Intrebări de începător:

VreauSaStiu

Member
Le postez aici doar pe cele legate de substraturi:
1. Se poate amesteca în orice substrat (şi în ce proporţie) sphagnum sau cocopeat, sau numai unele plante le acceptă ? (Ideea este de a mări intervalul dintre 2 udări succesive, sau de a controla mai uşor umiditatea)
2. Dacă pun spagnum, mai e necesar şi perlit ? Ştiu că perlitul menţine substratul "afânat", dar e necesar şi în combinaţie cu spagnum ?
3. Dacă combin scoarţa pentru orhidee cu spagnum, o fac "la ochi" sau există o regulă (proporţie) anumită ?
4. Ce fel de beţişor se foloseşte (şi cum?), ca să ştii când trebuie udată o orhidee (sau altă plantă)?
 

kerkyra

Well-Known Member
Eu iti pot spune ce betisor folosesc eu la miniorhideea pe care o am in sphagnum: din cel pentru frigarui, din bambus cred ca este :D
 

VreauSaStiu

Member
kerkyra a spus:
Eu iti pot spune ce betisor folosesc eu la miniorhideea pe care o am in sphagnum: din cel pentru frigarui, din bambus cred ca este :D
OK! am si eu ... dar poţi fi mai explicită :? CUM anume îl foloseşti ? Îşi schimbă culoarea :? sau de unde ştii că trebuie udată :?
Şi tocmai mi-ai mai "dat" o întrebare: orhidica ta, are doar spagnum în substrat, fără nimic altceva ? :eek:
 

kerkyra

Well-Known Member
Nu sunt mare priceputa, dar daca tot m-am bagat :rofl:
Betisorul e si el infipt in ghiveci, pe langa radacini, si il scot si vad daca e umed (desi, sincera sa fiu, eu ud mai rar miniorhideea).
Cred ca este doar sphagnum, stiu ca am intrebat si eu si m-au lamurit fetele ce substrat are. Aici este planta:
http://kerkyra.sunphoto.ro/Orhidee/35104349
Aveam si o poza cu substratul mai in detaliu, dar nu o gasesc acum.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Diana, sphagnumul din ce stiu eu are capacitatea de a retine apa si de a pastra umiditatea relativ constanta. Prin urmare, eu il folosesc pentru orhidee in combinatie cu scoarta dar intr-o proportie destul de mica (spre exemplu pun destul de putin sphagnum in jurul radacinilor si in rest scoarta, cred ca 1:10 ar fi proportia). Daca folosesti o cantitate mare de sphagnum riscul sa putrezeasca radacinile e foarte mare.
Eu una nu l-am combinat si cu perlit si nu l-am folosit la phalenopsis, doar la orhideele cu radacini mai subtiri si in cantitati foarte mici.

In ceea ce priveste cocopeat-ul, eu il folosesc ca ameliorator de sol pentru soluri prea lutoase pentru ca afaneaza foarte bine (e turba din fibra de cocos).
 

VreauSaStiu

Member
No aşe ! :marfa: Mulţam fain, gradinar1 ! :hug:
Da' tot mai am o nelămurire: Cocopeat-ul nu doar afânează, ci şi reţine apa, nu ? :? Deci folosind cocopeat la un substrat, n-ar mai fi nevoie nici de perlit, nici de spagnum :?: Atunci când - sau la care plante - se preferă în substrat adaosul de cocopeat şi la care cel de perlit ? (la orhidee, am reţinut că se preferă spagnum, dar am văzut şi perlit la unele):D
Personal, aşa "la inspiraţie", am pus cocopeat la plantele cu ghivece mari, ca să nu fie aşa grele (la hibiscus, stephanotis şi pasiflora cam 50%, la dracaena, chemadorea elegans, leandru, arborii de cafea, măslin şi citrice mai puţin (deocamdată n-am avut obiecţii :evil:)
:gandit: Oare merge să pun cocopeat şi la Hoya :?
 

