ca leandrul este o planta care cere multa apa si mult soare ca sa creasca mai epede . Au fost afara in plina vara 9 ghivece cu leandri mari la recuperat dupa un tratament pe terasa unui restaurant si nu au fost arsi de soare deloc. Principalul e sa nu aiba ghivecele farfurie care sa adune apa in farfurie .

Motivul nr 2 - atac fungic
Petele concentrice cu forma oarecum sferica pot indica un atac fungic , o forma de antracnoza cum ar fi de exemplu antracnoza nucului sau ar putea fi o forma de alternarioza.
Mergeti la o fitofarmacie cu o poza sau cu o frunza ca mostra sa va dea un antifungic . Sunt multe marci de antifungice si nu stiu exact care ar fi mai bun pentru asa ceva la leandru. Probabil o sa va recomande un fungicid de contact cu cupru cum ar fi Champ .
In prima faza ar merge incercat si stropit cu zeama bordeleza dar mai bine vedeti ce va recomanda si vanzatoarea de la fitofarmacie.

Dumneavostra ati stropit cu Mospilan care este un insecticid nu fungicid si in cazul de fata consider ca mospilanul este egal cu 0.
Daca nu aveti fitofarmacie in zona si nu doriti sa umblati prea mult din cauza pandemiei de corona atunci macar poate gasiti un magazin de chimice in apropiere sa intrebati de zeama bordeleza si sa stropiti cu asa ceva macar pentru inceput pana cand puteti sa cautati o fitofarmacie.
Problema cu zeama bordeleza la magazinele de chimice si vopseluri e ca e posibil sa nu o gasiti gata amestecata cu var (stins si nu de tip lavabil) ci doar sub forma de sulfat de cupru si in cantitate mare de la 1 kg in sus. Nu e scumpa dar e mult prea mult pentru cat va trebuie .
Asa ca cel mai bine e sa cautati o fitofarmacie si vedeti ce va recomanda ei. Cel mai probabil or sa va recomande un antifungic ori pe baza de cupru ori ceva cu spectru larg sau posibil de amandoua tipurile caz in care e posibil sa nu fie voie a se amesteca solutiile ci sa se stropeasca pe rand, ma rog, respectati instructiunile de la magazin.
Un fungicid cu spectru larg ar fi Mirage 45 EC, ar mai fi si Score , si mai sunt , de exemplu gasiti aici o lista mare https://www.ferma-gradina.ro/pesticide/fungicide.html?p=1 .
Daca nu doriti sa iesiti din casa din cauza pandemiei de corona atunci puteti cumpara online de pe un site dar de preferat sa ii contactati mai intai eventual sa le trimitetyi mail cu o poza ca sa va recomande ceva anume .
Ce au leandrii nu este grav si nici nu se impune un tratament urgent si poate sa mai astepte daca de exemplu nu puteti cauta ce trebuie din cauza pandemiei dar recomand pana atunci sa ii scoateti afara cu toata increderea si sa rariti udatul si urmariti daca noile frunze mai fac pete.
Cand tundeti leandrii sau ii stropiti sa va spalati pe maini pentru ca leandrii contin o substanta toxica naturala .
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
Mulțumesc pentru răspuns, i-am stropit cu un fungicid, acum sa vedem cum reacționează. O seara frumoasa!
Cu placere , multumesc asemenea.
Nu uitati sa verificati cu o lupa plantele inclusiv sub frunze si de daunatori iar semnele ca exista daunatori vii sunt :
- frunze lipicioase (atac de paduche lanos si/sau testos)
- puf alb de regula cat o gamalie de chibrit pe alocuri pe tulpina, frunze, pe pamant sau chiar pe plasticul ghiveciului (atac de paduchele lanos sau de puricele melifer . Puricele melifer apare doar in toiul verii afara si se observa usor ca este alb si sare pe sol peste tot in gradina)
- puncte mici si multe ,decolorate pe frunze (atac de paianjenul rosu)
- pete mici si multe de culoare inchisa exact ca mucegaiul pe frunze si tulpina (fumagina ca rezultat al invaziei de paduche lanos)
 
Sus