Iris vs stanjenel

cornelia

Fondator
Membru staff
Azi am avut o disputa cu un nene. O tinea pe a lui cum ca irisul nu e stanjenel. Va rog, ajutati-ma sa-i explic ce nu stie. Sau sa aflu eu ce nu stiu. :wink:
 

dana_rusu

Member
Cornelia irisii sunt niste victime ale prejudecatii unora ,din cauza naturii lui robuste si nepretentioase a cazut in banalitate pentru unii si-l privesc ca pe florile din marginea drumului ,practic nu vor sa vada mai mult :cry:
 

iris

Active Member
"Putine sunt florile atat de frumoase si usor de cultivat ca stanjeneii sau irisii. In mitologia greaca, Iris ( stanjenel) era zeita soarelui si servea drept mesager lui Zeus intre Olimp si muritori.Stanjeneii apar, astfel, reprezentati pe peretii templului Ammon. Irisilor europeni li s-au opus 'concurenti" seriosi din Siberia si Extremul Orient. In trecutul istoric al Japoniei se spune ca era interzis saracilor de a cultiva aceasta floare in gradinile lor, ea constituind un privilegiu al claselor avute. Cum din rizomii de iris se fabrica pudra pentru fata, se povesteste ca femeile japoneze incalcau legea imperiala, cultivand stanjenelul in locuri ascunse, adesea pe acoperisul caselor." citat din "Florile din gradina mea" editata in 1918.
 

angela draganoiu

Active Member
fetelor dragi ce ati spus voi aici e foarte bun si interesant insa Cornelia vrea sa-i dovedeasca acelui nene ca iris = stinjenel.
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Intr-o acceptiune mai stricta irisii sunt aceia care au bulbi,iar stanjeneii au rizomi.Cei cu rizomi sunt parfumati,cei cu bulbi mai slab mirositor.Aici ar fi diferenta,Asemanarea vine de la cupe si frunze.Ar mai fi o diferenta,stanjeneii au mai multe cupe pe tija,irisii deobicei doar una.
 

iris

Active Member
Mnina a spus:
Intr-o acceptiune la stricta irisii sunt aceia care au bulbi,iar stanjeneii au rizomi.Cei cu rizomi sunt parfumati,cei cu bulbi mai slab mirositor.Aici ar fi diferenta,Asemanarea vine de la cupe si frunze.Ar mai fi o diferenta,stanjeneii au mai multe cupe pe tija,irisii deobicei doar una.
Irisii germanica au in general 3 - 4 flori pe o tija si nu toti (irisii) sunt parfumati.In ceea ce priveste radacina Iris germanica are rizom. :D
Ar mai fi inca ceva in legatura cu acesti irisi germanica.....sunt doua tipuri de iris germanica cei "clasici" (asa le spun eu ) si cei remontantzi. Adica, irisii germanica remontantzi au doua perioade de inflorire in cursul unui an. Daca cei clasici au perioada de inflorire lunile Aprilie - Mai cei remontanti au perioadele Aprilie - Mai si Septembrie - Noiembrie.
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Eu nu sunt specialista,am trecut si eu impresiile mele,de amatoare.
Si nici nu cunosc toate verietatile,imi plac insa foarte mult.
 

Viovett

Member
Cornelia spune-i lui nenea X ca exista o familie maaare, cu peste 1800 de membrii care se numeste IRIDACEAE si ca neamurile din acest clan au unele bulbi, unele rizomi...

Si in aceasta mare familie gasim si Iris Versicolor - Stanjenelul nost' si Iris Germanica si Iris Siberica si Iris Fulva si Iris Missouriensis si Iris laevigata si Iris pseudacorus adica stanjenei de pe toate meridianele si de toate culorile si ...daca tot nu pricepe... :rofl: iarta-l !
 

iris

Active Member
Viovett a spus:
Cornelia spune-i lui nenea X ca exista o familie maaare, cu peste 1800 de membrii care se numeste IRIDACEAE si ca neamurile din acest clan au unele bulbi, unele rizomi...

