Lamai II

cristinaf

Well-Known Member
Daca e panza inseamna ca sunt paianjeni, larve, oua de paianjen, nu purici, iar Mospilanul n-are efect.
Milbeknock cred c-ar fi cel mai bun c-are efect asupra paienjenilor in toate stadiile de dezvoltare.
Daca nu Vertimec si repeti ca nu are efect asupra oualelor, omoara doar adultii. Mai e Nissorunul, dar asta are actiune asupra oualelor, dar nu si a adultilor complet dezvoltati. Cam astea acaricide stiu eu.
 

victor

Active Member
Am și eu 2 lămâi mari, 2 mijlocii, 4 mici și 17 butași puși la înrădăcinat.
Și lămâii mei sunt vizitați de păianjenul roșu și de păduchele țestos.
Din păcate păianjenul roșu se combate foarte greu, asta pentru că trebuie distruse ouăle, larvele, dar și păianjenii maturi.
Nissorun combate ouăle, dar nu și maturii în totalitate.
Vertimec este util numai pentru prevenție, nu și atunci când plantele sunt deja infestate de păianjeni.
Milbeknok este cel mai eficient atunci când lâmîii sunt deja infestați cu acești acarieni.
Combate atât maturii, cât și ouăle și larvele.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Vertimec e f eficient la adulti in stadiul de avertizare ,e bine sa cunoastem mai bine ca sa nu dezinformam.
 

victor

Active Member
Nu vreau să dezinformez, dar am făcut tratamente la lămâii mei cu aproape toate acaricidele și rezultatele au demonstrat cele relatate de mine
.Odată instalati, păianjenii sunt foarte greu de combătut.
Când ai unul sau doi, este mai ușor, dar în cazul meu este mai greu, mai ales că sunt soiuri diferite.Doar unul a fost atacat și de păduchele țestos, restul de păianjeni, cu toate că sunt toți la un loc(balcon)
Mibelknok a dat cel mai bun rezultat.
Tratamentele preventive sunt cele mai eficiente, dar și umezeala din aer sau pulverizările cu apă(dimineața devreme) reduc riscul apariției păianjenului roșu.
 

marq

Member
Daca "puricii" minuscul sunt portocaliu-roscati atunci sunt paianjeni rosii,intreaba la magazinele de specialitate pentru remedii. Si eu ma lupt cu ei, la un mandarin, sunt tare enervanti si scapi greu de ei.
 

liliput

Member
Buna seara.Avem 2 lamai mari,altoiti de 3 ani,le-am asigurat pamant pentru citrice,apa de ploaie,lumina suficienta,dar nu fac flori.Cum putem sa-i ajutam?
 

LadyBug

Well-Known Member
Ciudat, citricele infloresc mult daca au soare mult, sigur altoiul e de la un citric care face fructe?
 

victor

Active Member
Eu am puieți care s-au prins direct prin butășire.Unii au înflorit la 2 ani de la apariția primilor lăstari.
Anul acesta am pus 20 de butași, 10 în primăvară și 10 vara.cei din primăvară s-au prins(deocamdată 8, dar și cei 2 vor face lăstari).
Sunt sigur că la vara următoare vor înflori, iar cei din vară se vor prinde și vor înflori în toamnă.
Acum este iar o perioadă cînd lămâii vor înflori și vor vegeta.Unul din lămîii mei este plin de bobocei, lămîi mici, dar și mai măricele.
Eu le pun în perioada de vegetare bălegar proaspăt de vacă.Se întinde pe suprafața substratului un strat de bălegar.
În perioada premergătoare înfloritului le pun balegă de cal uscată.Bineînțeles că le tratez și cu suplimente nutritive, în funcție de necesități.
 

lelia

Well-Known Member
Victor ti-a dezvaluit toate secretele ,aceiasi reteta o folosesc si eu, dar din experienta am descoperit un amanunt in legatura cu inflorirea,aceasta se produce abundent dupa perioade scurte de seceta,adica planta sufera putin de sete,doar putin,apoi udata treptat si stimulata(eu folosesc vitaflora pentru citrice)va produce flori si mai apoi fructe.perioada de seceta nu trbuie sa aiba loc in timpul formarii fructelor,atunci se uda regulat,altfel se vor scutura si se pierde un rand de fructe.
 

liliput

Member
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.Am gasit si raspunsul asta undeva,cred ca danero l-a dat:
''La unele cresteri , mugurii de rod se pierd pentru ca printre ramurile bune cresc si lastarii lacomi care nu doar ca fura hrana dar si sunt neproductivi

Pentru a forma mugurii de rod , tunderile se fac in asa fel incat la fiecare tundere sa nu tunzi mai mult de 10-20% din coroana si mai ales doar ramurile crescute prost altfel maturizarea va a avea de suferit si mugurii nu vor mai produce decat frunze.''

