La cules de plante medicinale

Hariclea

Member
Inainte de a ne gandi cand si unde sa mergem la cules, trebuie sa stim dinainte foarte bine cum arata planta respectiva pentru a o putea recunoaste; stim cu totii foarte bine ca natura poate fi foarte inselatoare si daca ne scapa unele amanunte ne putem alege cu o planta otravitoare, sau care sa ne faca rau, in loc de o planta binefacatoare!

Cand mergem la cules?
Este bine sa alegem o zi de primavara sau vara devreme, pentru ca atunci planetele sunt mai tinere, mai fragede. Unele plante medicinale, cum este, de exemplu, leurda, se culeg primavara devreme (din aprilie pana in mai), altele se pot culege toata vara: galbenele, musetel. Exista si plante care se culeg toamna, in octombrie (obligeana - Acorus calamus). Inainte sa stabilim cu exactitate cand vom merge la cules luam in calcul si partea de planta pe care dorim sa o recoltam: astfel daca dorim floarea plantei respective, vom merge mai tarziu, probabil vara devreme, in functie de perioada de inflorire a plantei; daca in schimb dorim sa recoltam frunzele este bine sa le culegem cat mai devreme, inainte ca planta sa infloreasca.
Zilele insorite sunt ideale pentru a merge la cules, nu numai ca ne este si noua mai usor, dar putem beneficia de toata puterea tamaduitoare a plantei respective.

De unde?
In general, cel mai bine ar fi sa cautam locuri retrase, cat mai departate de forfota oraselor si de zonele lor industriale. De asemenea, nu este indicat sa culegem plantele de pe marginea drumurilor sau din apropierea lor. Cele mai multe plante le putem gasi, in tara noastra in zona montana, astfel incat printr-o simpla plimbare putem culege si cateva plante pentru ceai.

Cum le pastram?
Cele mai bune locuri pentru uscarea plantelor proaspat culese sunt podurile intunecoase, camarile aerisite, beciurile care nu pastreaza umezeala; incaperea respectiva trebuie sa fie intunecoaasa si uscata. Plantele se vor taia marunt pentru a avea o suprafata de evaporare a apei mai mare, ele uscandu-se astfel mai repede. Dupa ce le-am maruntit, le vom aseza pe o coala de hartie, sau o panza curata, incercand sa evitam hartia de ziar sau materialele plastice. Dupa ce s-au uscat bine de tot le putem pune in cutii de carton, in pungi de hartie pentru a le depozita; nu se recomanda pastrarea in pungi sau cutii de plastic. Cel mai bine este sa consumam pe parcursul unui an plantele uscate, altfel riscam sa isi piarda atat proprietatile curative cat si aroma.
 

Alinuca

Member
Plantele se culeg de la sfarsitul lunii februarie pana in noiembrie.
Se aduna plante sanatoase si curate(fara insecte).

Locuri neindicate pentru cules plante:
campurile ingrasate chimic;
campiile si malurile de ape murdare,infestate;
terasamentele de cale ferata;
locurile apropiate de strazi cu circulatie intensa,de autostrazi si instalatii industriale.
 

ario

Member
..si sa nu uitam ca o zi importanta pentru culegerea plantelor medicinale este dimineata zilei de Rusalii....
 

ario

Member
se spune ca in noaptea de 23 spre 24 iunie Sanzienele umbla pe pamant , dau parfum si leac florilor, rod holdelor si alina suferintele...

Sanzienele sunt zane bune....

iar florile de sanziene sunt folosite in diverse ritualuri.....
 

ACHIMENES

Member
Ce stiti despre PELIN, la ce il folositi ( cei care il folosesc).
Am o tufa iesita in gradina si i-am pus gand rau, pt ca nu stiu ce sa fac cu ea............merita tinuta? :( :( sau hiiiirssstttt la gunoi cu ea :)
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Da,merita.Se foloseste infuzia pentru clatirea parului,mai ales atunci cand il speli cu galbenus de ou,se mai folosea si la producerea sapunului de casa,iar pelinasul se pune un firicel intr-un butoi de vin,ii da o aroma unica,asta o stiu de la gradinarii din Valea Calugareasca,jud,Giurgiu.Sunt indicate si baile cu infuzie de pelin,dar mai rare.
 