Si in aceasta mare familie gasim si Iris Versicolor si Iris Germanica si Iris Siberica si Iris Fulva si Iris Missouriensis si Iris laevigata si Iris pseudacorus adica stanjenei de pe toate meridianele si de toate culorile si ...daca tot nu pricepe... :rofl: iarta-l !
:clap: Felicitari! Eu nu stiu foarte multe despre dansii.Pe mine nu ma deranjeaza co' fi stanjenel co' fi iris doar sa nu ma calce pe bataturi cu replica "sunt flori pt. morminte" ca-i bai :x :suparat:
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
eu in general nu suport denumirile populare fiindca lasa mult loc de interpretare. pot exista trei specii cu aceeasi denumire populara. asa am patit in anul 3 de facultate, gata-gata eram sa ma trag de cap cu o asistenta de la floricultura pentru Ceapa ciorii. eu stiam ca Muscari este ceapa ciorii, ea ii spunea asa alti specii. dupa ce am 'fumegat' bine pe o alee din Herastrau, caci acolo se tinea seminarul, am decis sa nu ma mai bazez pe denumirile populare niciodata. Asa cum unii numesc Tagetes 'craite' si altii 'buzdugasi', asa o fi zigand omul ala 'stanjenel' la cine stie ce.
 

IZA

Active Member
:D Fetelor, lucruri interesante ati scris! Unele le-am stiut dar pe cele mai multe nu. Imi plac irisii , stanjenei ii stiu si eu pe cei cu rizom. Am si eu si inca mai vreau. Ruxitzika, asa am patit si eu cu denumirile populare dar acum ca o paranteza imi aduc aminte din studentie in anul 2 ca am fost intr-un parc in recunoasterea plantelor. O colega de-a noastra a vazut o urzica si a zis"d-na prof, asta-i urzica nu-i asa?" :tavalit: A stiut si ea ceva si tot nu era sigura :tavalit: . Inca una, pe aleea universitatii erau foarte multi tei . La examen prof a intrebat alta colega care a crescut la oras( dar nu are scuza ), ce copaci sunt pe alee. A zis stejari . :rofl: Aceiasi colega pusa in fata unui nuc a zis ca este tei. :tavalit: N-a trecut ex dar a abandonat si facultatea. Scuze Cornelia ca am fost of topic. :oops:
 
A

Anonymous

Guest
io stiu ca-s unu si aceeashi
nuca sa omu cand zice stanjenel se gandeste la aia obisnuitzi de-i vezi in cimitire,si de care n-are nimeni niciodata grija
are iris dreptate sa faca spume
irisul e floare regala
pe emblema regalitatzii franceze de faprt sunt reprezentati niste irishi
"lis-de-l'eau" si provin de la o legenda
unu din primi regi ai frantzei era intr-un razboi ......si a ajuns la o un rau mare(nu mai stiu exact amanuntele,fac un rezumat) si nu puteau sa-l treaca..si uitandu-se de-a lungul fluviului a vazut niste irishigalbeni.de aia de balta si a hotarat ca pe acolo trec
asha a fost salvata armata franceza si in cistea irishilor salvatori"crini de apa" au fost trecutzi pe emblema casei regale
deci.sunt flori regale,din pacate putzin apreciate la noi
 
A

Anonymous

Guest
hm. si io am avut ore de curs facute in parc.......si examen in parc!:d
 

mihaelas

Member
Mai ce aud eu la voi foarte interesant si eu tot asa le spunean stinjenei dupa denumirea populara si nu vazusem decit albi si albastri dar vazind ca sunt atitea soiuri si auzind la voi ca le spuneti irisi le spun si eu tot asa si sunt de parere ca este acelasi lucru
 

alfa

Active Member
Cred ca in denumirea populara stanjenei se cheama irisii germanica, iar irisi la irisii hollandica.
 

Ion

Member
ca sa complicam lucrurile, la mine in zona se numeau deditzei.... nu irisi, nu stanjenei....
 
Sus