Lalele

claude

Well-Known Member
Moderator
Azi m-am apucat de scurmat in bordura cu lalele, ca sa vad cum sta situatia...situatia e naspa, am gasit coji gaurite, cativa bulbisori mici si cam atat :eek:f: In ritmul asta lalelele vad ca devin plante anuale, in fiecare toamna trebuie sa cumpar si sa replantez :x Nu cred ca-mi convine...
Voi le-ati verificat pe ale voastre?
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Cred ca s-a mai discutat de chestia cu lalele clasice nu?
Alea sunt ok...de restul numai cuvinte de bine :suparat: Mie personal mi-au disparut foarte,foarte multe.......
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Gabiuto, eu am mai avut si acum cativa ani olandeze si n-au avut probleme, dupa 3 ani a trebuit sa scot bulbii pentru ca asa s-au inmultit de nu mai reuseau sa se dezvolte, asa inghesuiala era acolo...Pe urma, de vreo 2-3 ani, se intampla faza asta, gasesc in pamant doar coji goale, gaurite
Am si cateva lalele de mai din cele vechi, fara fite, zilele urmatoare o sa scormonesc si la ele sa vad care-i situatia, daca pe alea le-a halit ceva sau nu :gandit:
Si nu stiu cu ce naiba sa dau ca sa nici nu distrug celelalte chestiute benefice din sol :roll:
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Doar la coropisnite ma pot gandi. Sau larvele lor. Erau niste granule albastre pe care le poti pune de jur imprejurul bulbilor. Le vei gasi apoi cu burtile in sus (pe coropisnite) :rofl:
Doar sa imi aduc aminte denumirea otravii.... :roll:
 

veretregn

Active Member
Am spus-o și o voi mai spune. lalele se plantează când începe școala, se scot când se termină școala. dacă atitudinea s-ar schimba cu privire la ele atunci sunt convins că bulbii s-ar multiplica și nu s-ar pierde. Lalele sunt magnet pentru boli și alți dăunători. Există șobolani care le mănâncă o grămadă de viermi șamd. Pentru a întrupe ciclul dăunătorilor se scot din pământ peste vară, atunci când toate vietățile sunt active. Hibridizările repetate își pun amprenta asupra rezistenței plantelor. Rotația culturii este de asemnea importantă. Este multă muncă, știu...
 

anasstasia

Active Member
Sincer, decit sa le scot, mai bine le pierd. E mult prea multa munca...Anul acesta am lasat si gladiolele in pamint. O mare parte din lalele cred ca le-am pierdut oricum anul acesta, pentru ca peste ele cred ca s-a turnat cimentul aleilor (nu eram acolo, iar muncitorii au judecat cit au putut) :(
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Si mie mi se pare o chestie teribila sa le scoti in fiecare an si sa le replantezi :roll: Eu in toamna asta am racait prin toate zonele cu lalele si am replantat cat de cat, dar ce e foarte enervant e faptul ca nu am mai marcat zona fiecarei varietati, in primavara, iar la anul va fi un talmes-balmes :eek:f:
 

anknic

Active Member
mai ai timp sa scoti gladiolele :) de fapt se scot fix dupa prima bruma. iti garantez ca si daca rezista peste iarna in pamant (mie mi-au rezistat cateva sub garofite), nu vor mai inflori la anu'.

cu lalelele...eu am cateva rosii antice care isi fac treaba an de an, toamna trecuta am primit 3 bulbi de galbene, nu am scormonit dupa ele (nici nu imi mai aduc aminte fix unde sunt :oops: ), da' sper sa iasa si la anu'. ma tot tentau si altele...chiar rau in toamna asta, da' mereu ma gandesc la discutiile de aici cum ca nu rezista...da' cred ca am sa iau niste bulbi si fac ce zice horia (numai sa imi amintesc sa le pun semne...)
 

anasstasia

Active Member
Eu nu vreau sa-mi mai bat capul cu scosul an de an. Am atitit trandafiri, milioane de musuroaie, nici nu am posibilitatea sa incep sa forez prin pamint sa vad pe unde sint (evident ca nu am habar pe unde sint plantate).
 

anknic

Active Member
mda...pt.asta eu mi-am facut alee de gladiole (aka fix in mijlocul imensei mele gradinite de flori de 3x3 m am o alee de 30 cm latime :) )
 

anknic

Active Member
sa iti fac lista cati trandafiri sunt acolo? si cati bulbi....si cate altele? numai gladiole au fost peste 50 de bulbi :)
 
Sus