lamai bolnav

danad

New Member
o rugaminte foarte mare pentru cei care au experienta

lamaiul meu este bolnav,
pe frunze , partea de sus are ceva lipicios, iar pe partea de jos a frunzei are ceva maroniu, daca sterg cu ceva se ia,
cum pot sa-l tratez?
multumesc, apreciez foarte mult un sfat de la voi
duminica placuta
 
lamaiul dvs este atacat de "paduchi testosi" (faiomasele "cosenile") -petele maronii- iar substanta lipicioasa sunt ceea ce ramane in urma hranirii acestor insecte (excrementele). Va recomand sa nu mai stergeti frunzele cu nimic deoarece nu faceti decat sa intindeti ouale su larvele peste tot.
Tratament:
Calypso, Confidor, Actara, Mospilan - concentratiile le gasiti pe ambalaj (cca 0.1-0.15%)

Stropiti planta cu solutia de insecticid abundent astfel incat sa ajunga in sol. Substantele fiind sistemice sunt absorbite de planta atat prin partile verzi cat si prin radacini.
Alternati la 14 zile unul din produsele de mai sus in urmatoarea ordine: Calypso - Actara - Confidor - Mospilan. Daca infectia nu este puternica atunci sunt suficiente primele 2 tratamente din serie.
In solutia de stropit va recomand sa adaugati si un ingrasamant foliar lichid care ajuta la vehicularea chimicalelor folosite ca tratament si la refacerea plantei bolnave.
 

aura62

Member
Si eu am avut acesti paduchi la dafin. Am spalat frunzele si tulpina cu apa si sapun (cu un buretel mai aspru - tare greu se desprind...), am curatat cu atentie fiecare frunzulita in parte ( aproape o jumatate de zi), am schimbat si pamantul si vasul care oricum trebuia schimbat. Acum a inceput sa-si revina si l-am scos pe balcon, la soare. Sunt pregatita si cu insecticid in caz ca mai apar, dar sper ca a scapat si nu mai am nevoie de insecticid (daca nu, il trec din nou la baita cu spuma de sapun :) ).
Poti sa citesti si aici despre paduchele testos:
http://www.egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=2863
 

danad

New Member
multumesc foarte mult
cred ca am scapat pe moment , am scos lamaiul pe balcon si a dat cateva frunzulite, cred ca si-a revenit
o primavara frumoasa si plina de flori
 

ACHIMENES

Member
Pe tulpina sau pe petiolul frunzelor te-ai uitat? :?
Eu am avut aceeasi problema, saracul lamai avea peste tot paduchi :cry: :cry:
 

sicora fabian

Active Member
danero2004 a spus:
Hello , am si eu aceiasi figura si tocmai imi facuse si mie prima floare si a ramas fara frunze , acum eram obisnuit din alte episoade hibernale sa i cada frunzele dar acum incepe sa i se innegreasca si ramurile la varfuri.
Are cineva idee de la ce poate fi si cum se poate remedia, va multumesc tuturor celor care ma ajutati sa l salvez
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Nu , mi s-a mai intamplat dar nu pot localiza cauza acestui fenomen , ce stiu clar e ca de la mutarea din exterior cu multa lumina la interior cu mai putina lumina si un pic mai frig atrage dupa sine caderea frunzelor-pornirea florilor de toamna si coacerea fructelor.
Acum cu caderea frunzelor sa zic ca sunt impacat caci am citit ca e cam normal sa fie asa , iar legat de lumina,am deja la ei doua neoane Fluora Plant ptr crestere , dar ceva anume : poate ca i-am stropit cu apa si apa a stagnat pe ramurele si a provocat innegrirea varfurilor :? .Poate nu le place ca in apa la venirea in casa era insecticid si fungicid.....
Ceea ce ma pune "pe jar " sa zic e ca fenomenul caderii frunzelor si al innegririi ramurilor la varf se petrecea deobicei prin ian-feb deci cu putin inainte de venirea primaverii , asa ca revenirea lui era usoara dar acum vb de nici macar inceputul iernii si deja experimentez asa ceva.Si ceea ce e bizar e ca din niste clemetine ma jucasem cu semintele si am obtinut plantute si dupa stopirea cu apa au patit 3 din 7 acelasi lucru , caderea si innegrirea varfurilor de crestere.
Tragedia e doar anu asta ca se pare ca la mine in apart. nu le place si il voi duce la teren unde am 10C si ii voi lasa acolo.
L-as fi dus si acum dar cred ca e prea tarziu si nu e indicat.

O chestie totusi ce am descoperit e ca udarea excesiva , nu in sensul de noroi :D . dar fara a o reduce odata cu venirea toamnei face ca la radacina sa fie un balot de radacini umede si reci , care chiar daca nu provoaca putrezirea radacinilor (in cazul meu destul de frumoase si sanatoase) provoaca caderea frunzelor.
Un prieten foarte "lamaist" :mrgreen: a zis ca lui nu i cad deloc frunzele sau nu are fenomenul asta si ca pe timp de iarna doar mijlocul ghiveciului nu se usuca in rest asa ii tine .
Sper ca nu am obosit pe nimeni cu problema mea si sper ca din cunostintele tuturor reusim sa crestema cest minunat copacel.
Va doresc lamai parfumate si copacei frumosi :rofl:
 

sicora fabian

Active Member
Nu trebuie să te "împaci" cu gândul căderii frunzelor, slăbeşte planta! Nu are şi scurgeri de clei pe ramuri? Şi mai fă-ne câte o vizită pe Grup Moldova! N-ai ce pierde! Te aşteptăm!
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
ok :D
acum citiva ani am avut clei pe trunchi si nu stiam ca e de la insecte , dar am avut doar o data aceasta problema.
 

