Irigatii prin picurare

negroni

New Member
...a facut cineva? Ma refer la irigatiile pentru gradina de legume...
Am citit pe net o gramada, toti se lauda cand vor sa vanda, dar doresc sa citesc parerile voastre: furtun vs banda de irigare, sistem suspendat sau ingropat, pompa sau cadere libera.
Multumesc pentru timpul vostru!
 

Cristiana

Member
Noi am pus instalatie de irigat prin picurare intr-o parte din gradina de flori, sistemul cu furtun, pe care l-am fixat cu niste suporti la cativa centimetri de sol. Instalatia este alimentata din fantana prin pompa, nu stiu daca prin cadere libera ar merge. Sincera sa fiu, cred ca ar fi mult mai eficienta intr-o gradina de legume, dar si florile sunt tare multumite. Instalatia este destul de simpla, se cumpara de la magazinele de specialitate toate cele necesare , filtru, dopuri, teuri si nici nu mi s-au parut costisitoare.

Iarna instalatia noastra ramane fixata in gradina, acolo e deja de vreo trei ani, e adevarat ca toamna deja nu o folosim asa ca are timp sa se evapore apa din interior, incat sa nu crape la vreun inghet.
 

negroni

New Member
Cristiana, dupa calculele mele, imi trebuie vreo 550ml de furtun/banda de irigat, asa ca de la magazinele de bricolaj consider ca e prea costisitor, chiar daca primesti in kituri toate componentele, pentru un montaj facil; de aceea intreb care din ele merita, parca si eu inclin sa folosesc furtun (care e mai scump) pentru ca are viata mai lunga (dupa estimarile producatorilor) si pentru faptul ca pare mai rezistent decat banda aceea, pe care -la o adica- o pot roade si coropisnitele (tot dupa spusele vanzatorilor).
Intre timp am un raspuns de la unul din dealerii din Romania, care mi-a confirmat ca la lungimea pe care intentionez eu sa o montez in gradina de legume, merge si prin cadere libera de la 2,5m-asta la banda, care are nevoie de presiune mica de lucru (0,5-1 atm), spre deosebire de furtun, la care presiunea de lucru e de 1-1,5 atm.
Mai astept si alte sfaturi, nu ca ale tale nu ar fi fost bune, dar fiecare idee/experienta poate fi folositoare. Oricum, pana in primavara e timp lung... :wink:
 

negroni

New Member
constantin c:
negroni a spus:
... Ma refer la irigatiile pentru gradina de legume...
mai precis tomate, vinete, ardei, sfecla rosie...si ce ne-o mai veni prin cap :gandit:
Suprafata pe care intentionez sa o irig in felul asta e de cca 400-450mp, inclusiv un solar mic de 16mp; toate sunt asezate pe randuri.
 

ghia_don

Active Member
Gata fetelor si baietilor, sa stiti ca functioneaza!!! Uitati aici :)
-inainte de plantare
-si dupa
Am cumparat materialele si in citeva ore totul era montat. Si nici nu costa mult, 0,45 lei/m de furtun , 2 lei fiecare mufa, sau robinet.
Eu sint foarte incintata de toata treaba asta , acum astept sa vad cum vor fi rezultatele :) ...
 

negroni

New Member
Felicitari!
Ce sistem de pompare a apei ai? Aici recunosc ca m-am impotmolit eu, m-am dus la un romstal si cei de acolo au incercat sa-mi vanda o naveta spatiala in loc de chestii simple (si ieftine) pentur reducerea presiunii de alimentare la 0,8-1atm.
 

ghia_don

Active Member
Daca ati sti ce simplu e de facut...Eu de asta am intirziat vreo doi- trei ani, ca aveam impresia ca-ti trebuie cine stie ce.
S-o iau cu inceputul...
Intii si intii nu folosesc nici o pompa, am un rezervor mare cu un robinet la baza, la care este montat un furtun obisnuit si care ajunge pina la instalatia propriuzisa. Apa curge singura fara nici un ajutor , pentru ca bazinul este ridicat cam la 0,5m. Am grija sa fie rezervorul mereu plin, pe acesta il alimentez din fintina cu un hidrofor.
Furtunul de alimentare este mufat intr-o teava principala , din aceea speciala pt apa, care are dungi albastre si care are diametrul de 40mm.
In aceasta am dat gauri cu un burghiu si am montat mufele cu garniturile aferente. Eu am lasat 70 cm intre ele. Apoi am fixat bucatile de furtun la fiecare mufa , le-am indoit la capatul opus si le-am prins cu banda. Fiecare capat l-am prins de un tutore infipt in pamint sa stea drept si sa nu-l ia vintul.
Am dat drumul la robinetul rezervorului si gata picuriciul :) ...
In loc de mufe se pot monta si robineti si atunci poti iriga numai rindurile pe care le doresti.
 

negroni

New Member
SUPER multumesc! eu fusesem convins (si de vanzatorii de navete spatiale :) ) ca imi trebuie pompa/hidrofor, valve, supape si coboratoare de presiune, etc... si ca (,) caderea libera (la mine de pe la 2m) nu ar merge. Daca tu esti multumit(a)...nu mai vad probleme grave, trebuie doar sa rezolv un temporizator sa ude cand nu suntem acolo (si nu prea mai stam...), adica sa deschida robinetul de la bazin de 2 ori pe zi, cate 2 ore odata.
Inca odata mii de multumiri si felicitari!
 

ghimpe--

Member
Pentru automatizare poti sa inlocuiesti robinetul cu o electrovalva (poti recupera una de la o masina de spalat defecta) si o priza cu temporizare. Cu totul nu ar trebuii sa te coste mai mult de 50lei.
 

ghia_don

Active Member
Sa stii ca 2 ore dimineata si 2 ore seara e foarte suficient pentru a mentine pamintul ud. Eu las doar cite o ora dimineata si o ora seara, deocamdata , dar cind va veni marea caldura sigur indesesc perioadele de udare.
 

negroni

New Member
Ghimpe, multumesc de idee, am sa cumpar una(valva), ca (inca) nu mi s-a stricat masina de spalat.

Ghia_don, cam ce suprafata uzi tu acolo, sau ce lungime totala de furtun de udare ai? La ce distanta sunt gaurile de udare de pe randuri? Ce marca de furtun ai gasit? Mersi.
 

pupu

Member
Ghia_don te rog eu frumos de tot sa-mi dai niste explicatii privind instalatia de irigat
ghia_don a spus:
In aceasta am dat gauri cu un burghiu si am montat mufele cu garniturile aferente.
Ce fel de mufe ? te deranjeaza daca faci o poza ?

[/quote]le-am indoit la capatul opus si le-am prins cu banda[/quote]

Iar m-ai pierdut aici... furtunele le-ai indoit sau pacatoasele astea de mufe, ca nu stiu cum arata si din ce sunt , adik sunt flexibile se pot indoi si nu se rup?

Multumesc frumos
 

negroni

New Member
hai ca aici stiu eu, pana se conecteaza ghia_don:
capatul opus tevii de alimentare al furtunului de irigare se poate inchide fie cu un dop, fie il astupi prin indoire (e destul de flexibil) si "lipirea" indoiturii cu banda adeziva. Cam ca in poza asta, doar ca in loc de accesoriul dat, pui banda adeziva.


pentru poze, cauta aici in albumul lui ghia_don si vei gasi ce-ti trebuie cu mufele.

uite aici niste idei despre tot sistemul.
 
Sus