Kaki,copacul supravietuitor

happy

Well-Known Member
claude a spus:
Si piticii mei de virginiana prinsi de frig pe pervaz au pornit, oare sa-i pun de-acum in gradina, chiar daca au doar 10 cm? :) Eu ma gandisem sa-i transplantez in ghivece mai mari si la iarna sa-i adapostesc in beci, pentru siguranta...sau poate macar 2, sa nu pierd toata gasca :?
Eu ii am in gradina de anul trecut si acum au frunzulite.Ii chinui daca nu ii plantezi afara!Am oprit unul in ghiveci asta iarna(tot din cauza ta) si l-am plantat si pe el in gradina. ;-)
Este clar ca rezista la tremperaturi scazute,sunt curios ce fel de fructe vor face la maturitate!
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Da Claudia , nu trebuie sa stea in casa

Happy eu am mancat si am si prins iarna asta 2 pui din seminte , fructul e ok , mic mediu dar foarte astringent , cred ca trebuie lasat o sapt sa se treaca astringenta

Pe ultimii doi am de gand sa pun fie Russian Beauty fie Nikita (Roseyanka X Virgiana)
 
Stie cineva daca pentru polenizare e nevoie de 2 plante sau sunt autofertili....? Eu o iau de la capat, altoiul a murit in 2013, iar ce a produs radacina pare a fi tot un kaki dar probabil ceva gen salbatic.....
 

happy

Well-Known Member
Kaki este autofertil,daca a ramas portaltoiul il poto lasa sa fructifice.Va face fructe cat ciresele de mai,sunt foarte gustoase si multe.
 
merci.... toate sunt autofertile? Inclusiv TIPO?
Referitor la "cirese" auzisem ca n-ar fi prea bune... cel putin cei de la SIEBERZ ziceau "Portaltoiul este soiul de bază, dar nu vă recomandăm păstrarea lui, fiindcă fructele nu sunt comestibile (sunt foarte rele la gust)." Poate o fi tentatia vanzatorului....
dar de obicei stiu ca portaltoiul este Diospyros virginiana si atunci aveti dreptate..... oricum anul asta ar trebui sa intre pe rod cred....
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Se pune frucul astringet intr-o punga cu un mar.. si in 4-7 zile dispare astringenta in totalitate.
 

giulia

Member
in parcul Bratianu de vis a vis de ambasada canadei se afla vreo 5 ? kaki de cand s-a creat parcul .sunt foarte inalti si produc fructe mai mici decat o caisa . cand am ajuns eu in ian pe un ger napraznic erau multe cazute si inghetate , cred ca am adunat vreo 3 kg , fructe cu un gust divin si textura pulpei fina si moale . incomparabil cu fructele din comert .
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Ehei.. asta e o informatie foarte frumoasa... probabil ca e vorba de diospyros virginiana... ca aia fac fructe cam de dimensiunea aia... si sint cam astringenet pina da primul inghetz pe ele.....
Da, dupa gutui si pere de iarna astea sint al treilea frcut care se coace tarziu de tot..
 

Corina Corina

New Member
Am cumpărat în primăvara asta un kaki Jiro rădăcină liberă, l-am plantat în grădină, dar nu stiu de ce incă nu „lucrează”, abia a dat 2 lăstari mici de tot in vârf. E normal? cam cât de des trebuie să-l ud?
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Da.. se pare ca e normal.... e mai pretentios la transplantare. Dupa ce se acomodeaza porneste mai puternic, dar dureaza cam un an. in orice perioada cind nu e multa apa in sol pune-i apa.
 
Ultima editare:

Corina Corina

New Member
Kaki-ul meu plantat în primăvara trecută (l-am protejat din toamnă până la 1 aprilie), nu are nimic verde pe el, nici muguri, nici frunzulite, stie cineva să îmi zică dacă e normal să fie așa în perioada asta? nici măcar cei 2 lăstari micuti de anul trecut nu „miscă” deloc. Să mai aștept?
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Da, porneste mai greu... probabil prin mai o sa vezi miscare.... uneori in Iunie. Dureaza citiva ani pina se stabilizeaza ...
 

coca

New Member
In Ucraina,fructului i se spune mindal,dar,cat timp am locuit (lucrat) acolo,n-am vazut planta respectiva,probabil nu era aclimatizata acum 15 ani,la gerurile de acolo,nici nu ma mir.Localnicii,rudele,spuneau ca fructele sunt aduse din partea asiatica a fostei URSS.Fructele sunt mari,cam de dimensiunea unei rosii apreciabile,foarte zemoase si dulci,cu samburi -2-3 intr-un fruct,de aprox 2-3 cm.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Ucrainienii au citeva soiuri hibride care sant aclimatizate la frigul lor. Practic sant hibiriz dintre soiul asiatic care are fructe mai bune si soiul nord american care are rezistenta la ger. S-ar merita aduse de acolo citeva fire.
Russyanka si Nikita's gift sant 2 din cele reusite.... Nikita’s Gift (Nikitskaya Bordovaya), Rossiyanka

 

coca

New Member
E un subiect ce merita studiat,rudele au emigrat in State,ce a ramas,nu ma-nteleg cu ele,nu stiu ruseste,dar am prietene,ce locuiesc in Moldova,o sa le contactez,poate,poate...pastram legatura,sa vad ce pot face.
 
Sus