Hariclea
Member
Inainte de a ne gandi cand si unde sa mergem la cules, trebuie sa stim dinainte foarte bine cum arata planta respectiva pentru a o putea recunoaste; stim cu totii foarte bine ca natura poate fi foarte inselatoare si daca ne scapa unele amanunte ne putem alege cu o planta otravitoare, sau care sa ne faca rau, in loc de o planta binefacatoare!
Cand mergem la cules?
Este bine sa alegem o zi de primavara sau vara devreme, pentru ca atunci planetele sunt mai tinere, mai fragede. Unele plante medicinale, cum este, de exemplu, leurda, se culeg primavara devreme (din aprilie pana in mai), altele se pot culege toata vara: galbenele, musetel. Exista si plante care se culeg toamna, in octombrie (obligeana - Acorus calamus). Inainte sa stabilim cu exactitate cand vom merge la cules luam in calcul si partea de planta pe care dorim sa o recoltam: astfel daca dorim floarea plantei respective, vom merge mai tarziu, probabil vara devreme, in functie de perioada de inflorire a plantei; daca in schimb dorim sa recoltam frunzele este bine sa le culegem cat mai devreme, inainte ca planta sa infloreasca.
Zilele insorite sunt ideale pentru a merge la cules, nu numai ca ne este si noua mai usor, dar putem beneficia de toata puterea tamaduitoare a plantei respective.
De unde?
In general, cel mai bine ar fi sa cautam locuri retrase, cat mai departate de forfota oraselor si de zonele lor industriale. De asemenea, nu este indicat sa culegem plantele de pe marginea drumurilor sau din apropierea lor. Cele mai multe plante le putem gasi, in tara noastra in zona montana, astfel incat printr-o simpla plimbare putem culege si cateva plante pentru ceai.
Cum le pastram?
Cele mai bune locuri pentru uscarea plantelor proaspat culese sunt podurile intunecoase, camarile aerisite, beciurile care nu pastreaza umezeala; incaperea respectiva trebuie sa fie intunecoaasa si uscata. Plantele se vor taia marunt pentru a avea o suprafata de evaporare a apei mai mare, ele uscandu-se astfel mai repede. Dupa ce le-am maruntit, le vom aseza pe o coala de hartie, sau o panza curata, incercand sa evitam hartia de ziar sau materialele plastice. Dupa ce s-au uscat bine de tot le putem pune in cutii de carton, in pungi de hartie pentru a le depozita; nu se recomanda pastrarea in pungi sau cutii de plastic. Cel mai bine este sa consumam pe parcursul unui an plantele uscate, altfel riscam sa isi piarda atat proprietatile curative cat si aroma.
Cand mergem la cules?
Este bine sa alegem o zi de primavara sau vara devreme, pentru ca atunci planetele sunt mai tinere, mai fragede. Unele plante medicinale, cum este, de exemplu, leurda, se culeg primavara devreme (din aprilie pana in mai), altele se pot culege toata vara: galbenele, musetel. Exista si plante care se culeg toamna, in octombrie (obligeana - Acorus calamus). Inainte sa stabilim cu exactitate cand vom merge la cules luam in calcul si partea de planta pe care dorim sa o recoltam: astfel daca dorim floarea plantei respective, vom merge mai tarziu, probabil vara devreme, in functie de perioada de inflorire a plantei; daca in schimb dorim sa recoltam frunzele este bine sa le culegem cat mai devreme, inainte ca planta sa infloreasca.
Zilele insorite sunt ideale pentru a merge la cules, nu numai ca ne este si noua mai usor, dar putem beneficia de toata puterea tamaduitoare a plantei respective.
De unde?
In general, cel mai bine ar fi sa cautam locuri retrase, cat mai departate de forfota oraselor si de zonele lor industriale. De asemenea, nu este indicat sa culegem plantele de pe marginea drumurilor sau din apropierea lor. Cele mai multe plante le putem gasi, in tara noastra in zona montana, astfel incat printr-o simpla plimbare putem culege si cateva plante pentru ceai.
Cum le pastram?
Cele mai bune locuri pentru uscarea plantelor proaspat culese sunt podurile intunecoase, camarile aerisite, beciurile care nu pastreaza umezeala; incaperea respectiva trebuie sa fie intunecoaasa si uscata. Plantele se vor taia marunt pentru a avea o suprafata de evaporare a apei mai mare, ele uscandu-se astfel mai repede. Dupa ce le-am maruntit, le vom aseza pe o coala de hartie, sau o panza curata, incercand sa evitam hartia de ziar sau materialele plastice. Dupa ce s-au uscat bine de tot le putem pune in cutii de carton, in pungi de hartie pentru a le depozita; nu se recomanda pastrarea in pungi sau cutii de plastic. Cel mai bine este sa consumam pe parcursul unui an plantele uscate, altfel riscam sa isi piarda atat proprietatile curative cat si aroma.