miki70

Active Member
VreauSaStiu a spus:
mikishor a spus:
50% cred ca e prea mult :nu-mi_place:
Nu te gândi la 50% din greutate ci la 50% din volum şi n-o să ţi se mai pară aşa mult :D
La volum m-am gandit si tot mi se pare mult. Cocopeat nu e tot un fel de spagnum? Daca da atunci acesta retine foarte multa apa si vor putrezi radacinile plantelor. :(
 

VreauSaStiu

Member
:oops: M-am ghidat după substratul văzut la plantele cumpărate din magazine (florării) şi - sincer - nu mi s-a părut să reţină multă apă !) :( deci trebuie să fiu foooaaarte atentă la udare ! :ros_unghii:
 

miki70

Active Member
VreauSaStiu a spus:
:oops: M-am ghidat după substratul văzut la plantele cumpărate din magazine (florării) şi - sincer - nu mi s-a părut să reţină multă apă !) :( deci trebuie să fiu foooaaarte atentă la udare ! :ros_unghii:
Eu la cele cumparate cu acel substrat il schimb :oops: , daca nu pot sa-l schimb cum este de ex un anthurium sau o bougainvillea pun deasupra 1cm pamant de gradina si ud doar cand il vad uscat (cel de gradina se vede cand se usuca pentru ca-si schimba culoarea foarte mult)
 

kerkyra

Well-Known Member
Citind pe aici, ma puneti pe ganduri, daca nu ar trebui sa schimb si eu substratul la miniorhideea mea
http://kerkyra.sunphoto.ro/Orhidee/35104349
E asa de cand am luat-o, din aprilie, de la Pitesti. E adevarat ca o ud destul de rar, cam la 2-3 saptamani. Dar daca este doar sphagnum, cum am inteles, inseamna ca e totusi riscant. Poate ar fi mai bine sa fac cum spune Mada, scoarta cu putin sphagnum? :?
Scuze pentru deturnarea discutiei.
 

VreauSaStiu

Member
Păi da ... ai pământ de grădină ...eu am numai bolovani şi argilă :( ... apoi anthurium, calla, măslinul, hibiscusii, sunt aduşi majoritatea din Olanda şi au acel substrat ... am zis că ăia ştiu mai bine decât mine şi le-am copiat exemplul ... în orice caz, până acum, n-am avut necazuri ... :nu stiu:
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
kerkyra a spus:
Citind pe aici, ma puneti pe ganduri, daca nu ar trebui sa schimb si eu substratul la miniorhideea mea
http://kerkyra.sunphoto.ro/Orhidee/35104349
E asa de cand am luat-o, din aprilie, de la Pitesti. E adevarat ca o ud destul de rar, cam la 2-3 saptamani.
Corina, asa arata ea acum? e foarte sanatoasa, n-ai de ce sa-ti faci griji asa ca nu o deranja. Mai ales ca zici ca o uzi rar :wink:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Kerkira, eu nu sunt expert in orhidee, am doar phalenopsis, dar ca regula generala cand cumperi o orhidee e bine sa verifici substratul din ghiveci. Eu la ale mele am gasit la baza, intre radacini, de toate, pana si burete, asa ca atentie la udarea frumuselei tale si dupa ce se trec florile eu as zice sa verifici substratul, pentru siguranta.
 

kerkyra

Well-Known Member
Nu, Mada, poza e de cand am luat-o, dar mare diferenta nu este, decat ca nu mai are florile. O ud rar, cam uit de ea ca e pusa separat de restul florilor :oops:

Claude, ai dreptate, si eu am procedat asa cu o phala, am dat si de buretel, dar la aceasta nu am umblat cat a avut flori, apoi daca am vazut ca e ok, am lasat-o asa.

