lamai bolnav

danero2004

Well-Known Member
Moderator
si uscat ce inseamna , eu am cititor de umiditate si la jumatatea ghiveciului imi arata umed dar la suprafata 3 cm e uscatel.
Ee cu sera e alta problema , interesant ca aplici aceiasi metoda ca la pomii fructiferi cu taiatul la noduri inferioare mai putine.
mersi
 

sicora fabian

Active Member
Depinde ce-ţi indică umidometrul, umiditate absolută sau relativă. Ia 2 ghivece, unul cu pământ uscat şi unul cu pământ abea udat, măsoară-l întâi pe cel uscat apoi pe cel ud si-ţi faci o idee. Umiditatea ar trebui să fie la jumătate, la nivelul rădăcinilor. De unde-l ai?
 

sicora fabian

Active Member
bogdan_g a spus:
care ar putea fi motivul (sau motivele) pentru care la citricele mele se ingalbenesc frunzele (cele mature)?
Floria a spus:
bogdan_g a spus:
care ar putea fi motivul (sau motivele) pentru care la citricele mele se ingalbenesc frunzele (cele mature)?
Motive pot fi mai multe. Unul dintre ele ar fi apa in exces sau lipsa.
danero2004 a spus:
Viata unei frunze e de 18-24 luni cel mult dupa care sinteza nu se mai efectueaza ,dar exista mai multe feluri de "ingalbenire"


Ingalbenire simpla pe ax e imbatrinire naturala

Ingalbenire pe langa ax care ramane verde , lipsa nutrienti sau lipsa magneziu (epsom salt)

Ingalbenire in puncte , lipsa fier , adaugare chelati de fier sau solutii citrice cu microelemente printre care si chelati de fier

etc

pune ceva poze sa vedem daca te putem ajuta caci nu putem vedea ce vezi tu
bogdan_g a spus:
<a><img src="http://i437.photobucket.com/albums/qq97/bogdan_gubandru/plante/IMG_2547.jpg" border="0" alt="Photobucket"></a>
<a><img src="http://i437.photobucket.com/albums/qq97/bogdan_gubandru/plante/IMG_2552.jpg" border="0" alt="Photobucket"></a>
haplea82 a spus:
posibil trecerea brusca din mediul interior al casei la mediul exterior,prea mult soare ,variatie de temperatura,etc
asta poate fi una din cauze
bogdan_g a spus:
hmmm ..., sunt scoase afara de la inceputul lunii martie (aproximativ)
haplea82 a spus:
atunci nu-i asta.poate prea multa umiditate,poate ploua direct pe ei sau ii uzi prea mult si radacinile au prea multa umiditate +frigul din aceasta primavara =radacini afectate
daca pamintul este umed,uda-i mai putin,atunci cind compostul se usuca 1-2 cm in adincime si in nici un caz nu folosi ingrasaminte
danero2004 a spus:
o poza mai la distanta nu ai ........ca nu mai am in camera cum sa ma mai duc cu scaunul in spate .... :rofl:

deci asa din frunzulita aia ...

Pete maronii ...carente grave de fier
pete galbene pictate .....carente de fier si magneziu

culoare pala a frunzelor , radacina prea uda /sol prea acid si nu asimileaza corect magneziu/ lipsa magneziu

alte intrebari ?
eventual o poza mai de sus daca tot ai aparat bun sa poate sa se dea zoom natural
bogdan_g a spus:
danero2004 ... multumesc pentru ajutor. probail ca ceeace ce ai spus tu este adevarat. acum, daca imi spui si cum pot sa corectez lipsurile, sincer, iti raman dator. despre poze, urmatoarele vor fi cu siguranta mai bune.

respect,
bogdan.
 

