Lamai bolnav

specter

New Member
Buna ziua,
Am primit un lamai foarte frumos si plin de lamai . Dupa o perioada acesta a inceput sa faca niste paduchi lanosi .
Am schimbat vasul cu unu mai mare si am cumparat pamant de citrice , deoarece vasul era prea mic.
Apoi am inceput un tratament cu Mospilan o data pe sapt am pulverizat pe frunze si ramuri pentru a scapa de acei paduci.
De aici totu s-a dus in jos. A inceput sa ii pice cate o frunza cate o frunza, o ramura sa se usuce iar florile unde incepuse sa ii dea lamai sa pice pe jos.
Dupa aproape 2 sapt a ramas fara frunze iar pe la varfuri a inceput sa se innegreasca ca si cum ar necroza .
Nu stiu ce ii mai pot face sa il salvez . Ma gandesc ca totu a inceput de la transplantarea in vasul cu pamantul de citrice.
Orice parere este de ajutor , sa il pot salva .
Va multumesc
 

crysty

Active Member
"Buna ziua,
Am primit un lamai foarte frumos si plin de lamai . "
-Buna ziua, Plantele la ghiveci sunt un cadou foarte frumos (si costisitor) dar problema e ca citricele cu fructe pe ele sau orice alta planta din comert (magazine ) sunt crescute si fortate in sere in conditii de mediu controlate, cam ca un om in coma tinut la aparate. Odata scoasa planta din mediul ei fortat din sera o mai haraie cat sta prin magazine (de regula florarii cu aer conditionat rece pe timp de vara ca sa le induca o usoara hibernare) dar odata cumparata si adusa acasa planta nu se poate adapta pentru ca conditiile difera mult.

"Dupa o perioada acesta a inceput sa faca niste paduchi lanosi . "
- Plantele nu fac paduchi din senin ,ele capata oua sau daunatorii vii de la alte plante care au fost in apropierea ei. Tot asa cum si omul nu raceste conform batranilor doar ca deschis geamul sau ca e curent, ci trebuie sa contracteze virusul de la cineva sau de pe calea aerului.

"Am schimbat vasul cu unu mai mare si am cumparat pamant de citrice , deoarece vasul era prea mic."
- La ce am scris mai sus referitor la conditiile de mediu si adaptare, pot sa adaug si problema umblarii la pamant. La o planta cumparata recent nu se umbla la pamant (cel putin 2 luni as spune) ca destul are stres planta incercand sa se adapteze ,daca se mai umbla si la radacini atunci stresul e dublu.
Totusi daca nu ati dislocat pamantul deloc de pe radacini ci ati mutat intr-un vas mai mare si doar ati completat cu pamant imprejur atunci nu e problema grava.

"Apoi am inceput un tratament cu Mospilan o data pe sapt am pulverizat pe frunze si ramuri pentru a scapa de acei paduci. "
De aici totu s-a dus in jos. A inceput sa ii pice cate o frunza cate o frunza, o ramura sa se usuce iar florile unde incepuse sa ii dea lamai sa pice pe jos.
Dupa aproape 2 sapt a ramas fara frunze iar pe la varfuri a inceput sa se innegreasca ca si cum ar necroza ."
- Sa speram ca ati respectat dozajul la mospilan, dar pentru paduchele lanos si testos se recomanda Nissorun + Calypso, cate un plic, respectiv fiola , in 5-6 litri de apa . Dar inainte de a stropi planta cu chimicale era bun sa fi stropit planta inainte cu Amalgerol (care este o solutie antistress) sau orice altceva cu extract de alge (extractul de alge joaca rol de antistress la plante). Amalgerolul este si bio. Iar 100 ml ar trebui sa coste vreo 12 lei. Si il aveti si pentru la iarna ca antistress la frig. Daca inante de a muta planta si a o stropi cu mospilan ati fi stropit cu amalgerol , ati fi impuscat 2 iepuri deodata adica pregateati planta pentru transplantat dar si pentru stropitul cu insecticide.
Innegritul la varfuri e posibil sa fie vorba de o putrezire la radacina , probabil ati pus foarte multa apa sau sta apa in farfuria ghiveciului sau ghiveciul se videaza pe farfurie adica nu circula aer un pic intre farfurie si ghiveci sau aveti ghiveciul pus intr-o masca de ghiveci decorativa. Daca au aparut bacterii anaerobe la baza ghiveciului ar trebui sa simtiti la gaurile de scurgere un miros slab dar urat, a imputit.
Nu abuzati de ingrasaminte cand trasplantati o planta din comert, pamantul special nou ar trebui sa aiba ce ii trebuie pentru vreo 2 saptamani iar daca vreti totusi sa ii puneti ingrasamant faceti o proportie de solutie mult mai diluata decat se recomanda pe pachet ,pentru ca planta este in travaliu.

