Lamai in ghiveci

Fragille

New Member
Salut,
Cine ma poate ajuta cu informatii despre cresterea lamaiului?!
Am plantat o samanta si mi ar fi de folos cateva informatii despre crestere, altoire si ce este necesar pentru a se dezvolta bine.
 

Atașamente

crysty

Active Member
Salut, aici poti gasi niste informatii utile https://egradini.ro/forum/threads/lamai-bolnav.21108/ si tot acolo sau aici http://planteverzi.blogspot.com/2016/12/cresterea-lamaiului-la-interior.html o sa gasesti un articol copiat din cartea Pomicultura Speciala publicata in 1974 in Romania , articol care e dedicat cresterii lamaiului in Romania.
Ca informatii utile si la subiect iti pot da si eu din experienta mea si anume :
- lamaiul este o planta foarte sensibila si mofturoasa si anume sensibila la curenti de aer rece iarna , udatul excesiv sau precar , ingrasatul in exces , isi leapada frunzele imediat cum simte ceva.
Am in grija si asigur tratament la 6 mandarini la un restaurant , micuti pe rod , luati din comert, au paduche lanos ca stau afara si din cauza tratamentului chimic mai leapada cate o frunza dar datorita amalgerolului incep a inmuguri.
De asta e bine daca nu moare pana la iarna sa te pregatesti cu o sticluta de Amalgerol sau orice altceva cu extract de alge sau chiar/doar cu compusi organici de tip aminoacizi cum ar fi cropmax si sa il stropesti.
De altoit il altoiesti cand se mai ingroasa batul/tulpina probabil la vreo 3-4 ani de la insamantare sau sa aiba cam 50 cm inaltime . Nu am apucat sa umblu sa altoiesc lamaiul meu de 3 ani din samanta ca l-am vandut la cineva si nici nu am vrut sa il mai altoiesc pentru ca cineva imi ceruse 50 de lei ca sa altoiasca si atunci m-am lasat pagubas plus ca sansele oferite ca sa se prinda altoiul erau de 50%..
Lamaiul nealtoit poate face fructe dar dupa cel putin 8 ani daca stai la casa si il scoti afara cand da caldura si sa fie tuns anual si hranit cu stimulente, mai degraba in al 10-lea an daca are conditii de apartament . Se poate altoi chiar si daca este batran dar va trebui altoit pe mai multe ramuri nu doar pe una (tulpina principala) ca atunci cand este tanar . Nu stiu si nu am auzit sa inceapa sa infloreasca nealtoit mai devreme de 5 ani.
Chiar daca este altoit sau nu, principalul e ca sa il faci cat mai viguros adica sa aiba o coroana bogata inca de mic pentru ca cu cat are coroana mai bogata cu atat va trece peste greutati mai usor inclusiv recuperarea frunzisului dupa ce a cazut. De aceea recomand tunderea lui incepand cu primul an de viata ,asta in cazul in care nu gasiti sa faceti rost de altoi sa il atoiti . Altoitul costa mult si ar putea ajunge chiar si 50 lei la persoane private, depinde , si altoiul trebuie luat doar de la un lamai pe rod.
Daca aveti unde gasi sa il atoiti atunci incepeti tunsul dupa ce s-a prins altoiul si vegeteaza si anume mai bine la an dupa altoit adica anul urmator.
Orice planta indiferent ca este lamai sau nu, se revigoreaza rapid cand ii schimbi pamantul , de aceea poti sa umbli la pamant in fiecare an in primavara .
Lamaiul este o planta meditaraneana ca si maslinul si poate chiar ca si dafinul, si prefera o oarecare umezeala in aer de aceea este foarte indicat ca pe timpul verii sa il stropesti pe frunze de cate ori poti , cu apa sau cu un stimulent foliar de crestere sau cu amalgerol dar sa fie mai diluat decat normalul recomandat si odata la vreo 3 zile.
Daca planta nu creste dar este sanatoasa si nu are daunatori atunci poti sa incerci sa ingropi in noul pamant niste micorize sau sa torni un pic de solutie diluata de acid humic sau un extract cu enzyme pentru plante dar nu este neaparat si astea sunt scumpe. Pamantul proaspat schimbat primavara si cu stropiri foliare cu stimulent sau ingrasamant foliar este de ajuns. Daca sta afara cand ploua il ajuta mult pentru ca apa de ploaie este foarte benefica pentru plante si e mai buna ca apa de la canal.
Nu abuza de concentratii la ingrasaminte si stimulente ca nu o sa creasca peste noapte 10 metri ci mai rau ii face.
 
Ultima editare:

Fragille

New Member
Multumesc frumos pentru informatii. Momentan este mic, are o luna jumate dar cu siguranta imi vor fi de folos informatile date pe viitor.
Am incercat sa pun si seminte de curmal, dar nu mi au germinat si seminte de bujor. Din cate am citit bujorii au un timp mai lung de germinare si conteaza stratificare semintelor daca nu sunt plantate in perioada lor.
 

crysty

Active Member
Cu placere. Rectific la fraza cu altoitul pe fiecare ramura cand/daca este mai batran, nu sunt sigur de asta , avand in vedere ca seva circula in toata planta atunci seva de la altoi ar trebui sa ajunga peste tot in toate ramurile. Se poate altoi pe diverse ramuri in cazul in care se vrea si alte specii de lamai sau de alte citrice inrudite ca si experiment .
Seminte de curmal nu am incercat la incoltit in schimb am cumparat anul trecut un plic marca Florian cu 6 seminte de palmier de tipul asta https://www.seminteplante.ro/3148-palmier-washington-1-g.html , au trecut 2 luni si am scapat ghiveciul uscat dar vazusem ca o samanta incoltise dar era prea tarziu ca se uscase in pamant.
E greu cu semintele astea de pomi care incoltesc in cateva luni de zile, trebuie sa te tii de ele sa nu scapi pamantul uscat deloc .
Posibil sa fi fost si semintele vechi (indiferent de data de pe ambalaj) daca nu v-au rasarit atat timp cat au fost udate la timp.
Cat despre bujori prefer sa cumpar rasad de la dedeman cand e sezonul si dupa cativa ani sa incerc separare de tufa.

Pe siteul asta https://www.gazdabolt.ro/ro/919777-semine-ornamentale-tropicale vad ca are seminte de plante tropicale de tot felul dar nu am comandat deloc ca sa stiu seriozitatea lor sau daca semintele sunt bune si nu vechi.
Aici vad ca au seminte de curmal https://www.gazdabolt.ro/ro/semine-ornamentale-tropicale/5547-datolyapalma-phoenix-dactylifera.html
 
Ultima editare:
Sus