Jacobinia pauciflora - Iacobinia

Tina

Active Member
Denumire ºtiinþificã:
Jacobinia pauciflora syn Justicia rizzinii

Denumire populara:
Iacobinia

Imagini:
http://aoki2.si.gunma-u.ac.jp/Botanical ... inia2.jpeg

Gabarit:
Atinge 45-60 cm in inaltime si 40 cm in diametru.

Lumina si temperatura:
Soare direct intre 3-4 ore pe zi, pe tot parcursul anului. Vara, trebuie evitat soarele de amiaza.

Flori:
Infloreste la sfirsitul toamnei si la inceputul primaverii. Inflorescenta este formata din mici buchete de flori curgatoare, masurind 3 cm lungime, de culoare rosu aprins sau rosu portocaliu cu puncte galbene.
http://aoki2.si.gunma-u.ac.jp/Botanical ... binia.jpeg

Frunze:
Frunzele sunt lucioase mici, rotunde, de culoare verde inchis. Trebuie ciupita in mod regulat, pentru a favoriza cresterea lastarilor laterali.

Solul:
Pamant pentru plante de interior, eventual amestecat cu nisip. Trebuie transplantata doar cand radacinile ies din ghiveci; acest lucru se poate intampla de mai multe ori pe sezon.

Udarea:
In perioada de crestere, Jacobinia are nevoie de udari regulate si abundente. Pamantul trebuie sa ramana umed, fara ca apa sa stagneze in farfuria ghiveciului. In perioada de repaus, trebuie udata cu zgarcenie, dar se evita uscarea totala a pamantului.

Aerul:
Temperaturile obisnuite din camera ii convin in timpul perioadei de crestere si de inflorire. Daca temperatura trece de 13° C, trebuie stropita regulat, iar ghiveciul trebuie asezat pe bile de argila. Are nevoie de multa umiditate in aer in timpul perioadei de crestere.

Ingrasaminte:
Ingrasamant lichid obisnuit la fiecare 15 zile in perioada de crestere, pentru a avea o inflorire abundenta. Nivel pH: 5.5 - 7.5

Inmultire:
Inmultirea se face primavara si la inceputul verii. Prelevati butasi terminali sau bucati de tija de 5-10 cm. Taiati-i imediat dedesubtul nodului si suprimati frunzele de la baza. Treceti tijele prin hormoni de inradacinare (Radistim) si plantati-le in ghivece de 8 cm, umplute cu un amestec umed de turba si nisip. Puneti peste ghiveci o punga de plastic transparenta. Lasati-i la lumina soarelui, dar nu directa (filtrata). Inradacinarea dureaza 2-3 saptamini. Descoperiti ghiveciul si udati moderat, lasand pamantul sa se usuce intre doua udari. Fertilizati la fiecare 15 zile. Peste 3-4 saptamani, plantele vor fi destul de viguroase pentru a fi transplantate in ghivece de 10 cm si cultivate ca plante adulte.

Conditii de iernare:
Trebuie mentinuta in repaus la temperaturi in jur de 18° C dupa inflorire, pana primavara sau chiar pana la inceputul verii. Repausul trebuie sa dureze minim 1 luna. In perioada de repaus, umiditatea atmosferica nu e necesara.

Boli si daunatori:
Frunzele se ingalbenesc in caz de supra-udare, drenaj prost sau cand apa ramane in farfuria ghiveciului. Marginile frunzelor se innegresc si se usuca atunci cand aerul este prea uscat in perioada de crestere. Paduchii rosii pot aparea cand aerul este prea uscat. Planta mai poate fi atacata de purici si musculite albe.

Îngrijire, particularitati:
Are o durata de viata foarte mare, dar are tendinta de a fi mai putin frumoasa dupa 1 an sau 2. Pierde frunzele bazale.

Specii si varietati:
Jacobinia pauciflora
http://www.jardins-interieurs.com/pl-in ... nia.d.html
http://www.backyardgardener.com/plantname/pda_de0a.html
 
Sus