Irigare terenuri

sebii

Member
Nu am gasit nici un topic de genul asta, daca exista rog moderatorii sa il mute la locul lui.
Am deschis aceasta discutie deoarece as vrea sa creez un sistem de udare modern unul pentru flori si gazon si altul pentru gradina de zarzavaturi, eventual si pentru pomii fructiferi. Am incercat sa gasesc o solutie de genul asta pentru ca in timpul verii nu pot fii in permanenta la gradina si nu as vrea sa privez plantele de apa, . ma gandeam ca, la fel ca si mine, mai sunt persoane care nu locuiesc acolo unde au gradina.
Ca si costuri am realizat ca la bani relativ putini se poate crea un sistem care sa faca treaba in locul tau si care investitie in cazul meu s-ar amorsa in mai putin de o luna cu costurile de combustibil necesar ajungerii acolo.
Mentionez de la inceput ca in localitatea in care am eu gradina nu exista apoa curenta, asa ca cei care au, costurile pot fi chiar mai mici. Asadar pentru flori si gazon folosesc o priza cu temporizator, reglabila saptamanal, dar care poate fi lasata la locul ei si trei luni fara sa reglezi altceva. Poate fi setata ora de udare. Aceasta priza o folosesc la alimentarea cu curent a unei pompe de suprafata la care am legate furtune si aspersoare, singura problema care o am aici e ca sistemul uda in continuu timp de 2 ore , timp care poate fi prea mult pentru anumite plante.
Ca si costuri la sistemul acesta, neluand in calcul pompa care oricum o aveam montata pentru alte intrebuintari ar fi in jur de 30 de lei priza cu temporizator si maxim alti 50 de lei furtunele, aspersoarele si fitingaraia, toate pentru o suprafata udata de aproximativ 100 mp.
Pentru sistemul de udare prin picuirare costurile initiale sunt legate de urmatoarele:
- hidrofor, eu am luat unul de la REAL cu 100 de lei, oricum imi trebuie pentru alimentarea cu apa a casei de vacanta
- programator, aici eu am luat cu 70 de lei de la Baumax dar exita programatoare performante pana la 500 de lei, programatoare care pot fi reglate in diferite feluri cu timpi diferiti de udare reglabili pe zile, ore saptamani, luni, etc
- filtru, foarte important, ca sa nu strice programatorul, in jur de 50 de lei, cu sita metalica
- banda gaurita, eu am luat 200 de metrii cu 56 de lei, exista o gramada de variante si aici, cu distante diferite de la gaura la gaura, eu am ales de 17 mm diametru, de 0.10 grosime si distanta intre gauri de 10 cm, exista pana la 50 de cm
- fitingaraia foarte ieftina, in jur de 1.5 lei un "T"-eu, 1 leu un dop de final, si acum in functie de necesitati, robineti in jur de 2.5 lei, astia sunt buni daca de axemplu nu ai nevoie sa irigi o anumita perioada o parte a gradinii si nu vrei sa aduni furtunul.
Sistemele inca nu sunt functionale pentru ca timpul inca nu mi-a permis sa le montez pe de-o parte si pe de alta parte trebuie sa aibe si ce uda, deocamadata fiind foarte putine plante care sa aibe nevoie sa fie udate.
Astept pareri si sfaturi, mai ales, de la cei care eventual folosesc sisteme de irigat de genul acesta.
 

Blitz

Active Member
Buna, sebii, nu avem la amenajari un topic dedicat numai pentru "irigatii" (daca gresesc, imi cer scuze), dar cred ca este util sa existe asa ceva. Asa ca ma bucur pentru initiativa :D. Asteptam sa vedem ce rezultate obtii.

Cam ce suprafata ai de udat? Si ce plante pui? Sa ne tii la curent, da :D

Mult succes :D
 

Blitz

Active Member
Avem ceva cu "udarea gradinii", dar sunt trecute mai mult idei de genul "cand", "cat", nu si CU CE INSTALATII? Asa ca as invita e-gradinarii sa spuna fiecare cum rezolva problema din punct de vedere "tehnic".
 

Floria

Active Member
Sebii, esti cu un pas inaintea mea ! Astazi am luat un catalog din Brico in care am studiat sistemele de irigare. Un programator este foarte bun , numai ca nu stie ca atunci cand ploua, el trebuie sa ia repaus. Apoi udatul se face doar dimineata devreme sau seara dupa asfintit. Daca ai vecini buni iti poti face aceasta instalatie, daca nu-i ai si cum instalatia ta starneste curiozitatea trecatorilor s-ar putea sa te trezesti ca nu mai ai nici fantana in curte pe criza asta. Va trebui sa treci totusi pe la gradina mai des.

P.S. dupa ce ma mai documentez voi veni si eu cu idei.
 

sebii

Member
Problema cu ploaia se poate rezolva, exista senzor de ploaie, bineinteles scump ;-) dar exista ca atunci cand ploua sa nu mai porneasca sistemul, la asta chiar nu stiu pretul dar se poate gasi.
La Dedeman au tot ce ai nevoie pentru o astfel de instalatie numai ca se pot gasi si inlocui si din alta parte.
Am cateva site-uri pentru cine e interesat
www.agropataki.ro
www.picurare.ro
www.hortigala.ro
www.listpicurare.ro

Ca si plante, gazon, in primul rand mare iubitor de apa, apoim diverse flori perene sau anuale, cred ca o sa sa pun poze ca va fi greu sa le enumar pe toate :). Pentru gradina de zarzavaturi, am deja un solar, e pusa poza in albumul din semnatura, unde voi avea rosii si ardei in principal iar in afara solarului alte soiuriu de rosii, vinete, sper eu si ceva pepeni, dovlecei si dovleci plus altele care vor mai aparea pe parcurs.

Suprafata totala de irigat va fi pana in 500 de m si va cuprinde ambele sisteme de udat.
 

sebii

Member
Floria a spus:
Apoi udatul se face doar dimineata devreme sau seara dupa asfintit.
se poate programa ora si minutul daca vrei cand vrei sa inceapa adatul si cand sa se termine, si asta si de 2-3 ori pe zi daca e nevoie :)
 
Sus