Ca o concluzie, i-ar dauna daca as schimba-o in amestec de scoarta cu putin sphagnum, de care are acum?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
nu stiam cum sa va ajut mai ales ca am peste 30 plante in COCOS

Chipsuri de cocos sunt cele recomandate si nu peat adica resturi de la prelucrarea cocosului
Peat de cocos e un substrat bun in special la ghivecele de ceramica care sunt prea absorbante

Primul retine apa de 7x greutatea lui FARA sa blocheze oxigenul la nivelul radicular

Al doilea retine 50% umezeala aparenta dar e sufocant pentru radacini chiar si cu o rata de 25% perlit


Teoretic ar merge amestecate cu alte chestii

de ex chipsuri de cocos doar cu coaja de pin maritim , spaghum si fff putin cocopeat

in rest cu alte materiale cam e in contradictie structurala


sper ca ajuta cu ceva :D
 

VreauSaStiu

Member
Imi place că v-am stârnit ! :giggle: Vorba aia: prostul (în cazul de faţă - eu), aruncă o piatră în baltă şi 100 de înţelepţi (în cazul de faţă - voi) se chinuie s-o scoată ! :rofl:
Danero, explicaţia ta ar fi şi mai completă, dacă m-ai lămuri ce-s ălea "chipsuri de cocos" (am cam dedus eu, dar vreau să nu fie dubii :wink:), si unde se găsesc.
Apoi, dacă cocopeat-ul e sufocant pentru rădăcini, ce-i trebuie ca să nu fie ? (am retinut, că peste 25 % perlit .. altceva?)
Spui ca ai multe plante în cocos. E secret de care anume, sau ne poti spune şi nou :? Şi poate spui şi cu ce l-ai combinat ... :p
NU mă înjuraţi :rugaciune: da-mi zice ... VreauSăŞtiu ! :wink:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
VreauSaStiu a spus:
Imi place că v-am stârnit ! :giggle: Vorba aia: prostul (în cazul de faţă - eu), aruncă o piatră în baltă şi 100 de înţelepţi (
în cazul de faţă - voi) se chinuie s-o scoată ! :rofl:
Danero, explicaţia ta ar fi şi mai completă, dacă m-ai lămuri ce-s ălea "chipsuri de cocos"sunt bucati de coaja taiata cubulete , ele se fac in dimensiuni diferite , la noi in tara doar de 1,5 cm patrati (am cam dedus eu, dar vreau să nu fie dubii :wink:), si unde se găsesc. La pet shopuri sub denumirea de COCO BARK
Apoi, dacă cocopeat-ul e sufocant pentru rădăcini, ce-i trebuie ca să nu fie ? (am retinut, că peste 25 % perlit .. altceva?) din pacate doar particule cu substanta asemanatoare cu perlitul ....el aeriseste ceea ce cocopeatul preseazaSpui ca ai multe plante în cocos. E secret de care anume, sau ne poti spune şi nou :? Şi poate spui şi cu ce l-ai combinat ... :p
Orhidee vreo 10 , lamai vreo 20-25 , Murraya vreo 5 , chiar si o hoya dar mai recent asta ...... proportia ideala pentru plante cu necesar de oxigen este de 4 parti chipsuri + 1 parte perlit + 1 parte spaghnum sau la nevoie 1 parte de cocopeat (preferabil spaghnum) NU mă înjuraţi :rugaciune: da-mi zice ... VreauSăŞtiu ! :wink:Nu mi permit sa injur cand stiu ca pot sa ajut

Dar.....exista si un dar , e considerat un mediu excelent pentru orice planta datorita PH stabil de 6,5 si capacitatilor microbiologice pure necesita ceva prelucrari pana la utilizare.
In US unde se cultiva masiv (sunt multe firme care spala si preseaza de mai multe ori cocosul ) datorita retentiei foarte buna de apa si care se face vinovata de absorbtia de saruri marine , nefolositoare si chiar daunatoare plantelor.

De obiicei eu acasa cand cumpar o tura , spal de 3 ori cu apa ( 2 fierbinte si una rece apoi adaug ceva magie de la mine :rofl: in ultima spalare pentru o stabilitate mai mare)

La unele plante dupa ce pe piata aparusera doar variante scumpe de chipsuri am incercat sa inlocuiesc cu scoarta de pin maritim si comportamentul e destul de bun , chiar bunicel dar viata de substrat e insa mult mai mica , de cel mult 2 ani , comparativ cu chipsuriile de cocos care ajung si la 5 ani

Am si un amic care a plantat doar in chipsuri un lamai si a dus-o de minune cat a stat planta la mine... :wink:


succes
 
Sus