Kengai

Aurelian

Member
Toamna trecuta, prin luna septembrie , la una din vizitele mele prin magazinul unei pepiniere m-am procopsit cu un ienupar caruia din primul moment am spus ca i se va potrivi stilul cascada
Imediat dupa ce am ajuns cu el acasa arata asa:
http://i271.photobucket.com/albums/jj15 ... 110056.jpg
Dupa amplasarea intr-un ghiveci , am incercat o prima modelare primara, dar datorita faptului ca sarma pe care am avut-o la dispozitie nu a fost suficient de solida a iesit doar ceva de genul :
-din fata http://i271.photobucket.com/albums/jj15 ... 110065.jpg
-din lateral http://i271.photobucket.com/albums/jj15 ... 110066.jpg
Imediat dupa asta, cu ajutorul unor prieteni care m-au ajutat nu numai cu sarma potrivita dar si cu mana de lucru si mai ales cu idei ne-am apucat sa il remodelam ...de data asta mult mai serios.
Din pacate nu am poze din timpul acestei operatii dar iata-l cum arata asta iarna
http://i271.photobucket.com/albums/jj15 ... e157-1.jpg
Intre timp, tot prin intermediul prietenilor, am reusit sa achizionez de pe internet un vas specific stilului cascada iar acum odata cu venirea primaverii l-am mutat in casa noua si il puteti vedea in pozele de mai jos :
din fata :
http://i271.photobucket.com/albums/jj15 ... CF2878.jpg
si
http://i271.photobucket.com/albums/jj15 ... CF2874.jpg
lateral dreapta:
http://i271.photobucket.com/albums/jj15 ... CF2885.jpg
lateral stanga: http://i271.photobucket.com/albums/jj15 ... CF2900.jpg

Dupa cum probabil ati observat am dat o forma trunchiului si am incercat sa pozitionez doar ramurile principale...dar acesta este doar inceputul,
In perioada imediat urmatoare fiecare ramurica ce compune actualele "pernite" va fi legata individual, iar apoi pe parcursul verii va fi intretinut numai prin ciupiri ale varfurilor in vederea obtinerii unei bune ramificari ale ramurelelor ce formeaza pernitele.
Ce pareri aveti?
 

Aurelian

Member
Mda si mie imi pare ca arata bine in poza pe care ai indicat-o tu. Eu am denumit "fata", "lateral".... asa generic fara sa ma gandesc cu adevarat care va fi fata. Acum ca ai facut aceast remarca am sa incerc sa vad cum ar arata si din cealalta laterala ( in care ramura ce coboara vine catre privitor)...dar oricum ramane in discutie subiectul.
In cee ce priveste
vali a spus:
Din poze nu reusesc sa vad... a inceput sa inmugureasca? Stiu ca-ti faceai griji la un moment dat in privinta asta.
...da, parca parca a inceput sa dea semne de trezire ...chiar daca inca nu pot spune ca a "explodat" de tot ...si tocmai faptul ca a inceput sa inmugureasca m-a facut sa in replantez in week-endul care tocmai a trecut.
Apropo, odata cu replantarea..am putut vedea starea si "cantitatea" radacinii. Pare destul de viguroasa...asa ca am decis sa renunt la acea parte de radacina care pornea de undeva din trunchiul ce porneste in sus..deasupra nivelului solului ( in cazul in care iti mai aduci aminte despre ce vorbesc). Sper sa nu fi fost o decizie gresita..dar asta timpul mi-o va demonstra.
Multumesc pentru sugestii.
 

silviu

New Member
Buna dimineata !

Desi eu nu sunt adeptul stilului Kengai (din simplul motiv ca ocupa mult spatiu) trebuie sa recunosc ca ai un exemplar superb (mai ales cu noul vas) !!! Imi place foarte mult cum arata si nici nu stiu ce critici sau sugestii sa aduc. Eu zic ca modelarea in mare parte s-a terminat....
 

Aurelian

Member
silviu a spus:
Eu zic ca modelarea in mare parte s-a terminat....
Salut Silviu,
In linii mari da, pot spune ca modelarea s-a incheiat, dar prin asta inteleg ca a capatat forma de baza...desi tinand cont de ceea ce a spus Vali...in functie de ce unghi voi alege drept fata, ramurile ar putea sa mai fie putin repozitionate. Dar cu toate ca forma de baza i-a fost data greul de acum incepe....va fi o munca destul de migaloasa pentru a dezvolata fiecare pernita...legari, ciupiri, etc intinsa pe parcursul mai multor ani..iar apoi mentinerea formei deasemenea...dar asta este placerea in bonsai...
:)
 

sicora fabian

Active Member
Am gasit topicul cu cascade si as vrea si eu o parere la acest cotoneaster: Sa-i tai lastarii de la baza tulpinii sau sa-i las acolo vreunul? Daca-i las nu aduce a semicascada? In majoritatea imaginilor i-am vazut goi, fara lasttari la baza, dar observ ca Vali n-a zis nimic la ienuparul de mai sus referitor la acest aspect . . .
http://sicorafabian.sunphoto.ro/viitori ... n/49345907
 

pork

Member
Te referi la cei 2 din stanga?
Daca ar fi al meu copacelul, i-as taia. Sau as lasa doar unul, cel mai din spate, pe care l-as lega sa stea in sus pentru un viitor apex.
 

pork

Member
Ai putea face un pic de curatenie pe partea concava a "indoiturii" adica partea spre in jos. Iar cei doi care cresc in partea opusa plantei, ai putea taia unul si celalalt sa-l lasi cum am spus mai sus, sa formezi un apex.