"Nu stiu ce ii mai pot face sa il salvez . Ma gandesc ca totu a inceput de la transplantarea in vasul cu pamantul de citrice.
Orice parere este de ajutor , sa il pot salva .Va multumesc "
- Mutati planta sa stea la lumina, la aer dar nu in soare . Faceti solutie diluata de amalgerol de 2ml (cred ca 2 picaturi inseamna 2 ml) la 1 litru de apa si stropiti planta , tulpina chiar daca nu mai are frunze , odata la 2 zile si tundeti ce e negru la varfuri pana portiunea verde.
Scoateti planta cu totul din ghiveci ca sa verificati pamantul daca este prea ud (fleasca) , daca miroase urat sau daca au aparut daunatori cum ar fi viermi minusculi, gazulite . Daca ati gasit ca este fleasca pamantul atunci scoateti pamantul nou fleasca si schimbati cu unul mai uscat (adica sa aiba umezeala standard din sac) si nu mai udati pentru ca sigur balotul de pamant de pe radacini va fi destul de ud. De udat incepeti udatul dupa vreo 4-5 zile cand umezeala excesiva din balot se duce si este absorbita de noul pamant mai uscat.
Dupa 2 zile de tratament (stropit crengile ) cu amalgerol ,adica a 4a zi calendaristica , pregatiti tratamentul cu nissorun + calypso, pensulati crengile cu solutie in special pe la varfuri unde se aduna paduchele si face colonii. Lasati asa pensulat cu calypso si o sa mai dati iar cu insecticid peste 7 zile. A 2a zi dupa ce ati dat cu insecticid puteti stropi sau pensula iarasi cu amalgerol. Repetati asa cu solutie diluata de amalgerol la fiecare a 2a zi. Cand au trecut 7 zile de la insecticid ,mai pensulati iarasi cu insecticid si stropiti cu pompita si suprafata pamantului dar si pe vas si pe dedesubt si sub farfurie adica si zona unde a stat la geam. Chiar daca paduchii ar fi murit din prima stropire e posibil ca sa fi lasat oua si pe sol sau pe tulpini iar cu a 2 si a 3 stropire cu insecticid ar trebui sa se distruga si generatiile noi care apar din pamant sau din tulpina sau din oua depuse. Deci tratamentul cu insecticid se face o data pe saptamana cu pauza de o sapatamana, de 3 ori in total. Chiar daca dureaza atat in cazul unei plante complete cu frunze, dar acesti daunatori isi pot lasa oua chiar dinaintea primei stropiri de aceea se impun 3 tratamente ca sa acopere si viitoarele generatii care au fost ascunse in pamant ,in oua, etc. chiar daca o planta nu mai are frunzele pe ea.
In privinta amalgerolului , efectul maxim dorit ar fi fost daca se stropea pe frunze, dar presupunem ca asimileaza umezeala si prin tulpina de aceea macar incercam chiar daca nu mai are frunze. Se poate stropi si solul cu amalgerol. Nu amestecati amalgerolul cu insecticide si nimc altceva inafara de apa. Amalgerolul contine si uleiuri din plante si e posibil sa vedeti ca nu se dizolva in apa din prima, ori mai asteptati si agitati pompa cu care stropiti (pompa de la stropit geamurile e buna si aia) si e posibil sa vedti ca pana la urma s-a dizolvat in apa sau folositi o apa un picut calduta ca sa dizolve uleiurile din amalgerol mai repede daca nu aveti rabdare...
De udat planta puteti uda si cu apa de canal dar sa nu fie foarte rece, o lasati sa stea in bidon cu o zi inainte. Dar udati doar cand vedeti la suprafata ca se usuca pamantul. Si cel mai bine sa udati prin imersie, de jos in sus adica scufundat vasul in castron cu apa pana da semne ca incepe sa se umezeasca un pic pamantul la surafata, adica sa stea chiar si 2-3 ore la udat.
Continuati intre timp stropitul cu amalgerol pana se consuma solutia . Daca incep sa apara muguri foarte mici in locul frunzelor atunci nu mai pensulati ci folositi o pompa ca sa rupeti mugurii mici cu pensula.
Plantele de citrice din comert au fost fortate cu stimulente sa infloreasca si sa rodeasca iar daca se recupereaza adica incep sa apara muguri noi atunci puteti spune ca aveti mare noroc, dar nu mai sperati la flori si fructe prea curand ,pana nu ajunge copacelul la o maturitate sa se faca mai mare si asta poate insemna chiar si 2-3 ani daca nu si mai mult sau de la anul sa faca macar o floare. Depinde, poate aveti noroc. Recuperarea masei foliare va dura destul de mult iar citricele nu fac flori si fructe pana nu au destula masa foliara sanatoasa si pana nu au ajuns la o maturitate naturala, daca nu mai sunt forati cu stimulente si conditii de sera.
Amalgerolul ar trebui sa ajute planta sa inmugureasca iarasi si abia peste cateva luni de zile cand are o gramada de frunzulite aparute se poate stropi cu un ingrasamant foliar sau stimulent , diluate, cum ar fi atonik sau cropmax .
Cititi si acest topic https://egradini.ro/forum/threads/lamai-bolnav.21108/
 
Sus