Kohleria

Simina

Active Member
dorinas
Trimis: Lun 20 Mar 2006 3:17 pm
Koleria se poate inmulti si prin butasi de varfuri, eu am incercat in luna ianuarie si sa stiti ca s-a prins si a facut radacini in cca 3 saptamani. Din experienta va spun ca in general o deranjeaza caldura mare si aerul uscat (atunci i se blegesc frunzele). Oricum desi la inceput (dupa ce-am pus butasii in pamant) frunzele erau blege si moi pe parcurs si-au revenit si acum arata foarte bine.Sa n-o udati prea tare ca-si revine.

_______________________________________

mflorian
Trimis: Lun 20 Mar 2006 3:27 pm
Un procedeu foarte interesant de a "re-aranja" o kohleria: http://www.robsviolet.com/kohlerias.htm
(poate acest pasaj explica pleostirea: "Take the plant out of the pot, keeping the root ball as intact as possible.")
 

Simina

Active Member
lili
Trimis: Joi 04 Mai 2006 9:45 am

Energia pe care plantele ( la ghiveci) o iau de la soare nu este suficienta pentru a le asigura o supravietuiere , ele au nevoie de elemente chimice diferite, numite si nutrimente, pentru a-si asigura completa lor dezvoltare.
Rolul ce-l joaca aceste elemente in dezvoltarea plantei este foarte complex
Sa rezumam:
N:K


N(azot)
azotul intra in compozitia tesuturilor vegetale, stimultand dezvoltarea frunzisului si a tulpinilor erbacee.
P(fosforul)
fosforul joaca un rol important in stimularea procesului infloririi. El intervine si in functionarea sistemului imunitar .
K(potasiul)
potasiu un rol esential in metabolismul zaharurilor rezultate in urma fotosintezei si in acumularea amidonului in tuberculi, rizomi, seminte si radacini

In cazul de fata eu cred ca este o carenta de fosfor.

PS. Acest subiect este amplu si delicat. As propune sa fie dezbatut pe indelete. Folosirea necontrolata a ingrasamintelor poate avea surprize neplacute.
 

George

Member
Simina Trimis: Sam Iun 17, 2006 6:14 am
Daca rupi un lastaras cu 2-3 frunze in varf, iti va face radacini usor intr-un pahar cu apa.
 

ghia_don

Active Member
Am si eu kohlerii de doua feluri, cu floarea rosie si cu floarea cu bordura crem cu puncte rosii, le inmultesc foarte usor prin despartirea rizomilor primavara.Toamna pe la sfirsitul lui octombrie,le ud din ce in ce mai putin si ele intra in repaus, se usuca toti lastarii, eu ii tai de tot si dau ghivecele la camara.La sfirsitul lui februarie , scot ghivecele la lumina si incep sa le ud cite putin, o data pe saptamina.Noii lastarasi ies din pamint mult mai desi decit in anul care a trecut, apoi ii despart, ii pun in mai multe ghivece si gata toate sint pregatite sa-mi ofere flori in cascada,toata vara.Cine isi doreste,in primavara voi avea de dat din amindoua feluri....aviz amatorilor :wink: Cu drag Doina
 

Gabriela

Member
kholeria mea e plina de boboci dar nu se mai deschid odata sa se faca flori :x
anul trecut nu i-am acordat asa mare atentie si m-am trezit cu ea plina de flori...acum nu stiu...nu se deschid bobocii pt ca are un ciclu mai lent sau pt ca i-am schimbat locul(statea in soare direct si din cate am inteles nu-i un lucru bun)
 

Gabriela

Member
off uite asa nu mai stiu cum sa ingrijesc plantele...anul trecut le-am ingrijit dupa cum m-a taiat pe mine capul si cu mici "rateuri" am avut flori la aproape toate florile care se presupunea ca trebuie sa faca flori...anul asta pentru un procentaj mai bun am zis sa ma informez...si acum imi dau seama de cate nu stiu...sau mai bine spus...nu o mai nimeresc cu ele deloc...
pai am citit aici pe forum ca la kohleria, daca sta in soare se strang frunzele...si cand m-am dus acasa si a mea le avea rasucite putin pe margini si am mutat-o...dar acum nu mai stiu daca bobocii au stagnat pt ca nu mai are conditii sau pt ca asa e normal :cry: :cry: :cry:
ufff greu mai e si cu florile astea
 

Roxana

Active Member
Kohleriei mele ii apar pe partea superioara a frunzei niste pete brune-ruginii. Ii merge foarte bine, face pui si e si inflorita, pare ca nu-i dauneaza petele, dara daca totusi ea sufera? Ce pot sa-i fac?
 

Roxana

Active Member
Eu o tin in camera (cu temperatura obisnuita unei camere) si e inca inflorita. Asta iarna am tinut-o tot acolo si i-a mers bine. Nu am scos samanta.
 

simonac

Member
eu peste iarna le-am tinut pe balcon (temperatura 15-18 grd C) si le-a mers bine...adica nu s-au uscat, ba au facut si pui
ale mele sunt bune de prasila, scot pui intr-o veselie, dar flori mai rarut
 

Hariclea

Member
Pune-le intr-un vas mai mare, simona si ia toti puiutii... ai sa vezi ca vor incepe sa infloreasca mai abundent! si incearca sa le frunizezi si puitn soare, macar putin!
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Atentie la transplantare. Fie se transplanteaza cu colet cu tot, fie se re-inredacineaza lastari + se replanteaza rizomii. In jurul rizomilor sunt niste radacinute foarte subtiri care sunt deranjate tare de o transplantare clasica.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Depinde ce vrei. Eu am sa le pastrez in vegetatie pentru ca in vara n-au inflorit si vreau sa le vad cu flori anul asta. Dar daca sa zicem ca nu ai spatiu, poti sa pastrezi doar rizomii si sa incepi cu ei un nou sezon (in primavara).
 

simonac

Member
puiutii marea majoritate i-am dat sambata la intalnire, despre soare cam rarut ca am toate ferestrele spre est
 

simonac

Member
ma gandeam ca in iarna asta sa fac un experiment cu ele: o parte sa le trimit la culcare, iar alta parte sa le las, urmand ca in primavara sa tai plantele batrane pt ca cele tinere sa poata inflori; voi ce ziceti?
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Cu Kohleriile nu are cum sa iasa decat bine. Eu am dus deja 2 la serviciu. Urmeaza celelalte. O sa le placa pervazul luminos si caldura. :wink:
 
Sus