Adica asa: http://imageshack.us/photo/my-images/11 ... qsyyp.jpg/

Nu stiu daca asa e regula in stilul cascada, insa asa mi-ar place mie. Desi am impresia ca am citit pe undeva ca stilul asta are in general 2 apexuri. Unul e cel in sus, si unul e cel de jos. Si unite intre ele si cu ghiveciul, trebuie sa formeze un triunghi...parca asa tin minte...
 

sicora fabian

Active Member
Da, se pare ca si Vali prefera cascada cu o parte ascandenta si una descendenta . . .
Daca vrei, iti pot da si tie un puiet de cotoneaster tot de trei ani, doar ca-i mai viguros si nu este format, fiind crescut liber intr-un ghiveci mai mare!
Dane, tu ce zici? Cu sau fara "caciula"?
Altcineva?
EDIT:
Stefane, tu spui ceva de genul
http://sicorafabian.sunphoto.ro/viitori ... n/49401579 ?
Am vazut si fara:
http://sicorafabian.sunphoto.ro/viitori ... n/49401587.
Probabil cascada din doua parti se potriveste mai bine speciilor sempervirescente . . . desi cotoneasterul este marcescenta . . . :?
EDIT 2:
Indiferent daca-i las sau nu "caciula", trebuie sa intervin acum, cat mai este in vegetatie un pic pentru a-i micsora unghiul "indoiturii" - genunchiul - si sa-i genuchez tulpina la punctele de prindere a viitoarelor sarpante . . .
Deci anul acesta nu va "hiberna"! :mrgreen:
 

pork

Member
Eu personal agreez mai mult cei cu 2 apexuri, sau cu caciula :rofl: , desi absolut ca exista exemplare superbe si fara...dar...asa imi mangaie mie retina.
Daca ar fi al meu, asa as incerca sa-l formez. Insa acum, cum iti place tie cel mai mult.
Si vorba ta, grabeste-te. Am deschis mai inainte geamul balconului sa ud ulmii de pe pervaz si m-a izbit un frig si-un miros de iarna...ceasula ticaie :giggle:

Daca zici ca ai unul in plus, cu cel mai mare drag il iau sub aripa :) Mai tre' sa o conving cumva pe Maria ca nu-s prea multi (mai ales ca anul asta s-a ales si cu un acvariu in apartament) :rofl:
 

pork

Member
Da, ca in poza matale. Mie imi place.
Dar, al tau e, asa ca fa-ti pe plac :)
Mana usoara, precisa si "cu minte" sa ai :giggle:

Sa ne arati rezultatul.
 

sicora fabian

Active Member
Daca n-ai loc, il iernez eu si ti-l dau la primavara, dar sa faci din el o cascada asa cum iti place tie . . . :D
Dupa ce vor inflori, am sa postez si niste cascade din crizanteme . . .
 

pork

Member
Este loc, am putere de convingere :giggle:
Vedem noi cum ne intalnim cumva. Oricum nu-i graba.
Saru'mana.
 

vali

Active Member
Moderator
sicora fabian a spus:
Adica asa ceva?
http://sicorafabian.sunphoto.ro/viitori ... n/49416795 ?
Prefer fara "caciula" . . . caci asa aduce a semicascada . . . acolo sunt obligatorii ambele componente - ascendenta si descendenta.
Diferenta dintre cascada si semicascada nu e data de prezenta/absenta coroanei superioare, ci de nivelul la care ajunge partea de coroana sau ramura descendenta. Mai exact, daca varful acesteia coboara sub baza vasului, vorbim de o cascada. Daca se opreste undeva in zona corpului vasului, e o semicascada.
Ex. cascada http://bonsaikeladi.blogspot.com/2009/0 ... engai.html
Ex. semicascada http://www.portalbonsai.com/categoria.asp?idcat=203

Poti opta pentru ambele variante, atat cu "caciula" :rofl: cat si fara. Conteaza mai mult care dintre ele pune mai bine in valoare elementele copacelului: dramatismul trunchiului, structura primara, textura scoartei, etc. Fie ca e un kengai clasic (cu caciula :giggle: ), fie ca e un dai-kengai (varianta mai dramatica de cascada vertiginoasa, fara parte superioara), conteaza sa scoata cat mai bine in evidenta calitatile plantei.
 

sicora fabian

Active Member
:) Ce bine le zici, Vali! "Dramatismul trunchiului", "cascada vertiginoasa"!
Uitandu-ma acum pe cascadele salvate de mine de pe net, este prima data cand fac legatura intre absenta "caciulii" si prezenta "dramatismului" la tulpina! :mrgreen: Si ca sa nu zica cineva ca vorbesc doar ca sa ma bag in seama, uite:
http://sicorafabian.sunphoto.ro/viitori ... n/49992595.
Are acest dai-kengai toate calitatile amintite de tine: "dramatismul trunchiului, structura primara, textura scoartei [ . . . ], cascada vertiginoasa"!
Deci, cel putin in ceea ce ma priveste, mi-ai aratat luminita de la capatul tunelului caci eram cam in bezna (sa nu zic bezna totala! :rofl: ), depinde de mine acum sa ajung pana acolo! :)
Mersi, asta voiam de la tine! :D
 
Sus