la cules de plante medicinale

A

Anonymous

Guest
Ma gandeam sa scriu cate ceva despre drumetiile mele in care culeg plante medicinale. Incep odata cu primavara devreme si in general culeg de pe langa manastiri.Se naste o simbioza speciala intre culegator,planta si spatiul manastiresc.Am de fapt,un fix cu culesul de pe langa manastiri.Gandesc ca plantutele de pe acolo sunt si mai tamaduitoare.Cand eram prin liceu anm citit in Science et vie despre un experiment facut asupra unui lan de grau de langa o uzina,care a crescut mai mic fata de cel plantat in extravilan si care avea in preajma doua difuzoare mari prin care se auzea muzica non stop.Pe aceeasi idee ma bazez si eu la cules.In decursul anilor am facut o harta cu plante si manastirile de pe langa care le culeg.
Enumar mmai jos cateva:
Caldarusani - leurda;
Pasarea -paducel,coarne,macese,porumbe;
Valeni de Arges trei frati patati;
Comana-dragaica,salvie,marul lupului,,cimbrisor,sulfina;
Cernica-hamei,coada soricelului,sunatoare,turita mare,sovarv;
Cheia-barba caprei,cretisoara;
Dridu-musetel,talpa gastei,urzica;
Sinaia-muguri de brad,coada calului;
etc,etc
Daca va intereseaza,va invit sa culegem impreuna
 

nutilepadat

Active Member
Defne si eu sunt o culegatoare de plante medicinale,eu le culeg de pe camp,padu ri .....nu am nici timp si nici posibilitati sa merg la cules pe langa manastiri :D dar sa stii ca este o idee minunata....cine stie poate ne vom intalnii vreodata :? sa mergem la cules,oricum vom tine legatura :wink:
 
A

Anonymous

Guest
incerca macar pe langa Sambata,pe Tranfagarasan ,sunt si multe plante,si cateva manastiri,catina e in patria ei,anul asta am cules-o de pe Valea Doftanei.In zona Fagarasului am stat cu cortul,la Porumbacu si am cules doua saptamani,cu ani in urma
 
A

Anonymous

Guest
Ma bucur,atunci te invit sa ne spui si tu ce mai culegi in primavara care vien,mai schimbam impresii,poate ca vine sezonul si imi scapa vreo plantuta,poate facem schimb de plante medicinale.etc,etc
 

nutilepadat

Active Member
:rofl: La Porumbacu ma duc in fiecare an cu cortul :rofl: ,dar in concediu,cu siguranta vom schimba opinii si plantute de ce nu :D ,eu sunt adepta ceaiurilor,zilnic beau cate un ceai ,imi plac foarte mult aroma lor
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Haideti la cules de plante medicinale,avem atatea ceaiuri de facut,atatea tincturi,prafuri,dulceturi,e musai.

Sa vedeti si voi ce am vazut dimineata ce frumoase erau traista ciubanului,ciubotica cucului,papadia,leurda,urzicutele,untisorul,toate ne implorau sa le culegem,dar nu pe ploaie.

Se pregatesc si mugurii si ei ne sunt asa utili,haideti!

Urmeaza trei frati patati,si multi si multe altele,va rog frumos!
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
deja e darnica cu voi? voi chiar aveti ce culege? vai....la mine inca nici forsythia nu a inflorit, nici mugurii nu s-au deschis la arbori... :cry:
 

nutilepadat

Active Member
Ruxi depinde si de zona dar la Mnina se pare ca este mai cald ,noi fiind mai la munte nu este aceeasi temperatura
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
da, mereu m-a enervat treaba asta. la baia mare de exemplu vegetatia este cam cu doua saptamani in urma fata de bucuresti (primavara) si toamna cam cu doua in fata :(
cand eram la facultate, intr-una din venirile mele acasa am pornit exact cand in bucuresti floarea castanului se scutura. si cand am ajuns acasa castanii erau in floare, in toata splendoarea lor :) :mrgreen: . a fost prima data cand "formula" asta termica mi-a convenit.
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Raportez si eu inceperea campaniei de recoltat medicinale.Azi la Cernica.Luat cu aprobarea lor si multumiri prealabile:untisor,papadie,traista ciobanului,tamaioare,radacina de stevie salbatica,echivalentul ging seng-ului,rostopasca,muguri de soc.
Bonus am primit 5 fire de forsitia,3 de hortensia,o craciunita,din accea cu flori roz-mov,de sta iarna afara si are frunzele cam ca varza,si inca o planta cam ca pirul ,dar si cu flori,mi-a spus prietena cu care am fost cum se numeste,dar am uitat.
Ps si trei fire de merisor,cu radacina.
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Pai ideal ar trebui facute buchetele si agatate in pod,adica nu la soare puternic,nici in praf si cu o aerare blanda.Este important ca planta sa-si pastreze culoarea si uscarea sa fie lenta.Sunt si plantute mai mici care nu pot fi stranse in buchetel,acelea se intind pe hartie sau servet,si se intorc odata pe zi,dar in aceleasi conditii ca cele din buchetele.
Se culeg ori dimineata,dar nu pe roua,si pana in pranz,ori seara.Dar cele culese pana-n pranz sunt mai indicate.
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Pai urzica a aparut sub toate varietatile,vie,moarta,chiar si in forma diminutivala.
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Iar am fost la cules,dincolo de comuna Berceni,la 3 km langa o noua manastire cu hramul Sfanta Treime.Am recoltat ultimele traisti ale ciobanului,papadie,patlagina cu frunza ingusta,pelin si rapita.
Incep sa pregatesc biterul,cel romanesc dupa metoda suedeza.
 

giulia

Member
Mnina , cand mai pleci , zi-mi si mie .daca te duci fara sot , bineinteles .
eu bitterul il fac din pachet special de ceaiuri - din pacate acum se gaseste acest pachet doar pentru " micul bitter "
maica-mea are rabdare si cauta toate plantele , le cantareste si il face cu tuica facuta din fructe de ea .intotdeauna am minim o sticla de 2 l .desi n-am fost la cules leurda , am cumparat din piata - direct de la producator :rofl: si am facut o sticla de 2l cu tinctura de leurda .
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
isabella a spus:
Mnina, dar te pricepi plante medicinale , nu gluma . :D Felicitari ! :D
Cin-le paste le cunoaste :oops:
Am uitat ce era cel mai important:paducelul,adica florile lui.Am adus acasa si o ceata de ganganii ce erau intre flori,de dulci ce sunt.
Giulia,
Cu placere te invit,iti voi scriu un pm.
Succes cu biterul!
 

nutilepadat

Active Member
Imediat apare socul si coada soricelului,urmeaza teiul ,cam in perioada aceasta mai iunie iulie se culeg cele mai multe plante.
 
Sus