Lalele

cornelia

Fondator
Membru staff
N-am luat soiul asta. Am fost mai impresionata de altele. :)
Adica astea: Mistress, Monte Sweet, Flaming Flag, Super Parrot, Blue Parrot, Apricot Fox, Innuendo, Black Parrot, Queensland, Angelique, Happy Generation

Nu cred ca au iesit toate, dar macar am incercat.
 

ghia_don

Active Member
Ice Cream au bobocii mari..sint foarte curioasa cum vor inflori..sper sa nu fiu dezamagita ca si dl Popescu.. :(
 

nicol

Member
anasstasia a spus:
Si ti-ai cumparat propriile lalele????? :eek: :eek: :eek: :rofl:
Scuze, insa intr-un fel amar, este amuzant. Sau am inteles gresit?
:rofl: Nu, nu mi-am cumparat propriile lalele. Ar fi fost culmea- culmilor! :rofl: :rofl: Saptamana trecuta am cumparat niste lalele din piata(cu bulbi, aranjate frumos in pahare de unica folosinta). Vanzatoarea, o tanti care pretindea ca locuieste la sat si ca le scoate din propria gradina. Ieri, schimband traseul de mers la serviciu, am observat lalele identice cu cele cumparate de mine in scuarul de care are grija Primaria( exact aceleasi soiuri, aceeasi inaltime). Se vedea cu ochiul liber ca rondurile respective fusesera bune jumulite!Instantaneu, mi-am dat seama de unde proveneau florile cumparate de mine! Asadar, am cumparat lalele furate din scuar.
Dar, duminica dimineata am constatat ca cineva s-a autoservit peste noapte cu foartee multi bulbi de crini din gradina mea. Tot ce-i posibil ca ei sa fi avut aceeasi destinatie ca a lalelelor- piata.
Concluzia mea, nu mai cumpar din piata plante furate!
 

tama

Member
fff frumoase lalele voastre.
ale mele nu sunt asa, desi sunt aduse de marid din olanda :(
acum 3 ani mi-a adus 100 bulbi de lalele negre cica :eek: , si a fost numai una singura, care vad ca anul asta nu a mai aparut :cry:
din pacate soacra mea a pus gunoi de grajd in toata gradina sia pus cam mult. bietele flori abia si-au facut loc sa iasa.
am vrut sa mai arunc din el, dar cum nu-i gradina mea ... nu am putut.
anul trecut au fost mai multe, acum parca s-au injumatatit, dar ... exista o explicatie: ori s-au adancit prea tare si nu au putut iesi, ori ... a scos socrella din ele si le-a dat pe la vecine :)
anul asta le vom scoate pe toate pt ca trebuie sa-mi dea si mie din ele
aici sunt inflorite anul acesta, dar le voi cauta si pe cele de anul trecut
http://tamma.sunphoto.ro/flori__gradina_2012/pagina5
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Parerea mea personala si constatarile din ultimii ani:bulbii olandezi cred ca sunt facuti special pentru a dura numai un an sau doi.Se topesc pur si simplu ca sa tot cumperi :mrgreen: si zau ca nu e gluma.De ce lalelele noastre neaose rosii,galbene etc... nici nu dispar,nici nu cad in adincul pamintului,nici nu se topesc????
Dati-mi o logica explicatie ca poate sunt eu tuta si nu pricep ce se intimpla cu ele.Daca ma uit la i albumele mele din anii trecuti si ce e acum in gradina nici nu imi vine sa cred :x Unde au disparut ca eu nu le-am facut nimic.In schimb cele clasice sunt ok la locul lor :D
 

fixpix

Active Member
Draga Gabiuta, idea ca bulbii sunt facuti special sa tina un an doi e cam... puerila.
Si nu cred ca exista asa ceva.
E ca si cum un crescator de caini ar vinde pui care nu traiesc mai mult de 3...
E chestie de ghinion, de ce fel de gradina si pamant ai, de clima... la o adica una e Olanda si alta e Romania. Ma bazez pe intuitie, ca mai mult de aeroportul din Amsterdam nu am avut ocazia sa vad din tara aia.
Sau de noroc/ghinion.
De cartite!
De ce-o fi...
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Eu ii dau dreptate Gabiutei. Nu e deloc puerila ideea, in realitate chiar asa se intampla. In stratul meu de lalele am alternat acum cativa ani diverse culori. Dupa 3 ani, un singur soi a supravietuit si s-a imnultit, unele rosii. In rest, cele negre si bicolorele s-au "evaporat" ca prin farmec. Si nu cred in povesti cu "daunatori" din sol care rontaie selectiv, "imi plac bulbii astia de lalele, aia de la 50 de cm distanta de ele, aia de la 1m, dar nu ii mananc pe aia de la 25 si 75cm, ca sunt rosii" :rofl:.

O experienta asemanataore am avut-o cu semintele de zorele. Proaspat achizitionate si plantate, au inflorit minunat, exact ce cumparasem. Cand am plantat insa semintele obtinute in primul an, surpriza: au inflorit zorele obisnuite. Culmea e ca am mai si daruit din semintele acelea, crezand ca vor iesi ce trebuie...
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Mai Fixule probabil ca e prosteasca ideea....Eu nu gasesc si nu m-a dus mintea mea la alta explicatie.
Cele cumparate prin 2007-2008 nu mai exista.Pur si simplu.
Nu se intimpla numai la mine.
Si din pura curiozitate:de citi ani ai acele lalele?

Da Carmen...ce sa zic?
 

carla

Active Member
Eu cred ca lalele dispar in principal din cauza solului, probabil retine prea multa apa, plus alte cauze care tin de cartite si alte mancatoare de bulbi. Eu am lalele olandeze care rasar an de an, ba chiar se inmultesc, unele s-au mai corcit e drept (adica au capatat diverse dungulite si modele interesante), dar de iesit ies an de an. Cele mai vechi la mine in gradina au 5 ani, plantate in toamna lui 2007
 

albela

Active Member
Si lalelele puse de mine in fosta gradina au iesti an de an, chiar s-au inmultit puternic. Numai ca cele mai sofisticate s-au corcit rau de tot.
 

dana

Member
Eu am incercat sa aplic o alta metoda dar tot degeaba.

Crezand ca pe timpul verii bulbii cauta racoare si se adancec in pamant i-am asezat in ladite de plastic si ladita ingropata.

pusesem asa - 1 ladita cu lalele galbene,1 cu lalele rosii,1 cu lalele negre chipurile si 1 cu lalele patate.

singurele lalele care au iesit acum si cred ca sfert din ce am avut sint cele rosii - 2 galbene si 1 neagra movulie.

restul au disparut si culmea,in toamna laditele erau pline de bulbi.

asa ca singura mea concluzie este ca toate florile olandeze sint facute in asa fel incat sa justifice productia in masa
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Cirtite,mincatoare de bulbi nu am.De retinut apa nici atit.Am/am avut in diverse locuri in gradina.Faptul ca si prietene de-ale mele din alte zone ale Bucurestiului au patit la fel m-a dus la concluzia asta.
 

sarselia

Active Member
Moderator
Gabiuta ma alatur si eu celor care iti dau dreptate.De-a lungul anilor am plantat diverse soiuri/specii de lalele care erau frumoas ein primul an maxim si in al doilea duca care ..pac!Dispareau ...
In schimb cele clasice rezista si vorba ta nici nu s-au adancit in pamant in asa hal incat sa nu infloreasca, nici nu au patit nimic.
Si eu zic ca aceste lalele olandeze sunt oarecum de unica folosinta.
Ma rog exista si exceptii ca altfel nu s-ar putea...
 
Sus