Laurus nobilis

Hariclea

Member
Denumire stiintifica: Laurus nobilis

Denumire populara: Dafin

Familie: Lauraceae

Imagini:

(sursa imaginilor: www.webshots.com)

Origini: Pe coastele insorite ale Marii Mediterane.

Gabarit: Fiind un arbust, poate atinge inaltimi de 9-10m in natura; prin taieri repetate si dirijari, poate fi crescut in ghiveci cu forma de tufa sau copacel.

Lumina: Necesita o amplasare in plin soare, afara, dar se multumeste si cu umbra partiala. In lipsa totala a soarelui, dafinul nu se mai dezvolta la fel de armonios si stagneaza.

Temperatura: Adora temperaturile ridicate ale verii, 27-30 grade Celsius, dafinul fiind un iubitor de caldura. Iarna, insa trebuie protejat de vantul rece si de inghet; fiind de preferat sa fie adus la adapost.

Sol: Prefera solurile nisipoase, dar si fertile, care dreneaza rapid. Un amestec recomandat de cultivatori este: 2 parti turba, 1 parte pamant de gradina si 1 parte nisip. Se pot folosi, insa si alte tipuri de substrat, atata timp cat este indeplinita conditita esentiala: drenajul. Dafinul este rezistent la solurile sarate, fiind cultivat cu success pe coastele Marii Mediterane.

Udare: Dafinul este una dintre plantele care necesita o udare atenta si moderata; atunci cand pamantul din ghiveci se usuca la suprafata este timpul pentru o noua udare. Nu se uda niciodata in exces si nici nu se lasa apa in farfuriora ghiveciului!

Aer: Umiditatea crescuta este bine venita in cazul dafinului, dar nu neaparat indispensabila. Se dezvolta foarte bine si in conditii de umiditate mai scazuta, mai ales daca este cultivat pentru frunzele sale aromatice.

Ingrasaminte: Se pot administra ingrasaminte lichide o data la doua saptamani, aplicate pe pamantul umed, dar este de preferat ingrasamantul natural aplicat o data la doi ani, atunci cand este indicat sa I se schimbe pamantul.

Inmultire: Se inmulteste prin butasi semilemnificati primavara, pusi intr-un amestec de pamant cu nisip si acoperiti cu o sticla de plastic taiata sau o punga transparenta. Inmultirea prin seminte este anevoioasa si de multe ori nu are success.

Conditii de iernare: Iarna se fereste de vantul rece si de temperaturile sub 0 grade Celsius. Poate fi adus intr-o incapere luminata si mai putin incalzita (aprox. 10 grade Celsius). Udarea se va rari, urmarindu-se, de asemenea uscarea pamantului de la suprafata!

Boli si daunatori: Poate fi atacat de toti daunatorii celorlalte plante de apartament, dar cu precadere de paduchele testos si paduchele lanos. Tratamentul este de durata si se poate utiliza Mospilan.

Ingrijire, particularitati: Dafinul nu este o planta pretentioasa, el este foarte usor de intretinut, prin taieri repetate i se da forma dorita iar frunzele sale pot fi folosite cu success in retetele culinare.

Specii si varietati:
Laurus azorica
Laurus novocanariensis
 
Sus