Intrebari esentiale

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Acest topic as dori sa fie locul unde ridicam intrebari cheie pt aceasta sectiune . Intrebarile, chiar daca sint fara raspuns ne vor ajuta sa gindim si rationam mai profund si din mai multe unghiuri de vedere in acest domeniu al vietzii vegetale.

Cred ca a ridica intrebari si a sintetiza un fel de set a celor mai reusite pe diverse teme vor putea face ca membrii care au interes sa cunoasca mai multe vor putea colabora pe diverse aspecte ridicate de aceste intrebari.
Eviden unele din intrebarile ridicate aici pot deveni subiect de topic daca sint interesati suficienti membrii.

Am sa incep cu o lista scurta si am sa o dezvolt....

Care sint plantele care fixeaza azotul in sol ?
Care sint plantele care contin insecticid sau fungicid natural ?
care sint plantele care contin otravuri puternice ?
Care sint plantele care contribuie la fertilitatea solului ?
Care sint plantele care afineaza solul ... ?
 

ghia_don

Active Member
Bacteriile fixatoare de azot care traiesc pe radacinile plantelor leguminoase, unde formeaza niste nodozitati, pot asimila azotul din atmosfera, transformindu-l in azot amoniacal. De aceea , dupa cultura leguminoaselor, ramine in sol o cantitate insemnata de azot, care poate fi folosita de cultura urmatoare.
Citeva plante foarte bune fixatoare de azot:
-lucerna- s-a constatat ca dupa o cultura de lucerna ramin cca 280 kg azot/ha,
-soia,
-fasole,
-mazare,
-bob,
-linte,
-trifoi,
-naut.
 

ACHIMENES

Member
Solul, dupa recoltarea leguminoaselor pentru boabe, ramane imbogatit cu o cantitate de azot organic cuprinsa intre 100-200 kg/ha, lucerna lasa o cantitate mai mare, dupa cum reiese din cele scrise de Doina.
Se ajunge la aceasta situatie datorita activitatii bacteriilor fixatoare de azot care traiesc pe radacini in simbioza cu planta.
Si fiindca tot am cules mazarea, m-am gandit sa fac o poza si sa va arat si voua prezenta nodozitatilor pe radacina
 

ACHIMENES

Member
Doina chiar ar fi interesant sa vedem radacinile si la alte leguminoase pe care le mai aveti prin gradina, eu chiar sunt curioasa cum ar arata, serios :oops: :oops:
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Care sint plantele care genereaza gaz ?

Care sint plantele care genereaza multa miere sau polen pt albine ?
Care sint plantele care alunga anumite tiuri de insecte ? (de exemplu tzintzarii).

Care sint plantele care protejeaza gradina de daunatori ?

Care sint plantele care sint capabile sa

Care sint plantele cu rol antiviral (asupra plantelor sau oamenilor).

Care ar fi combinatia de plante cu rol de insanatosire a celorlalte plante ?

Cum pot fi combatuti virusii plantelor ?
 

mirela06

Active Member
Plante care dau miere multa ar fi: izma de cimp, macul, rapita, socul, teiul, salcimul dar si toate plantele cu inflorescente multe. Orce fel de planta este vizitata de albine, incepind de la primul selm al primaverii, pina tirziu, spre sfirsitul toamnei.
 

mirela06

Active Member
Pt. ca a venit vorba despre plantele care generaza gaz, s-au formulat atitea teorii si s-a ajuns sa se demonstreze ca se pot face atitea lucruri din rezidurile de plante puse la fermentat in vase speciale. Astfel se produce hidrogenul , iar din cereale etanolul. S-a experimentat si este folosit in toata lumea acest combustibil din plante. Cu el incalzim casele, pune in miscare o turbina sa producem curent sau sa circule masina. Este un subiect atit de vast si se pot face atitea discutii pe seama lui , deoarece este atit de interesant si ar trebui sa ne dea de gindit ca , in curin, se vor termina rezervele de petrol si gaz. Pina atunci , cei care au puterea in petrol, vor face in asa fel ca sa nu se extinda alte surse pt. omenire.
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
mirela06 a spus:
Plante care dau miere multa ar fi: izma de cimp, macul, rapita, socul, teiul, salcimul dar si toate plantele cu inflorescente multe. Orce fel de planta este vizitata de albine, incepind de la primul selm al primaverii, pina tirziu, spre sfirsitul toamnei.
Am mai intalnit miere de sunatoare,de floarea soarelui,de porumb,iar poliflora in toate varietatile.
 

mirela06

Active Member
Plante care alunga insectele, nu-mi aduc aminte acum decit de levantica. Stiu ca punea strabunica si bunica in dulap, invelit in pinza alba si ca niciodata nu au avut probleme cu moliile. Plus dadea un miros nemaipomenit. Imi este dor de mirosul acela de vechi, curat si atit de linistitor.
 

mirela06

Active Member
Dintre plantele care indeparteaza insectele, fara a fi folosite sub forma de extracte, ar fi, busuiocul, care nu lasa afidele sa se puna pe alte plante. Noi punem de jur imprejurul culturilor si nu avem probleme cu asa ceva. Am dus si o plantuta primita cadou, dar plina de niste musculite albe , am pus-o sub o tufa de busuioc si vad ca nu mai sunt.
 

mirela06

Active Member
Plante folosite in diferite afectiuni, sunt nenumarate si ca preparate diverse. Cele care sunt bune in raceala, ar fi coaja se salca (contine aspirina natur), menta, galbenelele,musetel, tataneasa, coada soricelului, etc.
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
SALVIA.....de la latinescul salvare,
Musetelului i se mai zice si sarut mana doctore!
 

mirela06

Active Member
Mnina multumesc pt. completare. Este nemaipomenit sa spuna fiecare ce cunoaste. Asa aflam atit de multe si mereu invatam :) :hug:
 

mirela06

Active Member
Multumesc. Nu am avut de ales, am trebuit sa le cunosc. :) Poate ai nevoie de una ca mine la tine la magazin. Stiu sa atrag clientii. :rofl:
 

sicora fabian

Active Member
AP

Am avut un prieten (poate singurul meu prieten adevarat), care facea exact ca popgeo - iti dadea o idee ca nada si apoi te lasa "in coada de peste" sa te dai cu capul de pereti si sa te zbati in monolog. Dar si cand incepea dialogul . . . trebuia sa te tii bine, altfel te desfiinta!
 

mirela06

Active Member
Toata admiratia pt. asa prieteni sau cunostinte. Asa invatam multe, asa ne cunoastem si drept sa-ti spun, chiar, draga domnule, ca-mi esti simpatic, pt. ca , asa cum sunt toti de aici, ai cunostinte si poti discuta orce, nu te supari, ai caracter frumos si asta face mult pt. cineva. :hug:
 

sicora fabian

Active Member
De obicei sunt circumspect cand ma lauda cineva, ceea ce nu insemna ca sunt nerecunoscator, dar ideea cu busuiocul sa stii ca o voi pune in practica, chiar am cateva ghivece cu busuioc! Multumesc mult.
 
Sus