Insecticide si fungicide naturale

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Natura ne ofera o gama extrem de larga de substante care poat avea un efect deosebit de control al insectelor atita vreme cit stim despre ce e vorba si ce plante sint cele care genereaza substantele de control.
A cunoaste aceste substante si a creste respectivele plante pe linag casa cred ca este foarte necesar..

Care sint plantele care contin substante cu efect fungicid si/sau insecticid ?


Un raspuns scurt care urmeaza a fi completat... va rog participati si eventual dati si referintze.


Ginko Biloba - si insecticid si fungicid.
Asimina Triloba sau Paw-Paw
Crizantemele -insecticid.
Rosiile (frunzele)... insecticid.
Urzicile - insecticid.
Gymnocladus dioica - insecticid.
Tutunul
Rodiul -scoartza, insecticid.
Magnoliul - scoartza, fungicid.
Bambusul - fungicid (contine un fel de antibiotic).
 

mirela06

Active Member
Vreaub sa adaug si coada-calului - fungicid si urzica - insecticid. Astea le stiu si de la ai mei, plus mi s-a intarit convingerea dupa ce am auzit si pe altii. Sunt minunate, atita doar ca rezista foarte putin pe plante si e aceea este necesar sa se faca stropiri mai dese. Rezultatul. Plante sanatoase, multumite si cum coada-calului mai contine si un fel e revigorant si intaritor al plantelor, le face frumoase si radioase.
 

sicora fabian

Active Member
AP

Am folosit macerat de tutun, urzica si petale de crizantame in combaterea afidelor, dar fara nici un rezultat. Au avut doar efect preventiv, in sensul ca pe plantele neinfestate si tratate au aparut mai tarziu, cand pe celelalte deja erau masiv. Poate altii au avut rezultate bune, sa ne spuna si noua cum au preparat solutiile!
 

mirela06

Active Member
Eu fac macerat la rece, din plante, dar concentratie f. f. mare. Ma-m gindit ca as putea experimenta si altfel . Sa adun plante proaspete, sa le dau la blender , sa le stercor si sa dau direct cu ele pe plante, sau la storcatorul de fructe si as scapa de stercurat. Concentratie mare, pura si cred ca mult mai eficienta. Nu ma costa nimic o incercare. Am primit de la cineva o plantuta, plina de afide. Am sa incerc pe ea, iar la cele care au inceput sa ma atentioneze ca ar face rugina, sa dau si pe ele.Daca ai alta metoda, ar fi bine sa ne spui si noua. Invatam si de la unii si de la altii. Multumesc :)
 

sicora fabian

Active Member
AP

La cine te referi? Eu am spus ce aveam de spus si anume ca nu te poti baza doar pe insecto-fungicide naturale. In nici un caz!
 

mirela06

Active Member
Pai daca discutam, cred ca s-a inteles ca la tine. Am citit ce ai postat. Eu voiam sa stiu ce chimice ai folosit si am explicat ca s-ar putea testa aplicarea maceratelor, sau a altor preparate din plante impotriva daunatorilor. Asa putem afla care sunt avantajele sau dezavantajele chimicelor, chiar de au randament superior. :D
 

sicora fabian

Active Member
AP

Eu nu vad nici un dezavantaj la aplicarea CORECTA a pesticidelor (indiferent ca este vorba de insecticide, fungicide, acaricide, moluscocide, nematocide, raticide, erbicide, etc), exceptand costul, dar si acesta trebuie raportat la efectul avut asupra plantelor (pagubele care ar fi fost produse de agentii patogeni ori daunatori sa fie mai mari decat costul tratamentului).
 

mirela06

Active Member
Ai dreptate, dar corect, am scris, facind greseala, sa nu specific o intimplare. Acum ceva timp, am avut probleme cu afidele. Nu stiam prea mult despre plante si tratamente, asta te invata nevoia sau placerea, asa ca am fost la fitosanitar, am cumparat chimicalele respective si am dat pe trandafiri. Sotul a chemat pe cineva sa ne stropeasca vita de vie, la cca. 2 zile si desigur ca respectivul a sropit si toate plantele. Asa mi s-au ars toate frumzele. S-au refacut, dar trauma mea sufleteasca a ramas si am grija ce fac. :(
 

mirela06

Active Member
Asa este. Suntem astfel facuti, incit sa predomine sentimentele, fie ele bune sau rele, multe sau putine. Poate ca si asta este un mod de ate invata sa fii mai atent si sa stai tu sa ai grija sa se faca ceva, nu sa te bazezi si sa speri ca toata lumea ar fi ca tine. :)
 

Marcela

Member
Pentru cei interesati, recomand cartea "Paradisul meu"
Iata aici mai multe detalii despre carte, chiar si cateva citate
http://www.altiusmedia.ro/paradisul-meu ... logica.php

Printre multe alte produse naturale recomandate in carte pentru starpirea insectelor daunatoare, am intalnit si faina de bazalt. Autorul pulveriza faina de bazalt fina peste plantele atacate.
Veti afla mai multe daca veti citi cartea.

Sa va fie de folos!
 

sicora fabian

Active Member
Voi cauta sa o cumpar si eu, Marcela, dar pentru suprafete mari, nu cred ca se descurca cineva doar cu mijloace naturale!
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Marcela, multumim frumos. Praful de roca (bazalt, granit...) este si un excelent ingrasamint.

Cartea "Secretele solului" este si ea foarte utila in directia asta..

Fabian, cred ca se poate face controlul daunatorilor si pe suprafezte mari dar inca nu stim prea multe despre chestia asta.

In cartea "Viatza Secreta a Plantelor" se face referire la citeva metode de control al daunatorilor pe suprafetze mari prin metode ecologice. Ideea e ca oamenii au ajuns asa de "indoctrinati " de metodele chimice si pt ca s-au uitat invataturile batrinilor si pt ca relatia cu natura nu mai e asa puternica.
 

Marcela

Member
sicora fabian a spus:
Voi cauta sa o cumpar si eu, Marcela, dar pentru suprafete mari, nu cred ca se descurca cineva doar cu mijloace naturale!
Va rog mult, mai ales ca sunteti inginer horticol, sa cautati documentarul
"Un om, o vaca, o planeta - how to save the earth".
Sunt convinsa ca sunteti de buna credinta. Problema este nu ca noi, oamenii, nu ne-am descurca doar cu mijloace naturale, ci ca majoritatea covasitoare a celor implicati in agricultura, nu cunosc aceste mijloace,
Cel putin in Romania, eu nu stiu sa existe o Facultate de Agricultura Ecologica, sau macar o astfel de sectie in cadrul unei facultati de agricultura.

Sa va dau un singur exemplu: in cartea "Paradisul meu", autorul sustine ca, cel putin pentru legumicultura, nu e nevoie de arat sau sapat. El spune ca aratul sau sapatul pamanutlui, este, de fapt, contraindicat, deoarece perturba procesele naturale ale solului.

In trecut, m-am gandit de multe ori la acest aspect si nu stiu cum sa va explic... decat ca asa simteam si eu. Pur si simplu... ceva intuitiv... dar nu am putut vorbi cu nimeni despre asta, fara sa fiu luata in ras...
Incurajata de cele citite, am pus in practica acest lucru in gradinita mea. Nu am sapat deloc pamantul, doar lucrari foarte -foarte superficiale.
Si pot sa spun ca sunt multumita de rezultate.

Daca cumparati cartea, veti gasi acolo idicatii despre cum puteti transforma pe cale naturala un pamant plin de buruieni in teren bun pentru gradinarit.

Cu stima
Marcela
 
Sus