Inradacinare butasi prin metoda float hydroponics & ...

AlexAfinarul

New Member
Aceasta este o varianta de "float hydroponics" la scara foarte redusa:
http://www.youtube.com/watch?v=n8DvGnh5n1s
Butaseii s-au inradacinat binisor in 28 de zile, era trandafir soiul The Fairy, trandafir soiul Red Bells (nu este aratat aici) si un soi de mur cu spini.
Mai este un soi de mur fara spini, care nu s-a inradacinat bine si trebuie sa mai astept.
La butasii verzi de coacaz si agris de asemenea mai trebuie sa astept.
Refac experimentul si cu alte specii si soiuri. am repornit inradacinarea la trandafir, de data asta nu cu 4-6 butasi/alveola ci cu 7-8 butasi/alveola in loc de unul singur/alveola.
Am prins curaj pentru asta pentru ca minibutasii de mur din culturi in vitro s-au inradacinat bine:
http://www.youtube.com/watch?v=cXQDgWsTg7w

Am refacut si experimentul acesta cu inca doua soiuri de mur.
De asemenea, Drosera capillaris inradacinat in vitro s-a aclimatizat bine prin metoda "float hydroponics", cu procent de supravietuire de 100 %, succes surprinzator pentru conditiile din sera sectorului nostru:
http://www.youtube.com/watch?v=6XRx66sod0U

Un coleg din SUA mi-a sugerat sa fac culturi verticale de bazine de inradacinare si/sau aclimatizare, pentru a mari numarul de plante obtinute/suprafata de teren sau sera.
Eu o sa incerc sa refac experimente similare si in aer liber sub adapost (adapost refuzat neoficial de catre conducerea noastra; inca nu au curajul sa refuze oficial, cum nu au curaj pentru nimic) si, de asemenea, in aer liber sub cerul liber (eventual sa le acopar inainte de ploaie).

Rog pe toata lumea sa-mi ofere sprijin material si/sau moral pentru experimentele de aclimatizare si inradacinare prin metoda "float hydroponics".

Alex
 

tranda09

Member
Foarte interesant! Felicitari pentru experiment. Am o intrebare: timp de 28 zile, apa din cuva se schimba? Eu am tinut intr-un bol mare o floare de hortensia si codita a putrezit, apa mirosind urat.
 

AlexAfinarul

New Member
Nu am folosit nici fungicide si nici antiseptice, de asemenea apa nu a fost schimbata timp de 28 de zile. Cred ca ar fi trebuit sa folosesc dezinfectante, dar un scop al experimentului a fost si acela de a vedea ce se intimpla doar in apa curata, fara chimicale si fara realimentare cu apa. Nu am completat deloc apa in micul lighean.A reusit si sarja a doua de inradacinari la trandafir, si aceea cu 7-8, chiar 9 butasi/alveola, sefa a hotarit sa le plantam inca in faza asta, eu ma tem ca o sa avem ceva pierderi pentru ca au abia 3 saptamini.
Din prima sarja de butasi de trandafir nu a murit nici o planta, iar din muri au murit abia doi, in ciuda conditiilor proaste din sera.
 

AlexAfinarul

New Member
Pozele cu plutasii pe site

Pina la urma mi-am pus pe site o descriere a metodei de inradacinare si aclimatizare ex-vitro in tavi flotante:

https://sites.google.com/site/alexfirao ... -technique

Mai adaug poze si informatii mai tirziu. Am pus si poze ale butasilor obisnuiti de trandafir si mur inradacinati in conditii similare:
https://sites.google.com/site/alexfirao ... d-in-water

Deci, dupa respectiva perioada de inradacinare butasii inradacinati trebuie plantati in ghivece. Acum urmarim sa vedem ce se intimpla. Plantutele sint OK, cresc bine.
 

sicora fabian

Active Member
Deci nu folosesti nici un antiseptic, nici un fungicid, nimic?
Nici butasii ori baza butasilor nu le dezinfectezi inainte de a le introduce in tavite?
 

AlexAfinarul

New Member
Fara chimicale, din pacate

Nu, nu am folosit nimic din acestea si nu au fost probleme. Acum plantele din prima si a doua sarja sint OK, fara probleme. Totusi, repet, ar fi fost, cel mai probabil, bine sa introduc ceva fungicid cu spectru larg. O sa fac experimente cu asa ceva. La butasii obisnuiti pare a fi chiar inutil, fiind foarte putine cazuri de mucegai (la a doua si a treia sarja chiar deloc !) dar la minibutasii provenind din culturi in vitro ar fi util, pentru ca la citeva sute de lastari sint si citiva mucegaiti.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
salut alex (firaalexandru) :D deja am 2 sapt dar nu prea se vad semne clare , au cazut toate frunzele la trandafiri dar nu au murit ....inca :D
 

AlexAfinarul

New Member
Rabdare

OK. Ce soi ? La noi au mers OK The Fairy, Red Bells si Magic HT. Urmeaza sa incerc si altele.
Ce grosime au butasii ? Cei tineri se inradacineaza usor, cei care sint mai batrini mai tirziu.
Sper sa fie OK.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Re: Rabdare

AlexAfinarul a spus:
OK. Ce soi ? La noi au mers OK The Fairy, Red Bells si Magic HT. Urmeaza sa incerc si altele.
Ce grosime au butasii ? Cei tineri se inradacineaza usor, cei care sint mai batrini mai tirziu.
Sper sa fie OK.
Pai teahibrizi de la Yurta , am si de 3 m si de 8 mm butas , din unii au pornit niste muguri mici dar nicio radacina

Si eu sper la fel :D

Mersi Alex
 

happy

Well-Known Member
Alex te-am urmarit pe alt foum si acum am dat de tine aici.Buna treaba faci! :marfa:
Astazi am improvizat si eu 'float hydroponics'intr-un bidon taiat de 5 litri .Am pus butasi de mur fara ghimpi,kerria,jujube.Vom vedea peste 28 zile :D

Am mai pus la inradacinat cu pet in cap butasi lemnificati de jujube dati prin praf de radistim2.Sa vedem ce metoda da rezultate mai bune! :D
 

AlexAfinarul

New Member
Tava cu alveole, imersata

Acesta este rezultatul la murul Thornless Evergreen prezentat la extrema stinga:
http://www.youtube.com/watch?v=24nQjhx9u8s

Am separat plantutele pentru a se vedea ca nu sunt tufe intregi inradacinate ci buchete de lastari individuali.
Din pacate randamentul la toate sarjele cu Thornless Evergreen a fost de 60-64 %. Restul lastarilor erau ori slab inradacinati, ori neinradacinati, ori morti. Se inradacineaza mai greu din butasi sau minibutasi. Totusi, rata de multiplicare enorma in vitro si usurinta manoperei compenseaza eficienta scazuta la inradacinare.
 

AlexAfinarul

New Member
Improvizatie la tavi

Am mai incercat si o improvizatie taind cu cutitul alveole intr-o placa de polistiren. Am incercat sa inradacinez in el ceva mur, a mers OK. Peste putin timp va arat.

Alex
 
Sus