Intocmirea unui catalog al metodelor de inmultire

Floria

Active Member
Acum sunt plantate afara, au deja capacitatea de a rezista temperaturilor joase din timpul iernii.
 

blueheart_d

Member
Floria, cum ai facut butasii de hortensie sa infloreasca asa repede? este normal, sau le-ai dat vreun stimulator?
 

Floria

Active Member
Nu le-am dat nimic special, doar apa - nici nu prea am avut timp pentru ei , cred ca acesta este cursul normal de crestere.
Si pentru mine a fost un an experimental.
 

lizyly_30

Member
Multumesc pentru informatie.Acuma stiu ce trebuie sa fac.Foarte bune si utile sfaturile de aici m-ati ajutat foarte mult cu cateva flori multumesc foarte mult pentru tot. :D :D
 

ana popa

Member
Pentru cei pasionati de inmultirea plantelor recomand cartea: Inmultirea plantelor ornamentale, autor Miranda Smith.
 
A

Anonymous

Guest
dyayzh a spus:
INMULTIRE CLEMATITE

CocoT a spus:
mflorian
Înmulţirea clematitelor prin seminţe este destul de laborioasă.
Seminţele trebuie să se maturizeze pe tufă şi se culeg la sfîrşitul toamnei. Se plantează imediat şi se plasează afară, la rece peste iarnă (stratificare). Primăvara ghiveciul se udă şi se introduce într-o pungă transparentă pentru a păstra umezeala. Apoi se aşteaptă între o lună şi 3 ani (funcţie de varietate) pînă seminţele germinează. În tot acest timp trebuie asigurată umiditate constantă şi aer (punga nu trebuie să fie închisă ermetic).
Înmultirea prin butaşi se face, fie primăvara cu butaşi verzi, fie vara cu butaşi semilemnoşi sau iarna, cu butaşi lemnoşi. Cel mai uşor este cu butaşi verzi, după cum urmează. Primăvara se recoltează un lăstar proaspăt crescut. Se îndepărtează partea crudă de deasupra, care se
îndoaie cînd lăstarul este ţinut vertical. Imediat sub această porţiune se păstrează partea verde, respectiv 1 nod cu frunze, astfel: se taie deasupra nodului la aprox. 2-3 cm şi sub nod la aprox. 10-20 cm. Această tăietură se face fie sub apă, fie normal dar butaşul se introduce imediat în apă. Din cele 2 frunze rămase pe butaş, una se îndepărtează şi cealaltă se taie la jumătate. Toate tăierile trebuie făcute cu unelte foarte ascuţite, pentru a avea suprafeţe tăiate cît mai uniform. Aceasta impiedică într-o oarecare măsură putrezirea. Se înfige tija inferioară într-un amestec de o parte turbă şi o parte nisip, care, în prealabil, a fost tratatî cu fungicid. Drenajul trebuie să fie foarte bun, altfel butaşul putrezeşte. Se ţine la răcoare îintre 15-20 grade) şi lumină, dar nu soare direct. Dupa 3-7 săpatămîni ar trebui să apară un lăstar nou din nod, semn că butaşul s-a prins.
Înmulţirea prin marcotaj este cea mai puţin laborioasă. Se alege o ramură joasă, crescută în anul curent sau în anul trecut şi se îngroapă o porţiune cu 2 noduri (bineînţeles, fără a o rupe de pe planta-mamă). În anul următor, ramura va avea rădăcini şi va putea fi detaşată şi replantată.
io clematitele le-am inmultzit prin acoperisea unui fir de clematita cu pamant
si s-a prins
un soi de marcotaj
dar puiul nu poate fi mutat decat dupa 2 ani
io l-an ingropata pe o diistantza de vreo 50-60 cm.dar am lasat varful afara
se pot ingropa toate firele care sunt aproape de pamant
 

kriss

Member
am 3 alune si vreau sa le plantez. am citit intr-un post anterior din topicul asta ca se planteaza toamna. problema alunelor pe care le am eu este ca sunt de anul trecut.
as vrea sa stiu mai multe detalii despre cum se planteaza exact (la ce adancime, cum sa le ud, cata lumina sa aiba, cam ce temperatura) si in cat timp ar trebui sa vad rezultatele.
 

elmo

Member
kriss a spus:
am 3 alune si vreau sa le plantez. am citit intr-un post anterior din topicul asta ca se planteaza toamna. problema alunelor pe care le am eu este ca sunt de anul trecut.
as vrea sa stiu mai multe detalii despre cum se planteaza exact (la ce adancime, cum sa le ud, cata lumina sa aiba, cam ce temperatura) si in cat timp ar trebui sa vad rezultatele.
nu sunt o specialista dar mie mi-a reusit experimentul cu alunele de 2 ori. O sa-ti spun cum am facut eu. Am pus alunele intr-un ghiveci cu flori ( ficus de ex), am udat normal. Iar dupa 6-7 luni am vazut un varfulet verde iesind. L-am scos cu grija si l-am mutat intr-un ghiveci si l-am lasat acolo inca un an, pana a ajuns la o marime considerabila. Eu am acum 5 aluni plantati in gradina si inca 2 care sunt inca in ghiveci. La fel am procedat i cu castanii, iar acum am 2 castani de toata frumusetea. Nu stiu ce sa zic, daca e profesionist cum am procedat dar la mine a mers. Incearca si ai multa rabdare. SUCCES.
 

irinabv

Active Member
Moderator
Vreau sa recoltez si eu seminte de la florile mele. Cum se pastreaza pana la anul ca sa mai fie fertile? In ce recipiente, hartie, temperatura?
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
In hirtie se pastreaza cel mai bine.Mai folosesc si cutii vechi de crema sau cutii de medicamente inchise ermetic.Cu etichetele aferente.Si bineinteles in locuri uscate.
 

irinabv

Active Member
Moderator
Nu radeti de mine :( ca pana acum nu am pastrat seminte si chiar ma gandeam cum e mai bine. Banuiam ca e bine in hartie, dar vroiam pareri de la specialisti :* Multumesc Gabiuta.
 

popescu gp

Well-Known Member
metode de inmulrire

Eu am imultit abutilonii inapa siprin seminte;passiflorele fuchsiiile si hi bibiscusii obisnuiti in apa,iar cei deosebiti in pamant de semanat din florarie special;Folosind minisere din sticle de 5-6 litri cu aerisire in partea gatului am inmultit din seminte adeniumii,abutilonii si bougainvilea,si atentie cu gauri de scurgere in fundul sticlelor
 

victoria222

Active Member
DRACAENA MARGINATA
Am reusit sa inmultesc aceasta planta dupa mai multe incercari nereusite. Secretul consta in pulverizari dese pe frunze si udari foarte usoare si rare a pamantului. Am taiat una din ramuri de la baza ei adica de aproape de locul ramificatiei. Am infipt-o imediat intr-un ghiveci mic cu pamant si nisip 50/50.
Nu am udat pamantul ! Am pulverizat frunzele de multe ori la inceput, cateodata pulverizam si pamantul dar doar atat cat sa se umezeasca un pic, apoi am vazut ca au dat radacini din partea ingropata a crengutei. Am rarit pulverizarile pe frunze dar pamantul am inceput sa-l pulverizez mai des. Am mai incercat de cateva ori inainte sa inmultesc dracaena dar din cauza ca udam pamantul, planta putrezea imediat si in locul crengutei ramanea un pai sec cu frunze, care se uscau in scurt timp, bineinteles.
 
Sus