sicora fabian

Active Member
acata a spus:
Salutare. Apelez si eu la specialistii de pe forum pentru o problema la un lamai.
Este inflorit si aparent ii merge bine. Insa vlastarele noi care ii dau, dupa cateva zile se usuca. Mai reusesc cateva frunze sa se dezvolte, insa de regula moare tot vlastarul nou si oricum varful moare. Arata parca ar fi degerat (culoarea devine neagra). Aveti idee ce poate fi? Vizual nu se vad nici un fel de daunatori.
Multumesc.
melimeli a spus:
asa arata si lamaiul lui mami,cred ca in casa e prea cald si aerul prea uscat :nu stiu: in fiecare an asa e cand sta in casa ,primavara cand il scoatem afara isi revine :) nu se mai usuca lastarii noi :wink:
sicora fabian a spus:
Aerul este cald şi pământul rece.
acata a spus:
Ok. Deci sa inteleg ca aerul e foarte uscat. Pamantul insa nu este rece, pentru ca nu prea are cum. Sunt in general 18-21 de grade acolo unde il tin (in functie si de temperatura de afara).
Daca pulverizez frunzele in fiecare dimineata cu apa la temperatura camerei, ar trebui sa ridic umiditatea. Vedeti alta solutie? Ma gandeam de asemenea sa cumpar un umidificator de camera, mai ales ca e bine si pentru orhidee.
dana_rusu a spus:
Ridica ghiveciul de pe parchet pune sub el distantiere,poate este in curent
sicora fabian a spus:
Vorbeam de temperatură, nu de umiditate. Şi lumina este insuficientă. Încă o lună şi trece.
aleynad a spus:
Chiar daca aerul in camera este cald si uscat, podeaua este rece, asa ca poti urma sfatul Danei sau poti pune sub ghiveci o bucata de spuma (care are rol de izolare termica) sau daca nu ai poti pune si o bucata de PAL.
acata a spus:
Lamaiul nu este pe podea. Este pe un suport de 1 m inaltime. Din cauza asta ziceam ca ghiveciul nu e rece. Nu e nici in curent. Sper sa mai dureze doar 1 luna asa cum ziceti. :)
Insa nu ar fi normal ca tot lastarul sa moara? Unele frunze insa deja au ajuns la maturitate din lastarul respective si au murit cele de la baza si varful. O sa incerc sa pun niste poze.
 

haplea82

Member
si eu cred acelasi lucru!umiditate mare in pamint+temperaturile scazute +soare cind acesta a fost f puternic ,toate acestea au afectat frunzele batrine!daca ar fi o lipsa de fier aceasta s-ar manifesta la frunzele noi si nu la cele batrine,adica frunzele noi ar fi galbene si s-ar dezvolta greu si nu cele batrine deoarece fierul odata asimilat ramine in respectivul organ verde si nu se pierde.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
cum credeti dar nu sunt de la soare petele galbene .

Pot fi intre ele si unele arse de soare daca bineintelles ai dus prea repede lamaiul afara dar frunzulita aia de jos arata si alte chestii

Deficiente la lamai

magneziu fier zinc si alcalinitate in sol etc




Boli la lamai

paianjeni , paduchi , leaf miner , cancer , leproza , radacini putrezite etc

 

haplea82

Member
ai perfecta ,dar in logica ta exista o fisura!in cazul acesta DOAR frunzele batrine sufera aceasta decolorare!daca ar fi vorba de o carenta de elemente atunci in special frunzele noi ar fi afectate!in cazul deficitului de fier ,frunzele care care sint verzi ,ramin verzi si frunzele noi sint galbene,lucru care poate fi usor observat in cazul transplantarii in soluri sarace in fier sau bogate in calcar.
 

bogdan_g

Member
am aplicat ingrasamant + insecticid, am aranjat ghivecele astfel incat sa fie, oarecum, mai ferite de soare direct, am 'reglat' frecventa udarilor ... acuma,... astept sa vad rezultatele masurilor luate
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
ghivecele pot sa se incalzeasca pana pe la 25 grade fara efecte daunatoare din contra chiar benefice...peste 25 apare incetinirea

Eu nu stropesc personal cu chimicale decat in caz de urgenta urgenta(multe din ele ard noi muguri chiar si diluate) , udarile nu pot fi ordonate vara deoarece zilele nu sunt toate la fel

succes
 

bogdan_g

Member
se pare ca ceva bun tot am facut cu 'tratamentele' aplicate ...:) de ce spun asta ... am decoperit cativa muguri florali la doua din citricele mele. sunt foarte bucuros din acest motiv ...
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
sa le feresti de substante etilice si seara sa stropesti lamaiul cu apa calduta fara clor
 

bogdan_g

Member
clor ... nu am (stropesc cu apa din put) poate doar temperatura sa cauzeze ceva probleme, fiind rece, iar despre substante etilice nici atat.
am sa pun paa intr-o galeata (sau ceva...) cateva ore inainte de udare.
multumesc oricum pentru ajutor si sper sa beneficiez de el in continuare.
respect, bogdan.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
etilice pot fi , de ex ingrasamant foliar BIONAT ...mere ....pere in descompunere pe langa pom etc

succes
 

bogdan_g

Member
motivul bucuriei :
<a><img src="http://i437.photobucket.com/albums/qq97/bogdan_gubandru/IMG_2569.jpg" border="0" alt="Photobucket"></a>
 
Sus