sicora fabian

Active Member
Daca spui ca au inceput sa se innegreasca dupa ce l-ai bagat in casa, atunci cateva posibile cauze ar putea fi apa rece cu care uzi, umezeala in exces, ori socul termic provocat de trecere de la frig la caldura, fara acomodare(acesta cred ca este motivul si pentru caderea frunzelor), dar si temperatura mai mare in aer decat in pamantul din ghiveci.
Mai vorbim si mai vedem.
Ai promis ca vii si tu pe Grup! :(
 

sicora fabian

Active Member
Danero, nu ma refer la "roua de miere" de la afide sau alti daunatori, ci la picaturi de clei scurse din scoarta(se mai intampla si din frunze, dar de astea nu mai ai! :rofl: ) Deci, care ar fi cauza innegririi lastarilor? Caci sigur este vorba de cei tineri!
Da, am auzit de "aprubare", dar am mai auzit ca esti cu fundul in doua luntrii!
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
sicora fabian a spus:
Deci, care ar fi cauza innegririi lastarilor? Caci sigur este vorba de cei tineri!
Pai aici doream ajutor ca daca stiam eu nu mai puneam intrebarea , dar fiindca stiu cite ceva am vazut acest fenomen doar dupa ce am stropit pe el cu apa cu solutie........deci :? ...90% apa dar lipsesc totusi cei 10% sa fiu sigur si asta ma impiedica sa iau vreo masura :D

sicora fabian a spus:
.......dar am mai auzit ca esti cu fundul in doua luntrii!
Dorinta a fost a ta si a albelei deci daca incomodeaza ma lipsesc , cine ma cunoaste ma stie si cine ma stie e persoana de care am nevoie.

Va multumesc ptr intentie totusi
o seara buna si flori floricioase :)

L.E...si as dori sa ramanem la subiect , cu o rugaminte , faptul ca fac sau nu parte din vreo grupare anume, nu imi va salva lamaiul ...deci,mersi de intelegere.
 

sicora fabian

Active Member
Danero, raspunsul plantei la fitotoxicitate este necrozarea frunzelor si uscarea lor pe planta! Caderea in masa a frunzelor este efectul unei afectiuni fiziologice, a dereglarii metabolismului plantei.
Iar uscarea varfurilor lastarilor tine de factorul apa: Prea multa, prea putina sau prea rece. O alta explicatie ar fi o carenta de fosfor(ori lipsa ori prea mult azot care il blocheaza ori il slabeste ca rezistenta la factorii de stres), dar ai spus ca a aparut in momentul introducerii in casa, de aceea am intrebat si am exclus-o.
In ceea ce priveste luntriile, daca ma incomodai, nu te invitam. Am facut-o cu placere, si am mai facut-o si acum cateva luni, pentru ca am vazut ca te pricepi si mai ales ca esti iesean de-al meu, poate ne mai intalnim, ca avem un oras frumos si multe de discutat! :D
 
D

dyayzh

Guest
Sa o vad si pe asta :eek: Ca numai refuzuri am avut din partea lui... :(
 

sicora fabian

Active Member
Si din partea mea, Danero. :D
In octombrie mi-a adus cineva un lamai si un mandarin, cu frunzele cazute aproape in totalitate si cu varfurile lastarilor uscate, dar si cu fructe. Le-am schimbat ghiveciul(chiar era nevoie, pamantul foarte tasat, prea umed desi radacinile inca erau sanatoase) si i-am dat jos aproape toate fructele(neavand frunze, nu faceau decat sa consume hrana din lemn) si i-am lasat asa. Marti(16-11-2009), deci saptamana asta, am intrat un pic in lastari, pentru ca deja au inceput sa creasca cei noi prilej cu care i-am facut si taierile de rodire si formare si corectie a coroanei(unii lastari i-am legat cu sarma, ca pe bonsai) si i-am dat jos aproape toti bobocii, caci avea multi. Astept sa vad cum evolueaza si voi mai intra inca o data peste vreo doua luniiar la taieri. Am uitat sa spun ca-i imbaiez zilnic prin pulverizare cu o solutie slaba de ingrasamant foliar, pentru ca trage si prin scoarta si sa-l ajut un pic.
La ai tai, tot cam asa ceva le-as face!
Succes si sa te bucure cu aroma lor!
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
spui ca au inceput sa creasca cei noi , si ma intreb cum ai reusit , caci soarele de prin sept nu prea s-a obosit sa ne viziteze des , zi mi ce conditii ai avut la ei. Si inca ceva tu zici ca e bine sa intri la taieri iarna atunci cind nu mai are frunze ? nu e un stres suplimentar asta ?
Tare as vrea si eu sa l ud da mie frica sa nu porneasca iar innegrirea varfurilor.

O zi minunata
 

sicora fabian

Active Member
Am seră, Danero. Uzi doar la nevoie, când se usucă pământul. Dacă le-a căzut frunzele, scurtez lăstarii pentru a rămâne mai puţini muguri, să nu consume multă hrană când cresc. Am 16-20 grade.
 
Sus