mirela06

Active Member
Ei, aici pot raspunde eu. Pelinul este alb si cel obisnuit. Oricum au cam aceleasi proprietati curative . Este bun in : inapetienta (mai ales pr anorexici),hipoaciditate, viermi intestinali, usurarea digestiei, atonic gastric,, boli hepatice, hipertensiune si extern pustule si tot felulul de plagi. Se foloseste sub forma de infuzii si tinctura, iar extern sub forma de pulbere si tinctura. Se pune in vin pt a-i transforma gustul si sa ai senzatia ca nu bei vin rosu ci vermut, plus ca este si un bun medicament, ca orce tinctura, dar, mult mai slab :) .
 

ACHIMENES

Member
Mersi pt informatii, dar eu vreau chestii verificate, daca l-ati folosit la ceva............nu la sapun, ca nu se mai face in casa ....... :) :)
 

mirela06

Active Member
Da. Eu in amestecuri cu alte plante pt. ficat sau dezintoxicante, iar tinctura am indeajuns, facuta in casa , dar , in afara de pelin si alte plante pt. ca asa procedez eu. Cind am probleme cu ranile, il folosesc cu incredere. Oricum nepotului meu i-am facut tinctura si i-am dat sa-i puna intr-o lingurita cu miere si dat pe stomacul gol. A avut probleme cu pofta de mincare . A inceput sa manince. Nu se ia mult timp pt. ca da o pofta de mincareeee....
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Ai dreptate Achimenes,nu se mai face sapun in casa,insa acum acela este indicat si cautat.O afacere infloritoare a realizat o tipa din SUA,care cu retetele de altadata,i-a facut pe concetatenii ei sa nu mai cumpere sapunul acela cu chimicale.Afacerea ei este extinsa si in Europa.De asemenea sunt sapunuri realizate in zona Grasse foarte cautate in lume.
 

mirela06

Active Member
Mie nu mai are cine-mi face sapun de casa :( . Iar daca as afla reteta de fabricare chiar ca m-as incumeta si cu sapun cu plante. Buna ideea, rau ca nu stiu.
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Pai asta urmaream eu Mirela draga sa te starnesc,vin cu reteta si astept ....clabucul,sau balonul,daca ne-o zbura de aici :rofl:
 

mirela06

Active Member
Pai sa stii, draga mea ca ai reusit ca dupa ce m-ai stirnit, am inceput sa caut retete pe google, idei etc. Acum mai ramine sa ma conving, sa caut un ceaun, ingredientele si ..... gata vrajitoarea :rofl:. Iar daca ai reteta, cu atit mai bine. ne-am aranjat :rofl:
 

ACHIMENES

Member
Eu imi aduc aminte cand facea mamaia sapun era o intreaga filosofie: aducea apa de la rau, folosea soda caustica, untura, cateva bucati de sapun mai vechi iar totul era intensitatea focului si mestecatul in cazan...............sincer nu m-asi incumeta niciodata la chestia asta :) :)
 

mirela06

Active Member
Stiu Achimenes, dar ma mai gindesc. Poate o conving pe fina ca ea este la tara si stau linga ea, ai aduc ingredientele si gata. Ia uiteee!!!, M-ai facut sa ma descompirez. Alta fata subtila :rofl:
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Pentru inceput si doar de curiozitate se micsoreaza reteta,daca va place ce obtineti,mariti cantitatile.Eu personal am facut asa:am razuit sapun cumparat,obisnuit,l-am pus in vas pe foc cu ceai din levantica si petale uscate de trandafiri.

Reteta,cea clasica,micsorata la cantitati:se topesc 100 gr untura de porc intr-un vas si se incorporeaza treptat o lingura de cristale de soda caustica,diluata cu 50 ml apa sau ceai aromat.Se continua amestecarea aproximativ 30 min.,pana se formeaza o pasta groasa.Se toarna in forme metalice mici sau se lasa la racit in vasul in care a fost pe foc si se taie in formele dorite.Daca vreti sa-l colorati puteti pune cateva zmeurici,capsuni,spanac,rodie,caise,piersici,flori de lavanda,etc,dupa imaginatie si rezerve.
Incercati si veti fi incantate.
 
Sus