Insecta necunoscuta (seamana cu albina)

claude

Well-Known Member
Moderator
Albina croitoare este mai mult utila decat daunatoare, doar la noi e starpita! Este o insecta foarte harnica, polenizeaza mult mai mult decat albinele normale, din cate imi amintesc prefera legumele si singura dauna pe care o cauzeaza trandafirului e una estetica,ea decupand frunzele pentru a le folosi la cuib, nu le mananca. si eu am trandafiri cu unele frunze decupate dar nu ma deranjeaza

Apare in zonele unde sunt lemne vechi, putrede, in care gaseste gauri pentru cuib.

Am gasit, cititi aici daca vreti mai multe info despre croitoare:

http://www.buzzaboutbees.net/leafcutter-bee.html
 

shanzha

Member
Pai atunci, avand in vedere ca nu au atacat trandafirii, cel putin nu cei din curtea noastra, si ca au "locuintele" in pamant chiar printre plantele de rosii, ardei, tomatillo, si ca nu vreau sa umplu pamantul de chimicale, cred ca am sa le tolerez.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Nu e chiar asa Claudia (in afara de lemnul putrezit unde chiar acolo le am gasit)

Am 2 trandafiri care au fost decupati integral....nu am cum sa las asta sa se intample , o fi nevoie sau ne-nevoie de ele , dar daca provoaca asa pagube poate mai ma ...gandesc :incapatanat:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Eu n-am avut niciodata asa atac puternic, sa-mi jumuleasca complet o planta, poate de-aia sunt mai ingaduitoare ;-)

Probabil ai multe in zona din moment ce a taiat atata, ele oricum nu mananca frunzele, il folosesc doar ca material de constructie pentru cuib

Dar, ca utilitate a lor, spunea o amica mare pasionata de trandafiri si gradinarit o poveste interesanta, despre cum si-au salvat canadienii culturile de trifoi cu ajutorul croitoarei... se spune si ca 150 de croitoare polenizeaza cat 3000 de albine...deci, vezi si tu cum te descurci, dar nu le eradica cu totul, zau :|
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Pai ce sa zic , cred ca am fost ingaduitor 6 ani in care nu le bagam in seama caci luau doar frunzele de la baza , si rareori urcau mai sus dar nici chiar asa

intradevar s-au inmultit tocmai ca le am lasat in pace . Nu vreau sa le elimin ci doar sa echilibrez balanta. :fluierat:
 

anette_b

Member
danero2004 a spus:
Pai ce sa zic , cred ca am fost ingaduitor 6 ani in care nu le bagam in seama caci luau doar frunzele de la baza , si rareori urcau mai sus dar nici chiar asa

intradevar s-au inmultit tocmai ca le am lasat in pace . Nu vreau sa le elimin ci doar sa echilibrez balanta. :fluierat:
la trandafirii mei au decupat toate frunzele din varfuri , rau. au inceput brusc , de o saptamana , si singurii atacati sunt trandafirii. anul trecut am patit ceva similar cu oenothera roz. atunci era un fel de carabus mic si verde cel care distrugea. poate o fi tot el si acum ?
 

destetptuulet

New Member
shanzha a spus:
S-ar putea sa fie chiar vreun soi de albina, dar am inteles ca albinele nu stau in pamant. Astea au facut niste gauri rotunde, si intra si ies de-acolo. Sunt poate vreo 20 de gauri, facute pe santurile dintre randurile de rosii, in pamantul ud. Adica, stiu eu cand au facut gaurile cum era pamantul... Treaba e ca si ieri erau acolo, iar aseara s-a udat, deci a intrat si apa in gauri, dar azi zboara fara grija. Inca nu am reusit sa fac o poza, dar ma straduiesc.

LE: am prins una, i-am facut poze: http://habanero.sunphoto.ro/insecte_necunoscute

Cred că ştiu eu!Am o colecţie de insecte cu o revistă,Insecte Reale de la DeAgostini şi în numărul 16 din 88 am primit Albina zidar care îşi face cuibul în pământ,şi a ta,tare seamănă cu a mea,dacă nu e ea,mai este o specie asemănătoare cu ea,care îşi face cuibul tot în pământ,albina constructor,multă baftă! :mrgreen:
 

maresmarian

Member
daca chiar vreti sa le starpiti, trebuie descoperite cuiburile si turnata apa foarte fierbinte seara tarziu in ele.
cam pacat de albinute. mie imi pare rau ca nu s-au propasit si niste bondari (tot din aia care isi fac cuib in pamant) ca polenizeaza si aia foarte mult daca nu ma insel.
stropitul trandafirilor nu prea duce la nimic.
si la mine la trandafiri sunt frunzele hacuite (nu integral, dar cel putin 1/3), dar nu ma plang. cei mai atacati sunt macesii, dar ii doare in cot.
 

gabichi

New Member
Buna ziua,

Am avut acum cativa ani in pamantul din jardinierele cu muscate pe care le tin la fereastra. Atunci m-am speriat, nestiind cu ce am de-a face si le-am stricat "cuibul". Anul asta au aparut din nou. Inteleg ca nu-s numai daunatoare, sunt si utile. Nu le-as mai deranja "casa" dar as vrea sa-mi spuneti, daca stiti: inteapa? (M-ar interesa ce m-ar astepta daca aduc jardinierele in casa si albinele s-ar trezi cu mine prin preajma :D).

Multumesc,
 
Sus