Poate fi si asta un motiv?Poate nu e tuns bine.

Nici macar nu stiu care e perioada de vegetare si cea de inflorire.
Altoiul este de la un citric care face fructe,da.Si sa inteleg deci ca inflorirea depinde mult de ingrasamantul (balegarul) dat pentru ajutorul copacelului? Sau de ce anume depinde?
Multumesc mult.
 

lelia

Well-Known Member
Se pote sa fie si tunderile un motiv,eu nu ma pricep,lamaiului meu ii tai doar lastarii care ies din forma lui,e foarte batran si il tin la inaltimea holului in care ierneaza. Poti pune fotografii, iar Dan cand intra si are timp iti va spune ce si cum sa tai.
Perioada de vegetare este atunci cand dupa un timp in care planta a ,,dormit'' produce lastari ,frunze, flori...
inflorirea depinde si de ajutorul subtantelor nutritive dar nu numai,toate elementele sunt importante, apa, lumina, sol, etc.
 

marq

Member
Frunzele ingalbenite denota si ceva carente sau arsuri de soare. Citricii fructifica pe ramuri de ordinul 4-5 sau mai mult, e posibil sa aiba si ai tai spre varfuri dar i-ai lasat sa se lungeasca prea mult fara sa intervii; in primavara ar trebui sa tai masiv din ei dar pentru a nu le strica echilibrul procesul de modelare/reducere iti va lua mai multe taieri. Te va lamuri Dan daca e pin zona.
 

liliput

Member
Citricii fructifica pe ramuri de ordinul 4-5 sau mai mult, e posibil sa aiba si ai tai spre varfuri dar i-ai lasat sa se lungeasca prea mult fara sa intervii; in primavara ar trebui sa tai masiv din ei dar pentru a nu le strica echilibrul procesul de modelare/reducere iti va lua mai multe taieri.
Multumesc.Deci ii lipseste ingrasamantul si n-a facut flori datorita cresterii necontrolate?Va rog,cine se pricepe,sa ma ajute sa-nteleg cum ii vom taia in primavara.
 

Chiharu

Member
Buna tuturor, am revenit cu cateva intrebari despre lamai. Lamaiul meu moare incet si sigur si nu stiu ce are. La sfarsitul lui septembrie a fost atacat de paiajeni, pe care i-am tratat cu vertimec
Dupa ce am scapat de ei, au aparut cosenile. Pe astea le-am tot adunat cu betisorul inmuiat in spirt, am stropit cu apa cu spirt, si am spalat frunzele cu apa cu sapun...o vreme parea ca e ok. Lamaile cu care l-am adus in casa au crescut, a inflorit in doua ture si desi nu am scapat de nemercii de pradatori, se tinea pe picioare.
Problema e ca de vreo 2 saptamani au inceput sa cada frunzele si apoi sa moara crengile de pe care au cazut frunzele. Nu e vorba doar de crengute ci si crengile mai batrane. Azi a pierdut si una dintre lamai. Incet si sigur moare creanga dupa creanga si nu stiu cu ce sa il ajut.
Ultima oara am stropit cu mospilat pt cosenile, acum vreo 2 zile. Ma gandeam sa schimb si pamantul.
Voi ce parere aveti? Ar ajuta la ceva, sau pot sa imi iau gandul de la el?
https://chiharu.sunphoto.ro/Lamai_bolnav
 

Raptoe

Member
Uite ce a trebuit să fac ca să-l stabilizez după ce am avut problemele ca ale tale.
Inventii...căldura la picioare permanent, lumina extra, căldură într-o camera pe care nu as încălzi-o..
De 2 saptamani a intrat in vegetație și a izbucnit peste tot in muguri. Iarna viitoare îl duc la subsol.

Problema la mine cum mi-a zis si Danero, prea multa apa rece la rădăcina..iti putrezezesc rădăcinile la el. M-am documentat de mi-a venit rău...ai si ceva deasupra pe pământ care impiedica evaporarea apei natural.

Nu vreau sa dau sfaturi cand vine vb de lamai dar incearca sa încălzesti ghiveci ul cu luminitele de la brad si nu ii mai da apa. Si placa de scartietoare sub el dacă nu ai pardoseala cu încălzire....
 

Atașamente

Sus