Insamantare Sarracenia

Edelweiss

Active Member
Samanta duce o viata latenta. Se afla intr-o stare de repaus si daunele suferite de frig sau caldura sunt mai usor de suportat. Cand samanta ajunge pe substrat si dupa stratificarea la frig, incepe sa incolteasca.

Se foloseste un substrat de turba si perlit in raport de 2:1. Perlitul serveste la aerisirea substratului si datorita lui, repicatul de mai tarziu este usurat deoarece se pot scoate usor radacinile firave din substrat. Drept rasadnita se folosesc cutii de poliester expandat sau de plastic, iar substratul trebuie sa fie mai tasat spre margini si in colturi. Se evita astfel o scapare a semintelor spre margine dar si rupturi ale substratului daca suntem nevoiti sa ridicam rasadnita.
Exista pericolul ca la udare sa se faca inundatie, de aceea se uda cu pulverizatorul. Samanta se apasa putin ca sa aiba contact bun cu substratul dar sa avem grija sa nu o ingropam, caci Sarracenia incolteste numai in prezenta luminii.

Urmatorul pas este introducerea rasadnitei in frigider si se formeaza stratifcarea. Dupa 3-4 saptamani se scoate rasadnita la 22-24 grade si dupa inca 3-4 saptamani incoltesc primele seminte, in functie de varsta lor. Folia de deasupra rasadnitei se va scoate dupa incoltire ca sa nu avem surpriza unui atac al ciupercilor.

Un pericol sunt "tantarii indoliati" care pot manca radacinile plantei. Cea mai buna metoda de aparare a rasadului este intercalarea intre ghivece a altor carnivore mature, Drossera.
 
Sus